Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Thore A. Nistad (FrP): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I forbindelse med Dokument nr. 8:77 for 2001-2002 og Innst. S. nr. 134 for 2001-2002 om reduserte bompengesatser på riksvei 5, Fjærlandsveien, bad et flertall av medlemmene i samferdselskomiteen om en vurdering av å innføre maksimalsatser for bompengeprosjekter.

Når har statsråden tenkt å komme med konkrete løsninger i denne saken?»

Statsråd Torild Skogsholm: Under samferdselskomiteens behandling av Dokument nr. 8:77 for 2001-2002 ble Regjeringen i tillegg til å vurdere en ordning med maksimalsatser for bompengeprosjekter bedt om å foreta en generell gjennomgang og vurdering av ordningen med bompengefinansiering, jf. Innst. S. nr. 134 for 2001-2002.

I St.prp. nr. 1 for 2002-2003 gav Samferdselsdepartementet en vurdering av maksimaltakster for bompengeprosjekter, som konkluderte med at departementet ikke fant det riktig å gå inn for noen vesentlige endringer av dagens bompengeordning, bl.a. fordi dette vil kunne hindre gjennomføring av ferjeavløsningsprosjekter som det er lokal enighet om. Samferdselskomiteens flertall bad ved behandlingen av budsjettproposisjonen Regjeringen komme tilbake til Stortinget i forbindelse med Nasjonal transportplan med en gjennomgang av finansieringsordningen for bompengefinansierte vegprosjekter.

Jeg kan forsikre representanten Thore A. Nistad om at departementet har satt i gang nødvendig arbeid for å kunne foreta en grundig gjennomgang og vurdering av ulike prinsipper knyttet til bruk av ordningen med bompengefinansiering i forbindelse med Nasjonal transportplan 2006-2015, som legges fram tidlig i 2004.

Thore A. Nistad (FrP): Nå er det vel slik at det er mange som har kommet med hentydninger om at den eksisterende Nasjonal transportplan er moden for papirkurven. Det har vært uttalelser som at slike planer er vel ikke akkurat så mye verdt, når de overhodet ikke blir fulgt. Men det er jo gledelig at statsråden har begynt på en gjennomgang, og at man da skal komme tilbake til saken.

Jeg vil bare komme med et lite tilleggsspørsmål.

Bompengesatsene er uvanlig høye, spesielt gjelder det Fjærlandsbommen. Det er 150 kr for en bil, 65 kr for en motorsykkel og 700 kr for et vogntog. Dette gjelder én vei. Synes statsråden at dette er rimelige satser for å passere en bom i dag?

Statsråd Torild Skogsholm: Dette er et prosjekt som ble vedtatt her i Stortinget før min tid, og disse satsene ble lagt til grunn for det vedtaket som ble gjort den gang. Jeg medgir gjerne at satsene er høye. Men nå er det slik at vi har en lang rekke ferjer langs kysten her i landet, hvor man i praksis betaler en slags bompengeavgift. Så det å få gjennomført ferjeavløsningsprosjekter hvor man på sikt kan slippe å betale – når prosjektet er nedbetalt, slipper man å betale – er et veldig viktig element for meg.