Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato: 05.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg har følgende spørsmål til vår helseminister:

«I Arendal er det startet et folkeopprør mot nedbygging av sykehuset i byen. Harmen er enorm blant innbyggerne i hele Aust-Agder mot planene om blant annet å svekke akuttberedskapen. Man er også svært fortørnet over at hjertesenteret risikerer å bli plassert et annet sted enn ved Arendal sykehus. Nå frykter mange for sykehusets fremtid.

Vil statsråden garantere for at sykehustilbudet i Arendal ikke raseres, og at man får beholde en fullverdig akuttberedskap slik sykehuset har i dag?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg gjøre det klinkende klart: Det er ingen grunn til å frykte for framtiden til Arendal sykehus – sykehuset skal bestå. Befolkningen i Arendal og omegn vil bli sikret et forsvarlig tilbud om spesialisthelsetjenester både på kort og lang sikt. Det pågår en prosess i Helse Sør for å oppnå en bedre utnyttelse av de samlede ressursene regionen rår over. Det er en del av oppdraget i forbindelse med den nye helsereformen.

Med utgangspunkt i sammenslåingen av sykehusene i Aust-Agder og Vest-Agder til Sørlandet sykehus HF og det kravet som også er stilt om økonomisk balanse, er det satt i gang et bredt utredningsarbeid for å kartlegge alternativ arbeidsfordeling mellom alle sykehusene i helseforetaket. Ifølge Helse Sør RHF skal det legges fram et forslag til strategiplan for Sørlandet sykehus til styremøtet i helseforetaket 8. desember i år. Dette forslaget sendes så ut på høring til alle berørte parter, før det fattes vedtak i helseforetakets styremøte 29. januar 2004.

Jeg forutsetter at vedtak om omfattende strukturendringer og/eller funksjonsfordeling mellom sykehusene i Agderfylkene vil bli behandlet av styret for Helse Sør RHF. Når et eventuelt vedtak foreligger i Helse Sør, vil jeg vurdere om saken også bør behandles i foretaksmøte, slik helseforetaksloven legger opp til.

Dersom det skulle bli gjort et vedtak om endringer i akuttberedskapen ved Arendal sykehus, vil jeg nøye vurdere dette vedtaket, bl.a. opp mot de retningslinjer for akuttberedskap som Stortinget har vedtatt.

Når det gjelder opprettelse av et hjertesenter i Helse Sør, utenfor Oslo, foreligger det vedtak i Helse Sør om at et slikt senter skal legges til Arendal sykehus. Ifølge Helse Sør foreligger det ingen planer om å endre dette vedtaket. Det kan imidlertid ta noe tid før hjertesenteret blir realisert.

Jeg kan altså forsikre om at det så langt ikke foreligger noen vedtak som på noen måte endrer tilbudet om spesialisthelsetjenester til befolkningen i Arendalsregionen. Dersom slike vedtak kommer, vil jeg påse at man ikke går utover de strenge krav til faglig forsvarlighet som er satt, og de retningslinjer Stortinget har trukket opp.

Det å kommunisere omkring behovet for utvikling og omstilling er svært krevende – også fordi endringer lokalt oppleves som truende, som et steg i retning av nedleggelse. Det er mange ulike problemstillinger som det kunne vært aktuelt å gripe fatt i, som hvordan prosesser gjennomføres i samspill med de politiske miljøene lokalt og regionalt, kommunikasjon med lokalmiljøer og med egne arbeidstakere, osv. Jeg velger likevel å tro at det aller viktigste er at vi tar folk på alvor, de er engstelige for at de ikke lenger får et forsvarlig tilbud – og da særlig i akuttsituasjoner. Det må vi forstå og møte enda bedre enn i dag. Sykehusene befinner seg slik sett absolutt i en sektor der tillit er helt avgjørende, fordi trygghet ikke er mulig uten tillit. Derfor er kontakt og kommunikasjon med omgivelsene, slik jeg beskrev det, helt avgjørende også her, og jeg vil være opptatt av framover at foretakene legger tilstrekkelig vekt på dette.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden så mye for svaret og er veldig glad for at han vil vurdere veldig nøye hva som skjer i Helse Sør framover. Statsråden sier i sitt svar:

«Dersom det skulle bli gjort et vedtak om endringer i akuttberedskapen ved Arendal sykehus, vil jeg nøye vurdere dette vedtaket, bl.a. opp mot de retningslinjer for akuttberedskap som Stortinget har vedtatt.»

Dette er ikke et helt klart svar på mitt spørsmål i forhold til det jeg ønsket. Akuttberedskapen er helt sentral for å opprettholde et fullverdig sykehustilbud. Helseministeren har uttalt i den muntlige spørretimen i dag at man skal ha «et forsvarlig akuttilbud» ved alle sykehus. Da er mitt oppfølgingsspørsmål: Er det da forsvarlig hvis man eventuelt svekker akuttberedskapen ved Sørlandet sykehus i Arendal?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg står for det jeg sa i den muntlige spørretimen også i forhold til denne konkrete saken. Det skal være et forsvarlig akuttmedisinsk tilbud også for befolkningen i Arendalsregionen. Jeg gjentar hva jeg sa i mitt hovedsvar, at dette sykehuset skal bestå. Jeg gjentar videre at jeg tar et ansvar for å følge med på hvilke strukturforslag som måtte komme opp og bli vedtatt i Helse Sør i forhold til de erklæringene jeg her har gitt, og de retningslinjer som Stortinget har trukket opp i akuttmeldingen. Jeg ber om forståelse for at sykehusreformen, som Fremskrittspartiet mange ganger har påpekt, er en ansvarsreform, og det vil pulverisere ansvaret fullstendig i systemet hvis jeg på forhånd gikk ut og bestemte hva slags type vedtak man fikk lov til å diskutere, og hva man ikke fikk lov til å diskutere i styrene i helseforetakene.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker nok en gang statsråden for svaret.

Jeg er fortsatt litt bekymret for uklarhetene, men har forståelse for statsrådens vurdering av hvordan dette bør behandles fra hans side. Men jeg vil gjerne nok en gang få vise til at dette med akuttberedskapen også blir omtalt i et brev som statsråden har mottatt fra Aust-Agder fylkeskommune, som han sikkert har sett, der det pekes på at Arendal sykehus ikke må bli et b-sykehus. Det kan vi ikke akseptere. Det er et enstemmig fylkesting som står bak det brevet som er datert den 31. oktober.

Jeg må nesten nok en gang få lov til å stille spørsmål: Ligger det i statsrådens svar at han i hvert fall primært ønsker at akuttberedskapen ved Arendal sykehus skal kunne bestå slik den er i dag?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Hvis representanten Torbjørn Andersen hadde lyttet oppmerksomt til det jeg sa, ville han fått med seg at jeg faktisk er opptatt av at Arendalsregionen skal ha et fullverdig sykehus, og at den regionen skal ha funksjoner på vegne av et større oppland enn bare sykehusets eget naturlige inntaksområde.

Men jeg ber om respekt for at jeg ikke i en spørretime i Stortinget kan stå og beskrive i detalj hvordan den framtidige oppgavefordelingen skal være. Jeg har avgitt noen prinsipielle utsagn som jeg vil styre etter. Jeg har også sagt at jeg vil styre, og det burde være tilstrekkelig i hvert fall for representanten Andersen og kanskje også for fylkeskommunen, som jeg har registrert har skrevet brev, til å legge til grunn at det vil bli fulgt opp.