Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2002 kl. 10

Dato: 06.11.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Steinar Bastesen til statsministeren, vil bli besvart av utenriksministeren.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg har følgende spørsmål til statsministeren som besvares av utenriksministeren:

«Norge står overfor store utfordringer i nordområdene. I den siste tiden er det meldt om at USA og Russland har inngått en oljeavtale som medfører oljetransport langs norskekysten, og det er tidligere meldt om at Russland skal importere atomavfall. Dette fordrer at vi har et godt beredskapsapparat, og som et preventivt tiltak må vi utvide territorialgrensa.

Hvordan står arbeidet med å flytte territorialgrensa ut til 12 nautiske mil, og når kan vi vente at Regjeringen fremmer forslag om en slikt utvidelse?»

Utenriksminister Jan Petersen: En utvidelse av sjøterritoriet vil gi bedre mulighet for å kontrollere skipsfarten, bevare det maritime miljø og hindre forurensning samt bekjempe internasjonal narkotika- og menneskesmugling sjøveien. Regjeringen har derfor gitt vurderingen av spørsmålet om utvidelse av sjøterritoriet til 12 nautiske mil høy prioritet.

Utenriksdepartementet sendte den 11. oktober i år ut på høring et utkast til lovforslag om å utvide Norges sjøterritorium fra fire til 12 nautiske mil og å opprette en tilstøtende sone på 12 nautiske mil utenfor sjøterritoriet. Høringsfristen er satt til den 22. i denne måneden.

Det vil selvsagt være behov for å vurdere de kommentarer som kommer inn, og hvor lang tid som vil være nødvendig for å gjøre dette på en betryggende måte, vil naturligvis avhenge av kommentarenes innhold. Jeg kan derfor ikke gi noen nøyaktige datoer for de videre skritt i denne prosessen, men jeg kan forsikre om at Regjeringen har denne saken høyt på prioriteringslisten. Dersom det ikke dukker opp uforutsette spørsmål, tar jeg for min del sikte på at saken vil bli oversendt Stortinget i løpet av de nærmest to til tre måneder.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er betryggende at arbeidet er i gang. Vi har jo fått melding om at territorialgrensen skulle utvides til 12 nautiske mil.

Det er et faktum som vi ikke kan stikke under stol at økt oljetransport langs norskekysten og sørover vil gi fare for forurensning. Da hjelper det lite at miljøvernministeren vedtar verneplaner, at område etter område skal vernes. Hvis en oljetanker på 200 000–300 000 tonn forliser utenfor norskekysten eller utenfor skjærgården, vil det føre til at vi får en asfaltert kyst, med myk asfalt. Så det er på høg tid at dette gis prioritet, og at vi får seilingsleder for tankbåtene som ferdes utenfor kysten. Men vi må også sørge for at vi innaskjærs har taubåter som kan rykke ut i påkommende tilfeller.

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg har for så vidt ikke annet å legge til enn at jeg synes representanten gir en utmerket begrunnelse for det forslaget som Regjeringen kommer til å fremme overfor Stortinget innen meget kort tid.