Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato: 05.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Raymond Robertsen (H): «Til NRK Finnmark sier utbyggerne av Snøhvit-prosjektet at de er misfornøyd med den polititjenesten som tilbys i Hammerfest. Utbyggingen medfører at opptil 1 400 arbeidere oppholder seg i en by med 9 000 innbyggere. Økt polititjeneste i området er nødvendig.

Hvilke initiativ vil statsråden ta for å sikre gode polititjenester i områder der det er midlertidige behov for økt innsats?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Politimesteren i Vest-Finnmark opplyser at han er kjent med at utbyggerne av Snøhvit-prosjektet ønsker bedre polititjeneste i Hammerfest. Etter politimesterens vurdering har anleggsarbeidet medført et markant merarbeid, men likevel ikke av et slikt omfang at dette pr. dags dato skaper noen bekymringsfull belastning for Hammerfest politistasjon. Det er likevel på det rene at en så omfattende utbygging som Snøhvit-utbyggingen er, vil stille politiet overfor ekstra utfordringer. Politimesteren har derfor foretatt interne omdisponeringer i politidistriktet, slik at Hammerfest politistasjon får tilført to ekstra årsverk, mye relatert til Snøhvit-utbyggingen.

Videre peker politimesteren på muligheten for ulykker e.l. i utbyggingsområdet, og vil derfor rekruttere økt kriminalteknisk kompetanse til Hammerfest politistasjon så snart det er mulighet for dette. Samtidig understreker politimesteren at utbygger har et selvstendig ansvar for sikkerheten på anleggsområdet. I tett samarbeid med utbygger vil politimesteren følge utviklingen nøye framover. Jeg legger derfor til grunn at Politidirektoratet og politimesteren sikrer en god og forsvarlig polititjeneste i Hammerfest i tiden framover.

Raymond Robertsen (H): Jeg takker statsråden for svaret.

En annen side ved saken er at én ting er utbyggeren som er misfornøyd med polititjenesten, en annen er de fastboende, som bor der hele tiden. Media melder om at det er 40 pst. økning i voldstilfeller i Hammerfest. De melder om at folk lar være å anmelde tilfeller av kriminalitet i Hammerfest på grunn av at politiet ikke har kapasitet til å etterforske det. En annen side er at Vest-Finnmark politidistrikt er et politidistrikt som ikke ble omorganisert i politireformen, og er akkurat likedan som det var fra før.

Jeg vil spørre om statsråden vil påse at Politidirektoratet følger utviklingen i Vest-Finnmark politidistrikt, og Hammerfest spesielt, i fremtiden.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er kjent med situasjonen i politidistriktet, bl.a. ved eget besøk der, og departementet har også ekstra kunnskap ved at politidirektøren nylig har vært der – jeg tror det var i går.

Det er klart at vi vil følge utviklingen, bl.a. fordi det er en stor utbygging som finner sted, og også fordi det i Hammerfest foregår et eget utviklingsprosjekt i politiet, såkalt problemorientert politiarbeid, hvor nettopp politiet skal kunne registrere kriminelle hendelser som man skal kunne slå ned på. Distriktet har interesse av mange grunner. Grunn én: Det er et opprinnelig distrikt, slik som representanten tok opp. Grunn to: Vi har Snøhvit-utbyggingen. Og grunn tre: Det skjer politifaglig utviklingsarbeid i distriktet som er spennende. Alt dette vil vi følge nøye i tiden framover.

Raymond Robertsen (H): Jeg takker for svaret og er meget fornøyd med det.