Stortinget - Møte onsdag den 9. oktober 2002 kl. 10

Dato: 09.10.2002

Formalia

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanter Arne Haukvik og Johannes Gilleberg

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Arne Haukvik er død, 76 år gammel.

Arne Haukvik ble født 12. februar 1926 i Sauherad i Telemark. Etter folkehøgskole, examen artium og handelsgym, i 1950, reiste han utenlands. Han tok kurs for utenlandske studenter ved City of London College i 1952. Deretter skaffet han seg nyttig og mangesidig kunnskap og erfaring ved å arbeide bl.a. som skipskokk, journalist, importør og skipshandler i USA.

Arne Haukvik hadde en allsidig yrkeserfaring. Han har bl.a. vært salgssjef i Det Norske Samlaget, salgskonsulent i Centralfilm A/S og tiltakssjef i Norges Skiforbund. Han har vært ansatt i Parkvesenet og Rusken-aksjonen i Oslo kommune og vært markedssjef i Norsk Rikstoto.

Haukvik ble medlem av Oslo bystyre i 1968. Han satt i første omgang til 1979, men var tilbake igjen som bystyremedlem fra 1992 til 1995. Han var medlem av flere kommunale utvalg i disse periodene og var også en kort periode medlem av formannskapet.

Haukvik har også hatt en rekke tillitsverv og andre offentlige verv. Han var nestformann og formann i Bondeungdomslaget i Oslo i fire år fra 1959. Han var formann i idrettslaget BUL i åtte år, styremedlem i 25 år og medlem av rådet i Bondeungdomslaget i Oslo i ca. 30 år. Han har vært med i ledelsen for Bislett-Alliansen – Bislett Games og Oslo Maraton – fra starten i 1965. I 1992 ble Arne Haukvik utnevnt til Årets Oslo-borger.

I vinter ble Arne Haukvik tildelt HM Kongens fortjenestemedalje i gull, og for sin store innsats for idretten fikk han også Idretts-Norges hederspris.

Han har også vært medlem i Statens idrettsråd og medlem av representantskapet i Kreditkassen.

Haukvik ble innvalgt til Stortinget i 1993, der han satt en periode som medlem av familie-, kultur- og administrasjonskomiteen.

Arne Haukvik var en allsidig mann med et bredt engasjement. Mest kjent er han nok som initiativtaker til Bislett-Alliansen og Bislett Games. Idretten stod hans hjerte nær, men det gjaldt ikke bare toppidretten. Han viste like mye interesse for barn og unge og deres mulighet til å kunne utfolde seg.

Haukvik engasjerte seg sterkt i politikken. Som stortingsrepresentant fra Oslo var han svært opptatt av å skape gode levekår for folk som bor her. Men han så helheten i politikken, og at en vanskelig kan skape gode forhold i byene uten samtidig å stimulere til vekst og utvikling i distriktene.

Haukvik var aldri redd for å gå nye veier. Han var svært idérik og kunne se løsninger som andre ikke fant. Han hadde et stort pågangsmot og et smittende humør.

Tidligere stortingsrepresentant Johannes Gilleberg er død, 87 år gammel.

Johannes Gilleberg var gårdbrukersønn fra Gudbrandsdalen, født i Ringebu 1. august 1915. Han studerte teologi og ble ordinert til prest i 1948. Og det var dette som var foranledningen til at han flyttet nordover. I årene fra sin presteordinasjon og til han ble bestyrer ved Trastad gård i Kvæfjord i 1955, arbeidet han som adjunkt og hjelpeprest i Hammerfest.

Hans sterke engasjement for denne landsdelen kom ofte til uttrykk, ikke minst i hans arbeid som bestyrer ved Trastad gård.

Trastad gård var sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede i Nord-Norge, og Johannes Gilleberg var en drivende kraft bak utbyggingen av omsorgen for psykisk utviklingshemmede i denne landsdelen. Han var formann både i aksjonsutvalget og hovedkomiteen for reising av Nord-Norges åndssvakehjem og formann i bygge- og plankomiteen for Trastad gård i de ti årene han var bestyrer.

