Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

John I. Alvheim (FrP): Jeg har følgende spørsmål til den ærede helseminister:

«Sosial- og helsedirektoratet anbefaler overfor Helsedepartementet at flere rusmisbrukere bør få metadonbehandling.

Vil statsråden følge opp denne velbegrunnede anbefalingen fra Sosial- og helsedirektoratet?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Sosial- og helsedirektoratet har på oppdrag fra Helsedepartementet gjennomgått regelverket for legemiddelassistert rehabilitering, LAR. I denne sammenheng har direktoratet understreket viktigheten av å satse videre på denne særskilte behandlingsformen.

Det er dokumentert at LAR reduserer misbruk av illegale opiater, reduserer frafall i behandling, reduserer kriminalitet og hindrer dødsfall. Det er derfor viktig at de rusmisbrukere som kan nyttiggjøre seg en slik behandling, får adgang til den. Jeg vil derfor om kort tid sende ut et presisert rundskriv om legemiddelassistert rehabilitering, der intensjonene i tidligere rundskriv kommer tydeligere fram. Blant annet vil jeg presisere at nedre aldersgrense på 25 år ikke skal være absolutt, men inngå i en helhetsvurdering. Dette fikk jeg for øvrig støtte for i Stortinget i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:20 for 2002-2003. Dette nye rundskrivet opprettholder hovedreglene i gjeldende rundskriv, men vil fokusere på at det også skal ligge en samlet vurdering til grunn for inntak til LAR. Det er etter mitt syn avgjørende at inntakskriteriene på denne måten forstås ut fra et slikt helhetsperspektiv. Det er grunn til å tro at en slik presisering også gir flere misbrukere muligheten til å starte opp med legemiddelassistert rehabilitering. Det er imidlertid kun en kortsiktig strategi i forhold til en mer helhetlig gjennomgang av legemiddelassistert rehabilitering.

Sosial- og helsedirektoratet foreslår i den aktuelle tilrådingen til departementet en mer omfattende revidering av regelverket knyttet til LAR. Jeg har varslet overfor Stortinget at vi arbeider med en uavhengig, helhetlig evaluering av hele ordningen. Denne evalueringen har Stortinget tidligere gitt sin tilslutning til, i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 1 for 2002-2003. Det vil ikke være en evaluering som undersøker effekten av de aktuelle medikamentene som brukes i LAR. Den kjenner vi. Det vil snarere være en undersøkelse av de ulike modellene for LAR, og organiseringen, og hvordan de øvrige rehabiliterende tiltakene fungerer. Vurderingen av en eventuell, omfattende endring av regelverket vil bli sett i lys av denne forestående gjennomgangen. Det er viktig at man i disse spørsmålene får et sikkert grunnlag å fatte beslutninger på. Sosial- og helsedirektoratet understreker også sterkt i sin gjennomgang behovet for kontroll av utlevering og forskrivning av de aktuelle medikamenter:

«Metadon og Subutex er sterkt avhengighetsskapende legemidler, og ukritisk forskrivning er assosiert med overdoser. Det er derfor nødvendig med en kontrollert utlevering av disse medikamentene i tråd med den eksisterende utleveringsforskriften.»

Rapporter viser at det har vært en økning av tilfeller der metadon er en faktor i forbindelse med overdosedødsfall. Det er derfor viktig at vi ikke firer på kontroll idet vi åpner for flere brukere av LAR. Det er samtidig avgjørende at brukerne som tas inn i LAR, får god hjelp og assistanse fra flere og ulike tjenester – på tvers av sektorer og etater.

John I. Alvheim (FrP): Jeg takker helseministeren for svaret, som jeg oppfatter som relativt positivt. Men jeg vil også bemerke at feil bruk av medikamenter i alle sammenhenger er livsfarlig.

All forskning på metadon er entydig. Metadonbehandlingen er effektiv. Den fører til færre overdoser, reduserer kriminalitet og gjør livet til rusmiddelmisbrukerne bedre. Så langt jeg vet, har vi i dag under behandling med metadon eller Subutex ca. 1 800 brukere, mens det ut fra behovet etter mitt skjønn burde vært minst 5 000. Det er lang ventetid på behandling og et altfor stort byråkrati rundt opptaket.

Jeg er glad for at helseministeren vil fjerne 25-årsregelen som eneste regel, men fortsatt er regelverket komplisert, tungvint å praktisere og oppleves som å være i motstrid til brukeren som søker behandling. Mitt oppfølgingsspørsmål går da ut på: Bør ikke pasienter med rusmisbruksdiagnose ha den samme rett og enkle tilgjengelighet til behandlingsapparatet som alle andre pasienter i dette landet?

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg først minne representanten Alvheim om at denne regjeringen faktisk i flere runder har foreslått og fått vedtatt en økning av kapasiteten når det gjelder legemiddelassistert rehabilitering, nettopp for å ta unna køer. Det har resultert i et høyere antall brukere enn det representanten Alvheim nå refererte til.

Det som imidlertid er min intensjon i tillegg til å presisere at nedre aldersgrense ikke skal være absolutt, men inngå i en helhetsvurdering, er å få foretatt en ekstern evaluering av alle sidene ved apparatet rundt legemiddelassistert rehabilitering. Vi kom sent i gang i Norge, men når det først ble bygd opp, ble det bygd opp ganske raskt. Slik evaluering vil jeg foreta før jeg gjør en mer omfattende endring.

For øvrig vil jeg vise til de rusreformene Regjeringen har lagt fram for Stortinget og dels har fått vedtatt.

John I. Alvheim (FrP): Jeg takker igjen helseministeren for svaret.

Jeg er enig i denne evalueringen som skal gjøres, men det er ikke likegyldig hvem som skal foreta den. Vi har også motkrefter mot denne form for behandling av rusmiddelmisbrukere, så jeg vil nøye følge med på hvem som oppnevnes til å gjøre denne evalueringen.

En rapport fra Trondheim nylig påviste at syv unge mennesker døde av overdose mens de ventet på metadonbehandling. Det ble i samme rapport opplyst at ventetiden for metadon i Trondheim pr. dags dato er på over to år. Kan helseministeren akseptere denne diskrimineringen i norsk helsevesen av de narkomane og dermed opprettholde det relativt høye tallet på overdosedødsfall vi i øyeblikket har i landet?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har gjennom både ord og handling vist at jeg er opptatt av å redusere ventetiden, og jeg er ikke minst opptatt av å sette inn et samlet sett av tiltak for å redusere antall overdosedødsfall. Det dreier seg om LAR, men det dreier seg også om lavterskelhelsetiltak, som har vist seg å være meget effektive, og vi har nylig fordelt 42 mill. kr på 27 kommuner i landet til å bygge opp slike tiltak.

Når det gjelder spørsmålet om legemiddelassistert rehabilitering, kan jeg ikke se at det at vi har et kontrollert forskrivnings- og utleveringsopplegg, skal være uttrykk for noen diskriminering av denne brukergruppen. Det er rett og slett ut fra et faglig grunnlag, fordi man ser at metadon alene, Subutex alene, ikke er løsningen, det må være integrert i et samlet oppfølgings- og rehabiliteringsopplegg.