Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 2002 kl. 10

Dato: 29.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 27

Øyvind Korsberg (FrP): Mitt spørsmål går til miljøvernministeren:

«Et distrikts- og reiselivsprosjekt for å starte helikopterløft av turister til fjelltoppen Kalda-Kari ved Jostedalsbreen nasjonalpark er stoppet av Miljøverndepartementet med streng henvisning til forskrifter. Daværende statsråd Siri Bjerke har gitt dispensasjon fra forskriftene for liknende harmløse tiltak i verneområder. Høyres Jan Tore Sanner og mange lokale grupper har stilt seg veldig positive til prosjektet.

Hva vil statsråden gjøre for at dette miljøtilpassede prosjektet skal kunne realiseres?»

Statsråd Børge Brende: Saken gjelder en søknad fra Veitastrond Bygdalag om et helikopterløft for turister fra Veitastrond og opp på fjellet Kalda-Kari innenfor Jostedalsbreen nasjonalpark. Det skal også etableres et spisested på toppen. Miljøverndepartementet sa i april i år nei til å gi dispensasjon fra nasjonalparkbestemmelsene for å realisere prosjektet. En liknende søknad ble behandlet allerede i 1999. Den gangen gjaldt søknaden også grenseendring for å trekke Kalda-Kari-området ut av nasjonalparken samt dispensasjon fra de generelle motorferdselsbestemmelsene. Søknaden om grenseendring ble den gangen avslått.

Med den dispensasjonspraksis som er lagt til grunn i vår nasjonalparkforvaltning, åpner ikke bestemmelsene for nasjonalparken for at det kan gis dispensasjon for slike tiltak, selv om de har en midlertidig karakter. En endring av denne praksisen vil kunne få store konsekvenser i form av økt press på bruken av nasjonalparkene – i strid med forutsetningene for opprettelsen av dem.

Jeg vil minne representanten om at Stortinget senest ved behandlingen av nasjonalparkmeldingen i 1993 uttalte at man

«anbefaler at det legges opp til en forholdsvis restriktiv linje for tillatte aktiviteter når det gjelder de områdene som får nasjonalparkstatus».

Slik prosjektet er beskrevet i søknaden, er det ingen tvil om at nasjonalparken vil være til hinder for gjennomføring av tiltaket. Jeg er således ikke enig med representanten Korsberg når han beskriver prosjektet som et miljøtilpasset prosjekt. Et prosjekt som bl.a. omfatter frekvent, støyende helikoptertrafikk, tilhører klart gruppen av tiltak som man gjennom vernevedtaket tok sikte på ikke skulle kunne gjennomføres innenfor en nasjonalpark.

Jeg vil også minne om at et slikt prosjekt heller ikke ville kunne gjennomføres utenfor nasjonalparken på grunn av motorferdsellovens bestemmelser.

Jeg finner derfor ikke grunnlag for å gå videre med saken.

Øyvind Korsberg (FrP): Det lokalsamfunnet her opplever, er vel en overkjørsel fra storsamfunnets side.

Det er mange stortingsrepresentanter som har jobbet aktivt for å få gjennomført dette prosjektet. Sverre J. Hoddevik, Jan Petersen og Jan Tore Sanner har alle i valgkampen lovet at denne saken skulle løses. Det samme har tidligere statssekretær i Miljøverndepartementet, Stein Lier-Hansen, sagt. Kjell Opseth, i Arbeiderpartiet, har sagt akkurat det samme. Det har vært behandlet i kommunestyret i Luster, som har gitt sin tilslutning. Sogn og Fjordane fylkesutvalg og fylkesting har vært positive til prosjektet – det samme har Sogn og Fjordane Arbeidarparti, Sogn og Fjordane Bondelag, reiselivsråd, handikapforbund osv. Jeg kunne ha fortsatt ganske lenge med akkurat denne argumentasjonen.

Hvorfor vil ikke statsråden her legge vekt på lokaldemokratiets ønske og foreta den endring av regelverket som er nødvendig for å tillate dette prosjektet?

Statsråd Børge Brende: Først må jeg si at representanten Korsberg her nevnte mange fornuftige institusjoner og ikke minst politikere.

Problemet når det gjelder dette Kalda-Kari-prosjektet, er at man tenker seg en helikoptertransport og etablering av et spisested innenfor Jostedalsbreens nasjonalpark. Med de føringene Stortinget har lagt, synes ikke jeg det er grunnlag for å kunne gi en dispensasjon her. Da måtte man eventuelt ha trukket tilbake nasjonalparkens grenser, noe jeg ikke synes er fornuftig.

I tillegg er det slik at motorferdsellovens bestemmelser må gjennomgås hvis man skulle åpne for den type helikoptertransport.

Øyvind Korsberg (FrP): Statsråden sa at jeg nevnte mange fornuftige stortingsrepresentanter. Jeg viser bare til deres argumentasjon i denne saken. Jeg skal ikke argumentere for statsrådens syn, som kanskje ikke er helt i tråd med disse fornuftige stortingsrepresentantenes syn.

Men her har altså partiet Høyre i valgkampen gått inn for å gjennomføre dette prosjektet. Jeg kan love statsråden at iallfall Fremskrittspartiet vil sørge for å prøve å gjennomføre Høyres løfter i valgkampen, løfter som tydeligvis har gått ut på dato.

Mener statsråden at det er naturfaglige argument mot en slik prøveordning? Er dette inngrep i naturen? Det er nevnt et spisested på toppen. Men det går jo fram av søknaden at det er et midlertidig spisested, som kan fjernes dersom man ønsker å legge ned denne aktiviteten når prøveperioden går ut.

Statsråd Børge Brende: Det er ikke noen tvil om at når man sitter i en samarbeidsregjering, er det snakk om å gi og ta. I Høyre har vi bl.a. fått gjennomslag for 30 milliarder kr i skatte- og avgiftslettelser, og på miljøsiden har vi forpliktet oss til å føre en offensiv miljøpolitikk. Det tror jeg er bra.

Når det gjelder dette prosjektet, har det ikke vært manglende vilje fra min side, eller fra de nevnte representantenes side, til å få til en skikkelig verdiskaping lokalt. Når vi har gått nærmere gjennom det som har vært, og også påstander som er blitt presentert for oss, har det vist seg at det ikke er så enkelt når man oppretter en nasjonalpark, å anlegge en helikopterlandingsplass og bygge et spisested. Dette spisestedet – selv om det ikke skulle være permanent – måtte reises innenfor nasjonalparken. Det var faktisk ikke meningen da man etablerte denne nasjonalparken, Jostedalsbreen, at man der skulle ha helikopterlanding og i tillegg etablere et spisested. Det er faktisk brudd med det som er utgangspunktet for den type nasjonalparker.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.