Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 2003 kl. 10

Dato: 14.05.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Carsten Dybevig til justisministeren, vil bli besvart av landbruksministeren på vegne av justisministeren.

Carsten Dybevig (H): Jeg ønsker å stille statsråden følgende spørsmål:

«I Karmsund tingrett ble en person frikjent fra politiets påstand om hvitvasking av penger, tjent etter omfattende salg av narkotika. Personen kunne for tingretten fremvise tilstrekkelige uregistrerte vinnerkuponger fra oddsen og Norsk Rikstoto. Ifølge opplysninger gitt Haugesunds Avis og andre kilder finnes det et marked for salg av uregistrerte vinnerkuponger i Norge.

Hva vil statsråden foreta seg for å forhindre denne type hvitvasking av penger?»

Statsråd Lars Sponheim: Uten å gå nærmere inn på detaljene i den dommen som det refereres til i spørsmålet, kan jeg opplyse at retten i sin bevisvurdering tar for seg aktors anførsler om at de framlagte kvitteringer fra spillegevinster som tiltalte la fram, ikke stammer fra hans egen spillevirksomhet, men er skaffet til veie fra andre spillere. Retten konstaterer at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for dette. Derfor ble påstanden om inndragning av penger ikke tatt til følge.

Det er imidlertid et faktum at det i dag kan spilles på f.eks. oddsen og hestespill uten at vedkommende spiller er registrert. Det gjør at vinneren kan framstå som anonym for myndighetene. Dette innebærer at man i dag har en situasjon hvor spillekvitteringer kan omsettes illegalt og tjene som dokumentasjon for inntekter som i virkeligheten er utbytte av straffbare handlinger.

Det er grunn til å se nærmere på denne situasjonen. Først og fremst kan det være et behov for et bedre lov- og regelverk som reduserer bruk av uregistrerte spill, for derigjennom å komme omsetningen av anonyme vinnerkuponger til livs.

Lovgivningsansvaret hører inn under andre departement, herunder Finansdepartementet. Jeg nevner i den forbindelse at Regjeringen nettopp har fremlagt Ot.prp. nr. 72 for 2002-2003 med forslag til ny lov mot hvitvasking. I lovforslaget er det gitt åpning for at Kongen i forskrift kan gi regler som gir den nye loven anvendelse på spillevirksomhet.

Dersom denne bestemmelsen vedtas av Stortinget, vil det være naturlig at Regjeringen starter arbeidet med å utforme forskrifter som nettopp tar for seg spillevirksomhet slik som den som var omtalt i dommen. Det kan være aktuelt med registrering av spillere og andre tiltak som hindrer omsetning av gevinstkvitteringer.

Carsten Dybevig (H): Jeg takker for svaret. Det var et svar som faktisk var veldig bra.

Det er slik at det i dag åpenbart er et hull i lovverket som gjør at det faktisk er mulig, som også statsråden sier, å drive med hvitvasking av penger. I Norge er vi veldig dyktige, vil jeg si, sett i forhold til Ot.prp. nr. 72, til å prøve å avdekke og bekjempe hvitvasking av penger. Norge skal være en av verdens fremste nasjoner i bekjempelsen av hvitvasking av penger. Og når vi vet at hvitvasking av penger utgjør ca. 5 pst. av verdensøkonomien, er dette et omfattende problem.

Jeg vil takke statsråden nok en gang for at han ønsker å utarbeide forskrifter og registrere spillere i Norsk Tipping. Det tror jeg vil være en klar fordel i fremtiden når det gjelder bekjempelse av hvitvasking av uregistrerte tippekuponger.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg deler de synspunkter som representanten her gir uttrykk for. Jeg tror det er viktig at vi framover øker innsatsen der vi tror det kan være muligheter for hvitvasking av penger.

Det er i vårt gjennomregulerte og etter hvert også ganske oversiktlige samfunn ikke så veldig mange områder der man plutselig kan stå på gaten med en stor porsjon penger uten at det er rimelig god oversikt over hvor de er kommet fra. Ett av de områdene er nettopp det å kunne ta ut store gevinster på hestespill. Derfor er det også grunn til å følge dette nøye opp.

La meg si, siden vi er i den situasjonen at det er landbruksministeren som er settestatsråd for justisministeren, og som også har et særskilt ansvar for dette området, at når det gjelder spill på hest, handel med hest – vi har nylig hatt oppslag som går på innførsel av hest, hvor man opererer med helt andre tall i forbindelse med kvitteringer og grunnlag for merverdiavgift enn det hesten er kjøpt for i utlandet, osv. – er dette et område som vi har behov for å gå mer inn i. Vi arbeider med en tiltaksplan for å se på disse tingene. Vi må få klarere linjer for når hest er næring, operere med åpne kvitteringer med navn og alt dette som skal til, og et grenseskille mot det som er hobby, som vi vet mange gjemmer seg under når det gjelder dette området. Jeg skal være forsiktig med å komme med påstander om at det er verre enn det det er, men det er iallfall grunnlag for å ha mistanke om at det her skjer en del ting som vi har behov for å lage et strammere regelverk for.

Presidenten: Presidenten har forståelse for at landbruksministeren i egenskap av settestatsråd på justisområdet velger å satse på den hesten.

Carsten Dybevig (H): Jeg ønsker bare å si at med dagens elektroniske utvikling legger systemene allerede til rette for registrert spilling. Den eneste måten å få bukt med fenomenet hvitvasking på, er å forby uregistrert spilling. Det stilles jo allerede krav i dag om at en i selvangivelsen er pliktig til å rapportere gevinster av spill. Ulempen for den enkelte spiller vil være minimal om man kommer med en forskrift fra Regjeringen, og det vil løse det problemet som vi har sett angående en sak i Karmsund tingrett. Her kan vi slå to fluer i én smekk.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg deler disse synspunktene. Dette er vel verdt å ta med seg i det arbeidet som Regjeringen skal gjøre på dette felt, og jeg skal sørge for at justisministeren også får disse synspunktene med i sitt arbeid sammen med finansminister og regjering for øvrig som har med regelverket på dette område å gjøre. Jeg tror Regjeringen, i likhet med representanten, deler den oppfatning at vi må sette inn store ressurser for å komme hvitvasking av penger til livs, og det skal vi love å følge opp.