Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 2003 kl. 10

Dato: 26.02.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg har følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«En eventuell sammenslutning av de to Agder-fylkene har versert i mange år. Litt grovt kan man si at Vest-Agder er for, mens Aust-Agder er imot, selv om enkelte kommuner i Aust-Agder helst ser fylkesgrensen fjernet.

Kan statsråden garantere at en eventuell fremtidig sammenslutning må bygge på full frivillighet fra begge fylker?»

Statsråd Erna Solberg: Ja. – Jeg kunne kanskje bare sagt det slik.

En eventuell fremtidig sammenslutning må altså bygge på frivillighet fra begge fylker. Det er Regjeringens standpunkt i dette spørsmålet. Fylkeskommunene må på selvstendig grunnlag og ut fra de oppgaver de skal løse, vurdere om dagens inndeling er hensiktsmessig eller ikke.

Når det gjelder en eventuell sammenslutningsprosess, er det viktig å kartlegge hva som er målsettingene for en fylkessammenslutning, hvilke aktører som vil bli berørt, hvordan man skal sikre den kommunale forankringen i prosessen, organiseringen av arbeidet og tidsplan mv. Jeg har anbefalt fylkeskommunene å gjøre en slik kartlegging, som vil kunne bidra til å avklare forutsetningene og premissene for en eventuell regional beslutning om å sette i gang et arbeid med sikte på en frivillig sammenslutning av Agder-fylkene.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden for dette krystallklare svaret. Jeg tolker det selvsagt dit hen at dette er en sak som skal avgjøres av og mellom de to fylkene, og at det skal baseres på frivillighet i begge fylker.

Situasjonen i Aust-Agder er imidlertid den at enkelte av de 15 kommunene i fylket har uttalt at de ønsker å bli overført til Vest-Agder. I § 6 i inndelingsloven står det at regjeringen kan justere grensene mellom fylkene. Da tillater jeg meg å spørre: Kan Regjeringen egentlig avgjøre en eventuell overgang for kommuner i Aust-Agder til nabofylket Vest-Agder – dersom man i Aust-Agder motsetter seg en slik overgang?

Statsråd Erna Solberg: Det kan Regjeringen gjøre. Det er presedens for det.

Da Ølen kommune hadde en folkeavstemning som gav flertall for å flytte fra Hordaland – jeg har aldri helt skjønt hvorfor, men de ville nå det – til Rogaland, sa regjeringen at det var greit. Den fulgte folkeflertallet i Ølen kommune ved å justere fylkesgrenser. Stortinget ville på det tidspunktet ikke legge seg opp i regjeringens beslutning.

Det er altså skapt presedens for at hvis en kommune ønsker å flytte og det er flertall for det i kommunen, og Regjeringen ønsker å innrømme en slik søknad, bør Regjeringen ha mulighet til å gjøre det.

Torbjørn Andersen (FrP): Da takker jeg nok en gang for statsrådens svar.

På bakgrunn av det hun har uttalt, konkluderer jeg med at Aust-Agder står på trygg grunn – at man altså suverent kan bestemme fylkessammenslutning med Vest-Agder. Man får se hva forhandlingsutvalget kommer fram til.

I alle fall synes jeg denne avklaringen fra statsråden her i stortingssalen var grei nok i forhold til mitt spørsmål. Den var så klar at jeg ikke har behov for ytterligere oppfølgingsspørsmål!

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 7.