Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato: 05.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Svein Roald Hansen til utenriksministeren, vil bli besvart av nærings- og handelsministeren på vegne av utenriksministeren.

Svein Roald Hansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsråden:

«Liechtenstein har blokkert undertegnelsen av den nye EØS-avtalen på grunn av en gammel konflikt med Tsjekkia og Slovakia. Ifølge Bergens Tidende 22. oktober sier fyrst Hans Adam II til avisa Liechtensteiner Vaterland at landets suverenitet og folkets selvstendighet er viktigere enn EØS-avtalen.

Hva vil situasjonen være for Norge hvis konflikten ikke løses og den nye EØS-avtalen ikke er undertegnet innen EU-utvidelsen 1. mai 2004?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: EØS-avtalen er svært viktig for Norge. Vi har derfor arbeidet aktivt mot våre to EFTA-partnere og EU-siden for å sikre at den utvidede EØS-avtalen kan tre i kraft 1. mai neste år.

Selv om det ikke er en absolutt tidsfrist for undertegning av avtalen, er det nå svært viktig at undertegningen ikke trekker ytterligere ut i tid, slik at også ratifikasjonsprosessene forsinkes. Den utvidede EØS-avtalen kan ikke tre i kraft før alle har undertegnet og avtalen er godkjent i alle de 28 EØS-landenes nasjonalforsamlinger.

Norge og Island har ikke tatt stilling til de uløste spørsmål som ligger bak saken som ikke inneholder elementer som i seg selv griper inn i EØS-samarbeidet. Den norske og den islandske utenriksminister hadde sist søndag et konstruktivt møte med sin tsjekkiske og slovakiske kollega i Praha, som avklarte handlingsrommet i denne saken.

Liechtensteins utenriksminister er underrettet om innholdet i disse samtalene, og på dette grunnlaget tar Norge og Island sikte på å undertegne EØS-avtalen denne uken – og håper at alle tre landene kan gjøre det samtidig.

Dersom Liechtenstein, mot formodning, ikke kan undertegne, vil vi stå overfor en vanskelig situasjon som må vurderes nærmere der og da. Det ligger ingen uttrykt forutsetning i avtaleverket om noe minste antall medlemsland fra EFTA-siden. Jeg ønsker imidlertid ikke å spekulere i hva som vil skje dersom Liechtenstein velger å ikke undertegne avtalen. Det er som sagt et spørsmål vi eventuelt må komme tilbake til.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for svaret, og har for så vidt ikke betvilt at Regjeringen har gjort det den har kunnet for å få Liechtenstein til å stanse blokkeringen av EØS-avtalen og undertegne sammen med Norge og Island.

Kan statsråden si noe om hvor lenge vi kan vente på en undertegnelse fra Liechtenstein før det må vurderes å ta opp med EU om avtalen kan tre i kraft uten Liechtenstein, eventuelt om det er andre ting som må gjøres, slik at vi ikke risikerer å komme i den situasjonen neste vår at vi står uten en gyldig og gjeldende EØS-avtale, og med det kan risikere at norske bedrifter bl.a. er uten den rettsbeskyttelse avtalen gir på det europeiske markedet, som jo utvides med ti nye land?

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det er helt åpenbart at det å komme i en situasjon 1. mai der vi ikke har fått orden på vår EØS-avtale med EU, vil for norsk næringsliv være en dramatisk situasjon. Da vil vi mangle den rettsbeskyttelse og det legale rammeverket som vi trenger.

Når det gjelder på hvilket tidspunkt dette eventuelt må tas opp med EU, vil det avhenge av hva som skjer i løpet av denne uken. Jeg vil avstå fra å spekulere over når man må sette inn tiltak hvis man ikke lykkes. Vårt utgangspunkt er at vi håper og tror og jobber i forhold til at vi skal kunne greie det i løpet av denne uken. –Følgelig ser jeg ingen grunn til på vegne av utenriksministeren å spekulere over hva vi skal gjøre på den ytterste dag!

Svein Roald Hansen (A): Da vil jeg bare ønske Regjeringen lykke til i anstrengelsene med å bringe Norge ut av den gisselsituasjonen vi er i i forhold til Liechtenstein.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Takk for lykkønskningene – de kan trenges!

Presidenten: Med det skulle alle være vel forlikte.

Vi går da videre til spørsmål 24.