Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Riksvei 3 i Østerdalen hadde i henhold til planer 50 mill. kr til opprusting, men i det første budsjettforslaget til Region Øst er de nå borte. For en vei som er så viktig ikke bare for Hedmark, men også for andre som bruker den, er dette nærmest en katastrofe.

Hvordan ser statsråden på dette, og vil statsråden gjøre noe for at riksvei 3 får de midler den trenger for å komme opp på et akseptabelt nivå?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er enig i at utbedringer på Rv 3 gjennom Østerdalen er viktig, bl.a. ut fra hensynet til de høye ulykkestallene på strekningen. I St.meld. nr. 46 for 1999-2000 om Nasjonal transportplan 2002-2011 har Samferdselsdepartementet prioritert utbedringer av eksisterende Rv 3 mellom Elverum og Sør-Trøndelag grense i første fireårsperiode. Dette er fulgt opp i Vegdirektoratets handlingsprogram for strekningsvise investeringer med 50 mill. kr til utbedringer på denne strekningen i perioden 2002-2005.

I de to første årene av perioden er det ikke bevilget investeringsmidler til denne strekningen, verken av Regjeringen eller av Stortinget i forbindelse med Fremskrittspartiets budsjettavtale med regjeringspartiene.

Når det gjelder arbeidet med forberedelser av 2004-budsjettet, pågår dette fortsatt i vegetaten. Derfor har jeg foreløpig ikke tatt noen stilling til hvilke prioriteringer som skal gjøres mellom ulike strekninger, og selvsagt heller ikke til endelig budsjettramme. Dette vil jeg på ordinært vis gjøre i budsjettproposisjonen for 2004, som legges fram i oktober.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker for svaret, som kanskje ikke direkte var det svaret jeg hadde tenkt meg, for det er jo slik at statsråden er innforstått med at det var ført opp 50 mill. kr. De er nå tatt bort, og det er veldig beklagelig.

Når man ser på Rv 3, er ikke det en hvilken som helst veistrekning. Rundt 90 pst. av vogntogene velger Østerdalen framfor Gudbrandsdalen, fordi det er kortere og dermed mer lønnsomt både økonomisk og miljømessig. Rv 3 er av Stortinget utpekt som stamvei, men bare 9 pst. av Rv 3 holder i dag vedtatt stamveinorm, 8,5 m bredde. Veidekket er ujevnt, det er slitt, og det er ikke gjort noen større investerringer på en årrekke. Det blir selvfølgelig mange ulykker av dette, slik statsråden sa. Fra 1990 til 2000 omkom faktisk 38 mennesker på Rv 3, og myke trafikanter har dårlig sikkerhet langs den trange veien.

Statsråd Torild Skogsholm: Det medfører ikke riktighet at disse 50 mill. kr er tatt vekk. Den perioden som vi nå er inne i, er den perioden planen handler om, så vi har flere år på oss før perioden er over, og det er fortsatt muligheter for å legge inn penger til forbedringer her.

Avslutningsvis vil jeg si at jeg er opptatt av trafikksikkerheten, og jeg vet at det er en ulykkesbelastet veg. Derfor er jeg opptatt av at vi skal få gjennomført tiltak på vegen som bedrer trafikksikkerheten.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker nok en gang for svaret.

Det som er litt merkelig, er, som sagt, at det var ført opp 50 mill. kr, men i Hedmark legges det ikke opp til noen store investeringer, mens det i de andre fire fylker i regionen legges opp til det. Da er mitt konkrete spørsmål: Hvor viktig er Rv 3 for statsråden? Hvor viktig er Rv 3? For dem som bor der og for dem som bruker den som transitt ferdsel, eller for dem som på en eller annen måte er avhengig av den, er Rv 3 veldig viktig. Ordet «distriktspolitikk» kan brukes her, og jeg kan også trekke inn andre ord. Rv 3 er viktig, og vi må gjøre noe med den. Det er så mange år siden det er gjort noe, og trafikken øker, ulykkene øker, og usikkerheten øker. Hva vil statsråden konkret gjøre?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg regner med at vi får rikelig anledning til å komme tilbake til dette når vi skal diskutere budsjettet til høsten. Jeg vil fortsatt minne om at den planperioden da disse 50 mill. kr var planlagt brukt, ennå ikke er over, og vi har fortsatt mulighet til å komme tilbake til dette.