Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato: 05.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«I Hedmark har en person fått 53 000 kr i støtte fra SND for å utvikle sin heksevirksomhet. Mange folk reagerer negativt på denne bruk av statlige midler, mens andre søkere med gode ideer og søknader føler seg forbigått.

Ser statsråden at dette kan provosere og også svekke tilliten til SND på sikt?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: La meg først si innledningsvis: La nå ikke dette bli en hekseprosess. Det tror jeg vi ikke vil være tjent med. Men etter å ha lest lokalaviser og sett på saken forstår jeg for så vidt at det kan lages overskrifter som kan sette tankene og fantasien i sving på en slik måte at enkelte kan bli bekymret.

La meg si det slik: Det konkrete prosjektet som foreligger her, kom altså i stand på bakgrunn av at SND Hedmark våren 2002 arrangerte det som kalles nyskapingsseminar, en idédugnad, i Glåmdalen, med utgangspunkt i å få til nyskaping, gründerskap og etablering av nye arbeidsplasser. I slike prosesser kommer det opp ideer, tiltak, der noen i ettertid kanskje viser seg å være gode, mens noen viser seg å være mindre gode, og noen synes man skulle ha gjort ting annerledes.

Lena Skarning har et prosjekt under vignetten «skogheksa» og har etter søknad og etter normale prosedyrer ved dokumentasjon fått et tilskudd. Jeg ønsker ikke som næringsminister å gå inn og skille vær og vind i Hedmark, hvem som burde ha fått, og hvem som ikke burde ha fått tilskudd, uansett hvem som måtte være opphisset.

Det er slik at Stortinget bevilger midler til denne type virksomhet hvert år og gir føringer som det er mitt ansvar som næringsminister å videreformidle til SND i et tildelingsbrev. Det har jeg gjort, og jeg har ikke tatt reservasjoner verken mot hekseaktivitet eller andre spesielle aktiviteter som kan settes i anførselstegn. Det er det opp til det lokale og regionale styret å gjøre. Stortinget har vært veldig opptatt av at det regionale nivået som kjenner sakene, kjenner det lokale behovet, skal forestå disse avgjørelsene.

De titusenvis av småbedrifter som henvender seg til SND, har ingen overprøvingsinstans i virkelighetens verden hos næringsministeren. Derfor ønsker jeg ikke å ta stilling til denne konkrete saken. Men etter å ha sett på saken tror jeg kanskje dette heksestempelet er å trekke det langt, ikke minst når man ser på våre fjernsynskanaler og hva man på en måte kan karakterisere som både trollskap og hekseprosesser. Jeg velger bort å ta stilling til innholdet. Jeg ser at SND har fulgt retningslinjene. Jeg ser at dette er innenfor det lokale handlingsrommet og ønsker ikke å ta initiativ for å overprøve det.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som var et forholdsvis rundt svar.

Jeg skjønner at statsråden ikke vil gi noen direkte føringer i denne saken eller i andre saker. Men jeg går ut fra at når ministeren er ute og reiser, får han kanskje inntrykk av hva samfunnet etterspør. Mitt inntrykk er i hvert fall at samfunnet kanskje ikke etterspør denne type virksomhet for at hverdagen skal bli enklere, lysere, triveligere, bedre for en selv, for barn, barnebarn etc., eller at næringslivet direkte blir noe rikere på opplevelser som man har behov for.

Da er mitt spørsmål videre: Hva tenker næringsministeren om evaluering av saker som får tilskudd? Ser næringsministeren på SNDs jobb når det gjelder hvor mange søknader som bør innvilges, kontra hvor mange søknader som fortsatt lever, at prosjektene lever – for å si det slik. Jeg vet at det i Hedmark er ca. 400 søknader hittil i år.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Nærings- og handelsdepartementet har ikke gitt føringer utover de føringer Stortinget har gitt, der intensjonen er å få flest mulig nye arbeidsplasser for det kronebeløpet som til enhver tid stilles til disposisjon. Det evaluerer vi selvfølgelig fortløpende. Men vi har ingen rubrikk for hekser og annet som ikke måtte være etterspurt. Jeg må bare ærlig innrømme at i mine besøk rundt i landet, som vel snart representerer enhver avkrok, har ikke slike spesielle hekseaktiviteter vært etterspurt. Det er mye annet som heller ikke har vært etterspurt, men som likevel har fått tilskudd, og som på en måte må få en sjanse i livet.

Det jeg er opptatt av, er å evaluere SNDs jobb ut fra kriterier om hva som er skapt av arbeidsplasser. Men det må bli en lokal oppgave å følge opp dette. Det å stille lokale styrer til ansvar knyttet til de disposisjoner de gjør, synes jeg er helt naturlig at man gjør i Hedmark, for det vil alltid være flere søknader enn innvilgelser. Men det gjør vi gjennom en evalueringsprosess knyttet til antall arbeidsplasser.

Presidenten: Presidenten vil ikke legge seg opp i kategoribetegnelsene her, men vil antyde at hekser kanskje med fordel kunne sortere under posten ymse!

Per Roar Bredvold (FrP): Som jeg sa, er det hittil i år ca. 400 søknader i Hedmark, og ca. en tredjedel av dem har ikke fått tilskudd. Det er kanskje mange av den tredjedelen som har kontaktet meg, for det er mange som har kontaktet meg i denne saken, både de som har sendt søknader, og vanlige mennesker, for å bruke det uttrykket. Det har vært søknader fra folk som har gode og fine ideer. Det har vært folk med kanskje et lite handikap som med en liten støtte fra SND – kronebeløpet er ikke det viktigste, men at man får anerkjennelse for sitt produkt – kan utvikle ideen sin videre.

Det som kanskje har vært den store saken her, er at noen får og andre ikke får, selvfølgelig. Det vil alltid være en diskusjon om de rette folk, de rette søknader, får penger. Jeg skjønner jo at det er en vanskelig sak for SND, men denne saken har i hvert fall provosert veldig mange, både de som har søkt og ikke fått, og vanlige mennesker. Det er vel kanskje derfor denne debatten pågår. Det er vel kanskje derfor spørsmålet nå kommer opp i spørretimen. Det er kanskje derfor jeg spør om det finnes en evaluering av prosjekter innenfor SND.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det er riktig at mange ikke får tilskudd. Vi har også sett en del av de prosjektene som ikke har fått, men som likevel har blitt realisert og har hatt stort utviklingspotensial. Det blir litt i etterpåklokskapens klare lys.

Regionalt har man anledning til å skifte ut de politikerne som utviser dårlig skjønn i utøvelsen i SND-styrene. Så vidt jeg vet, sitter det i styrene også representanter for næringslivet og næringslivets organisasjoner som skulle kunne ha peiling på dette. Men når dette dreier seg om 50 000 kr i tilskudd til et prosjekt, må jeg vel si at vedkommende har truffet ganske godt når man kan få en debatt i nasjonalforsamlingen om 50 000 kr. Markedsføringsverdien for dette eventselskapet skulle være langt utover 50 000 kr. I så måte har jo Bredvold bidratt til en betydelig innovasjon og fremgang for dette hekseriet i Hedmark. Jeg tror jeg kan ramse opp ganske mange prosjekter som staten har engasjert seg i, der hundretalls millioner kroner har blitt sløst bort på langt dårligere ideer, i hvert fall når det gjelder beløpets størrelse.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 3.