Stortinget - Møte onsdag den 13. november 2002 kl. 10

Dato: 13.11.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Morten Ørsal Johansen til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Thore A. Nistad.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Ved omregistrering av bil hos Statens vegvesen er det umulig å betale avgiften med kontanter eller kort. Det eneste som godtas, er kvittering stemplet i bankskranke.

Vil statsråden sørge for at denne byråkratiske og meget tungvinte betalingsordningen kan gjøres normal?»

Statsråd Torild Skogsholm: I dag er det dessverre bare mulig å betale gebyrbelagte tjenester med kontanter eller kort på Statens vegvesens trafikkstasjoner. Som representanten Nistad sier, må kunden fremvise originalkvittering for innbetalt omregistreringsavgift før omregistrering kan skje.

Årsaken til dette er at avgiftene i forbindelse med en omregistrering skal styres mot regnskapet til Toll- og avgiftsdirektoratet, mens gebyrer på gebyrbelagte tjenester skal inngå i regnskapet til Statens vegvesen. De samlede omregistreringsavgifter for hvert år er betydelige, og Toll- og avgiftsdirektoratet har satt strenge krav til kontroll og sporing. Dette må opprettholdes ved en eventuell ny betalingsordning, og en betalingsløsning på trafikkstasjonen er ikke en så kurant løsning som det tilsynelatende ser ut til.

Jeg er enig i at dette er en for dårlig løsning. Jeg vil derfor ta kontakt med finansministeren og ta opp med ham hvordan vi kan få etablert en mer kundevennlig løsning som er i tråd med de kravene som kundene stiller, og samtidig er effektiv og rasjonell for staten.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg takker for svaret, og jeg er nå glad for at statsråden vil ta opp det kronglete systemet som er i dag.

Folk forstår ikke systemet. Når en kan betale både prøveskilt og førerkort, og det står en terminal ved siden av skranken, er det ufattelig at folk – og disse har ikke bil, for de skal jo registrere bil – skal få et innbetalingskort og må reise ned til sentrum og gå i banken, og så må de betale et høyt gebyr i banken for å få stempel, for så atter å måtte reise tilbake til Biltilsynet. Dette er for tungvint. Hvor lang tid vil det gå før eventuelt statsråden kan få til en litt mer kurant løsning? Det vil også halvere antallet ekspederinger på Biltilsynet når det gjelder omregistrering av bil. I dag må hver eneste én inn to ganger.

Statsråd Torild Skogsholm: Som det blir presisert her, er dette en tungvint løsning. Det er en løsning som vi ikke på sikt kan basere oss på, så derfor vil jeg som sagt, ta kontakt med finansministeren slik at vi nå kan se på hvordan vi kan forenkle dette og gjøre det mer kundevennlig. Vi må jo da sikre oss at systemet ivaretar de andre hensynene, men jeg vil tro at det med dagens teknologi er mulig å finne bedre og mer kundevennlige løsninger.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg har et lite tilleggsspørsmål. Jeg synes det er noe forunderlig at Biltilsynet, når lovlig betalingsmiddel er norske mynter og sedler, ikke godtar norske sedler når en skal betale en avgift. Dette stiller jeg meg veldig tvilende til lovligheten av. Jeg er ikke sikker på det, men kanskje statsråden her kan dementere at norske sedler ikke er lovlig når det gjelder å betale avgifter innenfor samferdsel.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er selvfølgelig et poeng at vi skal ha lovlige systemer og skal kunne bruke lovlige betalingssystemer. En lovlig betalingsmåte er jo det vi må prøve å få til, både lovlig og så enkel som mulig, med kundevennlighet. Vi må ha et system som fungerer i forhold til intensjonen med gebyrene.