Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10

Dato: 18.12.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Helse Vest presenterte 9. desember i år sitt forslag til nye akuttfunksjoner i helseregionen. Akuttavdelingene ved sykehusene på Stord, Voss, Nordfjord og Lærdal blir lagt ned. Det foreslås også å legge ned fødeavdelingene ved lokalsykehusene. Forslaget innebærer nedlegging av sykehuset i Odda. Planene vekker sterke reaksjoner i lokalmiljøene.

Er nedlegging av akuttberedskap og lokalsykehus i tråd med Regjeringens helsepolitiske prioriteringer, og hva mener statsråden om de foreslåtte tiltakene?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Styret i Helse Vest igangsatte våren 2002 arbeidet med en strategisk plan. Det er gjort for best mulig å kunne ivareta sykehusreformens intensjoner og målsettinger, og det innebar bl.a. iverksetting av et prosjekt om funksjonsfordeling, om arbeidsfordelingen, mellom sykehus. Dette er også i tråd med Stortingets behandling av St.prp. nr. 59 for 2001-2002, om sykehusøkonomi, fra i vår, der det ble stilt krav om at de regionale helseforetakene skal gjennomføre betydelige omstillings- og effektiviseringstiltak for å kunne gi bedre effekt av bruken av helsetjenestens ressurser. Bakgrunnen for funksjonsfordelingsprosjektet er at Helse Vest vil vurdere om man ved en bedre organisering av dagens tilbud kan sikre pasientene et mer likeverdig tilbud, både med hensyn til kvalitet, tilgjengelighet og økonomi.

Helse Vest offentliggjorde 9. desember i år en delrapport med forslag til en mulig framtidig organisering av akuttfunksjonene i regionen. Denne delrapporten skal inngå i den samlede vurderingen i funksjonsfordelingsprosjektet. Jeg har fått opplyst at forslagene i akuttprosjektet i første omgang vil bli behandlet på nyåret av arbeidsgruppen for funksjonsfordeling og styringsgruppen for strategiprosessen. Deretter vil rapporten fra prosjektet bli oversendt de lokale helseforetakene til behandling, før den behandles i styret for Helse Vest i månedsskiftet februar/mars 2003. Det er med andre ord ikke tatt stilling til noen av forslagene i den framlagte rapporten. For å sikre god medvirkning fram til beslutning er det lagt opp til en bred drøftingsprosess, med muligheter for innspill fra ulike målgrupper før endelig styrebehandling. Det legges f.eks. opp til en formell høringsrunde som inkluderer regionale og lokale myndigheter, i tillegg til brukerutvalg og foretaksorganisasjonen.

Jeg finner det lite hensiktsmessig å gå inn i en konkret diskusjon om de aktuelle tiltakene her og nå. Jeg vil imidlertid understreke at det ikke er framsatt forslag om total nedleggelse etter utradering av de omtalte spesialisthelsetjenestene i tilknytning til de aktuelle lokalsykehusene, slik framstillingen i spørsmålet kan gi inntrykk av.

Jeg vurderer at det opplegget for videre prosess som Helse Vest legger opp til, på en god måte søker å ivareta Stortingets intensjoner om åpenhet og medvirkning. Det er langt fram til en endelig beslutning fra det regionale styret foreligger. Derfor finner jeg det ikke riktig å uttale meg om enkelttiltak. Men jeg kan forsikre representanten Bjørlo Lysbakken om at jeg for min del vil ha en særlig årvåkenhet i forhold til forslag som kan sies å bryte med vedtatt helsepolitikk her i salen, og jeg vil ikke nøle med å benytte meg av min mulighet til å løfte beslutninger til foretaksmøtet, dersom det dreier seg om saker av viktighet, og om saker som jeg er i tvil om vil være i tråd med Stortingets vedtatte helsepolitikk.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg takker for svaret. Jeg tror dessverre det ikke er egnet til å berolige alle dem som nå bekymrer seg for at de vil miste akuttberedskapen i sine nærområder.

Jeg vil vise til at Odda kommune har sagt at de er svært bekymret over de planene som er lagt fram. Helse Fonna har lansert en alternativ innsparingsplan som vil skjerme akuttberedskapen på Stord. Det er et sterkt lokalt engasjement rundt disse spørsmålene. Jeg synes derfor det er riktig – på et rent generelt grunnlag – å etterlyse et klarere svar fra helseministeren på de politiske målsettingene i dette.

Er sentralisering av akuttberedskapen på Vestlandet i tråd med Regjeringens politiske målsettinger? Eller er helseministeren enig med oss i at det må være et mål at det skal være en god akuttberedskap også ved de lokale og mindre sykehusene i regionen?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er nasjonal helsepolitikk å sørge for at det skal være en god akuttberedskap av høy kvalitet og i rimelig nærhet i hele landet, også innenfor Helse Vests ansvarsområde.

Det vil helt klart være et spørsmål av nasjonal betydning dersom Helse Vest skulle gjøre alvor av spørsmålet om å legge ned enkeltsykehus innenfor sitt ansvarsområde. Da vil jeg bruke den myndighet som helseforetaksloven gir meg, til å løfte beslutningsansvaret til et nasjonalt og politisk nivå.

Men når prosessen nå er i en utredningsfase, ber jeg om respekt for at de ansvarlige organer må få lov til å gjennomføre en utredning av effektiviseringstiltak – som Stortinget har forutsatt at de skal gjøre – uten at helseministeren i forkant peker på at det tiltaket liker han, det tiltaket liker han ikke. Det ville være i strid med reformens intensjoner, slik det er vedtatt av et flertall her i huset.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg kunne ønske meg klarere signaler, men jeg er glad for at vi likevel får et klart signal om at helseministeren vil følge dette nøye. Jeg henviser til at helseministeren er sitert i Bergens Tidende den 13. desember på følgende:

«Det vil være naturlig at jeg som sykehuseier kommer i dialog med Helse Vest om omorganiseringen av akuttfunksjonene.»

Jeg vil da spørre helseministeren om han kan love – jeg forstår det slik – at den typen nedbygging som her er foreslått, ikke vil bli vedtatt uten at det først kommer på helseministerens bord. Jeg vil også spørre om hvordan helseministeren vil ta initiativ til å komme i den dialogen som han nevner i intervjuet med Bergens Tidende, og om hvordan han vil følge opp dette videre.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg vil på et egnet tidspunkt be om å bli orientert om de planene som foreligger, når de er kommet lenger i en utredningsfase. Jeg vil sammen med Helse Vest da vurdere om det foreligger slike planer eller slike forslag som tilsier at beslutningen bør løftes til foretaksmøtet, som er helseministeren. Det vil jeg gjøre i nær kontakt og i dialog med Helse Vest, slik jeg har varslet.