Stortinget - Møte onsdag den 12. november kl. 10

Dato: 12.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Steinar Bastesen (Kp): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Ifølge Fiskeribladet har det vært drøftet planer om å stenge Henningsværboksen, som er mye benyttet av kystfiskerne, for alt fiske. Dette forslaget vil ikke bare ramme kystfiskerne, men vil også innebære nye anslag mot fiskeriallmenningen.

Hvordan ser statsråden på forslaget om å stenge Henningsværboksen for fiske, og vil en eventuell slik stenging bli forelagt Stortinget som sak før den iverksettes?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Tilrådingen fra Det internasjonale råd for havforskning er et nulluttak av norsk kysttorsk i 2004. Da blir det en utfordring for forvaltningen at torsk og norsk kysttorsk står side om side med hverandre på de samme fiskefeltene, noe som gjør det vanskelig å unngå å fange kysttorsk. En annen utfordring er å få til en regulering som reduserer uttaket av kysttorsk, men som samtidig gjør det mulig å opprettholde bosettingen langs kysten, som er avhengig av kysttorskefisket.

Dette tilsier behov for tiltak for kysttorsken hvor kvotereduksjon alene ikke er nok, men det må også iverksettes tiltak som hver for seg eller i kombinasjon innebærer redskaps-, område- og tidsbegrensninger. Men vi må erkjenne at vi ikke kan iverksette tiltak som virker til fordel for kysttorsken, uten at det får konsekvenser for noen.

Det har derfor vært nedsatt en arbeidsgruppe som har sett på mulige tiltak for vern av kysttorsken, ut fra erkjennelsen av at forskerne anbefaler oss et nulluttak. Arbeidsgruppen har bl.a. vurdert å stenge den såkalte Henningsværboksen for alt fiske.

Fiskeridepartementet har på bakgrunn av arbeidsgruppens tilråding og tidligere arbeider hatt saken ute på høring med frist til 24. oktober. Vi har til nå mottatt over 30 uttalelser, som er under nøye vurdering i departementet.

Vi registrerer at det er sterke synspunkter med hensyn til stenging av Henningsværboksen, slik dette utvalget hadde anbefalt, og som vi nå har hatt ute på høring. Flere høringsinstanser, deriblant Vågan Produsentforening, Vågan kommune, Nordland fylkeskommune og Lofotrådet, har uttalt at de går sterkt imot stenging av den såkalte Henningsværboksen.

Kysttorsk vil også være et tema under møtene i Den norsk-russiske fiskerikommisjonen som nå er samlet i St. Petersburg, og saken vil deretter også bli drøftet i Reguleringsrådet.

Dette er en reguleringssak av en karakter som ikke forelegges Stortinget. Fiskeridepartementets mål er å komme fram til en regulering som sikrer både tilstedeværelsen av kysttorsken i framtida og kystfiskeren, som igjen gir grunnlag for bosetting og aktivitet langs kysten.

Da er det slik at etter at vi nå har mottatt alle høringssvarene og innspillet fra kommisjonsmøtet i St. Petersburg og deretter vurderingene fra Reguleringsrådet, vil jeg før årsskiftet fastsette de nødvendige reguleringsforskrifter. Men før departementet har behandlet og vurdert alle uttalelser som har kommet inn nå i forbindelse med høringen, både knyttet til Henningsværboksen og til andre tiltak, verken vil jeg eller kan jeg kommentere de enkelte forslagene eller høringssvarene.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker statsråden for svaret, og konstaterer at det ikke vil bli forelagt Stortinget noen sak om stenging av Henningsværboksen.

Det er en kjensgjerning at skreien kommer til Lofoten for å gyte, ikke kysttorsken. Det er en kjensgjerning at russerne vil at vi skal frede Lofoten så skreien skal få gyte i fred. Det er ikke noe nytt. Kysttorsken gyter ikke sammen med skreien. Jeg synes det er rart at fiskeriministeren trekker inn kysttorsken som element i gyteprosessen i Lofoten når vi kan lese i avisene at det kanskje var feil at bestanden var så lav. Nå har forskerne i Tromsø kommet fram til at vi kanskje har mer kysttorsk enn det de trodde. Det er også en del av det som fiskeriministeren må vurdere. Hvorfor trekke kysttorsken inn i stengingen av Henningsværboksen?

Statsråd Svein Ludvigsen: Denne regjeringen legger stor vekt på å ha en bærekraftig forvaltning av fiskeressursene. Når Det internasjonale rådet for havforskning kommer med en anbefaling om nulluttak av kysttorsk i 2004, vil ikke jeg være ansvarlig for ikke å ta det på alvor. Derfor satte vi ned en arbeidsgruppe som skulle se på aktuelle tiltak. De har levert sin anbefaling, og jeg syntes det var rimelig at både fiskere og lokale myndigheter fikk en mulighet til å uttale seg om det. Som jeg har redegjort for her, har det kommet klare meldinger, ikke minst fra regionale myndigheter i Lofoten og i Nordland, som sterkt går imot en stengning av Henningsværboksen.

Men vi har også, som jeg sa i mitt første svar, lagt vekt på at det nok er kombinasjonen av en rekke tiltak, enten det gjelder redskapsbegrensninger, områdebegrensninger eller tidsbegrensninger, som må være elementer i den framtidige forvaltning av kysttorsk. Det skal vi komme tilbake til når vi har fått vurdert alle elementene som jeg har redegjort for. Men jeg vil anbefale at man legger mer vekt på det forskerne sier, enn ensidige uttalelser i avisene.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker igjen fiskeriministeren for svaret. Jeg viser til det jeg sa innledningsvis, at russerne gjerne så at Lofoten var stengt i gyteperioden. Kanskje det er tilfellet det som er indikert, at Fiskeridepartementet i Norge er mer enig med Russland enn med den norske fiskeribefolkningen.

Statsråd Svein Ludvigsen: Som jeg sa, har vi fått en klar anbefaling om nulluttak. Hvis vi skulle følge den anbefalingen, ville det ikke bli kysttorskefiske i det hele tatt. Jeg har redegjort for at det vil være meget vanskelig å få det til.

Min ambisjon er at vi skal gjennom en vanskelig periode ut fra de anbefalingene som kommer fra forskerne, men vi skal komme ut av den perioden med en gjenoppbygd kysttorskbestand, og vi skal sikre et driftsgrunnlag for fiskerne. Men å tenke seg til at vi skulle forvalte og regulere et redusert uttak av fisk uten at noen skulle merke det? Det er et kunststykke som i hvert fall denne regjeringen ikke klarer å få til.

Så må jeg si: Vi har ikke trukket noen konklusjoner. Vi har de anbefalinger som har kommet fra en arbeidsgruppe ute på høring. Så skal vi vurdere innspillene. Jeg registrerer at noen som har synspunkter angående Henningsværboksen, anbefaler en annen tidsperiode enn det som arbeidsgruppen gjør. La oss nå få vurdert alt dette, også de anbefalinger som kommer fra den norsk-russiske fiskerikommisjon og Reguleringsrådet. Da får det en saklig og skikkelig behandling, ikke minst hos fiskerne og kystbefolkningen.