Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 2002 kl. 10

Dato: 29.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Heidi Sørensen (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«SFT har presentert handlingsplan for miljøgiftene bromerte flammehemmere. Planen inneholder mye positivt, men eksport av brukte biler, PC-er og annet utrangert utstyr som kan inneholde store mengder bromerte forbindelser til den tredje verden, er ikke omtalt.

Hvordan vurderer statsråden eksport av miljøgifter som bromerte forbindelser i forhold til Basel-konvensjonen, og vil statsråden ta initiativer til å regulere denne eksporten?»

Statsråd Børge Brende: Regjeringens mål er å redusere vesentlig utslippene av bromerte flammehemmere innen 2010. Jeg er opptatt av at dette målet skal nås, og Statens forurensningstilsyn har nå foreslått en handlingsplan for reduksjon av utslipp av bromerte flammehemmere. Der foreslås det mange tiltak, både forbud og bruksbegrensninger, økt internasjonalt arbeid, tiltak innen offentlig innkjøpspolitikk, informasjonstiltak og tiltak rettet mot avfall som inneholder bromerte flammehemmere. Dette er en oppfølging av spørsmål som tidligere er tatt opp i spørretimen.

Eksport av brukte produkter, som f.eks. biler og brukte elektroniske og elektriske produkter, til videre bruk i andre land er i dag tillatt, også om eksporten går til den tredje verden. Slik handel er i prinsippet ikke regulert annerledes enn eksport av nye produkter. Brukte produkter kan komme til nytte i andre land, f.eks. utviklingsland, selv om de ikke lenger tilfredsstiller de krav norske brukere har, og det er viktig å ikke legge unødvendige hindringer i veien for slik handel.

Det er likevel viktig at dette ikke blir et skalkeskjul for eksport av avfall og spesialavfall. Når produktene er å betrakte som avfall i Norge, legger vi derfor vårt avfallsregelverk til grunn. Dette regelverket går lenger enn våre forpliktelser etter Basel-konvensjonen. Vi har både forbud mot all eksport av spesialavfall til land utenfor OECD og forbud mot eksport av alt avfall til sluttbehandling til land utenfor OECD. Bakgrunnen for dette er at vi ikke skal kunne løse våre avfallsproblemer ved å eksportere dem til fattigere land.

I takt med økende kunnskap om farlige stoffer og økende kunnskap om innholdet av slike stoffer pågår det et kontinuerlig arbeid for å utvide listene over hvilke typer avfall som betraktes som spesialavfall. Det er nødvendig å sørge for at kasserte produkter med høyt innhold av farlige, bromerte flammehemmere defineres som spesialavfall. En endring av spesialavfallsregelverket som planlegges sendt på høring før sommeren, vil klargjøre at kasserte elektriske og elektroniske produkter og bilvrak vil bli definert som spesialavfall dersom de inneholder skadelige stoffer. Både nasjonalt og internasjonalt vil vi arbeide for at alle produkter med høyt innhold av farlige, bromerte flammehemmere blir omfattet av regelverket.

I denne diskusjonen om avfallsproblematikken er det viktig å huske at det beste ville vært om produktene var fri for bromerte flammehemmere og andre miljøgifter. Det er derfor avgjørende å få til direkte bruksreguleringer og forbud mot omsetning – og eksport – av de farligste bromerte flammehemmerne i faste, bearbeidede produkter, enten disse produktene er nye eller brukte. I SFTs forslag til handlingsplan markeres det at Norge ønsker å gå lenger, og er villig til å gå foran på dette området.

Heidi Sørensen (SV): Jeg er veldig glad for den siste delen av svaret til miljøvernministeren, for dette har vært et problem som har vært reist av miljøorganisasjoner i mange land, ikke minst i USA, hvor den teknologiske industrien har vært større enn her, og hvor eksporten av denne typen avfall, ikke minst til land i Sørøst-Asia, har medført store lokale miljøproblemer der disse PC-ene, bilene og andre ting har blitt plukket fra hverandre. Der har man vel hatt en teknologi for å gjøre det som har gått ut på at det har vært billig arbeidskraft, og hvor sikringen av det spesialavfallet som har kommet ut av disse produktene, har vært meget dårlig.

Jeg er veldig glad for å høre at vi vil definere ting som inneholder store mengder bromerte forbindelser, som spesialavfall, og at dette ikke vil bli tillatt eksportert fra Norge. Da er jeg bare spent på å høre litt mer om tidsperspektivet for det. Og så håper jeg at vi kan samarbeide videre om dette framover.

Statsråd Børge Brende: Jeg synes det er viktig det representanten Sørensen påpekte, at det aller vesentligste er at man nå ikke produserer produkter som inneholder bromerte flammehemmere, som har – en del av dem i hvert fall – svært negative virkninger på miljøet, som tas opp i ulike organismer, og som over tid kanskje kan bli den nye tids PCB. Så det skal vi jobbe med. (En mobiltelefon ringer gjentatte ganger.)

Så vil vi før sommeren sende ut på høring et forslag som vil definere de produktene – elektroniske produkter, PC-er og utrangerte biler – som spesialavfall hvis de inneholder farlige, bromerte flammehemmere, og da vil de ikke kunne eksporteres.

Heidi Sørensen (SV): Jeg takker for svaret.

Det er viktige grep som tas fra miljøvernministerens side i kjemikaliepolitikken. Jeg lurer på om miljøvernministeren har noen planer om å komme tilbake til Stortinget med en oversikt over kjemikaliepolitikken og hvilke prinsipper som skal legges til grunn for den videre – for vi har mange utfordringer her, og det er komplisert å henge det opp – men også hvor man tar opp den frihetsgraden Norge har, og hvilke prioriteringer innenfor det store og vanskelige fagfeltet Norge har for en mer miljøvennlig, offensiv kjemikaliepolitikk for framtiden.

Statsråd Børge Brende: Jeg synes at det er et godt innspill fra representanten Sørensen.

I forbindelse med Johannesburg-konferansen jobber vi nå for at POP-konvensjonen, som er Stockholmskonvensjonen, skal utvides til også å gjelde tungmetaller, og dette bør vi forsøke å få internasjonal forståelse og gjennomslag for. Det er også slik at EU jobber for å stramme opp sitt regelverk i forhold til bromerte flammehemmere, og at det kan bli lovgivning der, som kommer i et direktiv, som definerer også de typer produkter som representanten Sørensen tok opp, som spesialavfall, slik at det ikke blir lovlig å eksportere disse til land utenfor OECD. Men vi går allerede foran, og sender dette som er knyttet til de produktene som ble tatt opp, ut på høring allerede nå før sommeren.

Jeg synes at det er en god idé på et eller annet tidspunkt å gi en litt mer samlet gjennomgang av kjemikaliepolitikken, og skal ta opp det til vurdering. Uten at jeg lover det, kunne f.eks. en egnet mulighet til det være ved fremleggelsen av «rikets miljøtilstand» til høsten.

Presidenten: Presidenten beklager det lille intermessoet av forstyrrende teknologi.

(Høylytte og forstyrrende samtaler i rotunden.)

Presidenten vil også bemerke at han ikke har noe imot at representanter og statsråder fortsetter med oppfølgende spørsmål og svar etter at man har forlatt talerstolen, men vil anmode om at det helst henlegges til et annet sted enn stortingssalen.