Som bestyrer ved Trastad studerte han sosialomsorg i de nordiske land og undervisningsopplegg for psykisk utviklingshemmede i Danmark og Tyskland. Dette gjorde han for på best mulig måte å møte utfordringene arbeidet ved Trastad gård medførte, og legge forholdene til rette for beboerne. Han hadde et sterkt forhold ikke bare til Trastad som institusjon, men også til hver og en av dem som bodde der.

Johannes Gilleberg engasjerte seg også som kommunalpolitiker i Kvæfjord kommune.

Johannes Gilleberg møtte som stortingsrepresentant for Troms for Senterpartiet fra 1965 til 1977. Med unntak av ett år i administrasjonskomiteen var Gilleberg medlem av sosialkomiteen i alle sine tre perioder på Stortinget. Han var delegert til FNs generalforsamling i 1967.

Gilleberg var et varmt omsorgsmenneske. Dette fikk også hans medrepresentanter på Stortinget nyte godt av. Han var sterkt kristen, men også en som eide romslighet, og som ikke var påtrengende i forhold til mennesker som ikke delte hans tro. Aller mest vil nok Gilleberg bli husket for sitt sterke engasjement for de svakeste blant oss.

Vi minnes Arne Haukvik og Johannes Gilleberg med dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Representantene Sonja Irene Sjøli, Hallgeir H. Langeland og Jorunn Ringstad, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra den innkalte varerepresentant for Akershus fylke, Mette Korsrud, foreligger søknad om å bli fritatt for å møte under den gjenværende del av representanten Julie Christiansens permisjon fra og med 9. oktober til og med 17. oktober.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Andre vararepresentant for Akershus fylke, Anette M. Solli, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Anette M. Solli er til stede og tar sete.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representanten May-Helen Molvær Grimstad om sykepermisjon fra og med 9. oktober og inntil videre

  • fra representanten Kari Lise Holmberg om permisjon i tiden fra og med 9. oktober til og med 5. november, fra representantene Karin Andersen, Eirin Faldet, Jan Arild Ellingsen og Synnøve Konglevoll i tiden fra og med 9. oktober til og med 6. november, og fra representanten Ola D. Gløtvold om permisjon i tiden fra og med 9. oktober til og med 7. november, alle for å delta i De forente nasjoners 57. ordinære generalforsamling, 2. del, i New York

  • fra representanten Haakon Blankenborg om permisjon i dagene 9. og 10. oktober for etter oppnevning av Utenriksdepartementet å delta på sikkerhetspolitisk seminar og offisielt statsbesøk i Ungarn

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget.

– Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentanter for henholdsvis Hedmark og Nordland fylke, Grethe G. Fossum og Ruth Olaug Rist, foreligger søknader om å bli fritatt for å møte i Stortinget under representantene Eirin Faldets og Jan Arild Ellingsens permisjoner, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Hedmark fylke: Bent Egil Torp, Helge Bjørnsen og Kent Inge Stenberg Ryen

    For Møre og Romsdal fylke: Rigmor Andersen Eide

    For Nordland fylke: Karstein Hansen

    For Oppland fylke: Reidun Gravdahl

    For Telemark fylke: Gunn Marit Helgesen

    For Troms fylke: Knut Werner Hansen

Presidenten: Bernt Egil Torp, Helge Bjørnsen, Kent Inge Stenberg Ryen, Rigmor Andersen Eide, Karstein Hansen, Reidun Gravdahl, Gunn Marit Helgesen og Knut Werner Hansen er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges to settepresidenter for Stortingets møter i inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten ber om forslag på settepresidenter.

Jens Stoltenberg (A): Jeg foreslår Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Kjell Engebretsen.

Presidenten: Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Kjell Engebretsen er foreslått som settepresidenter. – Andre forslag foreligger ikke, og Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Kjell Engebretsen anses enstemmig valgt som settepresidenter for inneværende ukes møter.

Statsråd Børge Brende overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).