Stortinget - Møte onsdag den 12. november kl. 10

Dato: 12.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Åslaug Haga til arbeids- og administrasjonsministeren, vil bli besvart av landbruksministeren som rette vedkommende.

Åslaug Haga (Sp): Mitt spørsmål var ment å være til og burde vært besvart av arbeids- og administrasjonsministeren, men jeg forstår at Regjeringen mener at det skal besvares av landbruksministeren. Spørsmålet lyder som følger:

«På Planteforsk i Ås (Fellesbygget) er 85 pst. av renoveringsprosjektet gjennomført. Manglende gjennomføring av det gjenstående innebærer økte kostnader, ineffektivt arbeid, forringelse av service til studenter/forskere, redusert mulighet til gjennomføring av kurs og uholdbare arbeidsforhold for de ansatte. Statsbygg har tilbudt å forskuttere arbeidet. Regjeringen avslår. Prosjektgjennomføring som dette setter både det offentlige og politikere i et dårlig lys.

Hvorfor velger statsråden ikke å gripe inn?»

Statsråd Lars Sponheim: La meg først si at dette bygget eies av Planteforsk under Landbruksdepartementet, og en eventuell bevilgning må komme fra landbruksministeren og Landbruksdepartementet.

Dette renoveringsprosjektet av Planteforsks bygg i Ås, det såkalte Fellesbygget, er delt i to faser. Første fase omfatter laboratorier, kontorer, møterom osv. Den andre fasen omfatter i hovedsak kantine og kjøkken, bibliotek og administrasjonskontorer.

Landbruksdepartementet og Planteforsk var enige om denne deling for å tilpasse prosjektet til den forutsatte kostnadsramme for fase 1. Det lå til grunn at Statsbygg hadde vurdert en slik deling i to atskilte faser som praktisk mulig. Det var videre forutsatt at gjennomføring av fase 2 var avhengig av egen behandling og bevilgning av Stortinget senere.

Fase 1 av renoveringsprosjektet, som har en kostnadsramme på 135 mill. kr, ble forelagt og godkjent av Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2002. Dette arbeidet vil være gjennomført i løpet av inneværende år.

Fase 2 av prosjektet, som av Statsbygg er kostnadsberegnet til ca. 17 mill. kr, er ikke forelagt Stortinget, da det ikke er funnet dekning for dette arbeidet innenfor Landbruksdepartementets budsjettramme. Gjennomføringen av fase 2 kan ikke igangsettes uten at bevilgning er vedtatt av Stortinget. Byggeprosjektet kan ut fra de fastsatte bestemmelser ikke løses gjennom en ren forskuttering.

Det er selvsagt slik at en utsettelse av fase 2 i renoveringsprosjektet medfører visse problemer og en del ekstra kostnader. Det faglige arbeidet i bygget, herunder laboratorievirksomhet og undervisning, vil imidlertid fungere tilfredsstillende når fase 1 er ferdig. Utsettelsen av fase 2 innebærer at biblioteket må baseres på en midlertidig løsning. Løsningen innebærer dårligere tilgjengelighet, men det er ikke slik at det ikke blir mulig å få tak i det en trenger. Arbeidsmiljømessig er problemet med utsettelse av fase 2 i hovedsak at en vil mangle felles kantine og kjøkken i bygget. Som alternativ til å spise på kontorer og møterom vil personalet kunne benytte Landbrukshøgskolens kantine i nærområdet.

Planteforsk er en forskningsinstitusjon som nå er under omorganisering, med sikte på samordning i en ny forskningsinstitusjon organisert som et eget selskap.

I St.prp. nr. 1 for 2003–2004, som er til behandling i Stortinget, er det ikke avsatt midler til rehabilitering av Fellesbygget fase 2 for 2004. Det er i proposisjonen sagt at finansiering og gjennomføring vil bli vurdert i sammenheng med organisering av Planteforsk, NORSØK og Jordforsk i en organisasjon. Det tas sikte på sammenslåing av disse til ett selskap senest 1. januar 2005.

Åslaug Haga (Sp): Jeg er glad for at landbruksministeren erkjenner at Planteforsk nå har store problemer, men jeg kan ikke forstå denne saken på noen annen måte enn at landbruksministeren ser sitt snitt til å spare 17–18 mill. kr på statens vegne dersom Planteforsk, Jordforsk og NORSØK blir én organisasjon. Det er min lesning av situasjonen, og jeg syns at sparementaliteten i Samarbeidsregjeringa har gått vel langt, tatt i betraktning at situasjonen på Planteforsk er den landbruksministeren sjøl erkjenner, nemlig uholdbare arbeidsforhold for mange og ineffektivt arbeid.

Forstår landbruksministeren at de ansatte på Planteforsk, studenter og forskere, som er avhengige av bl.a. det biblioteket som er pakket ned i kjelleren, anser denne situasjonen som helt meningsløs?

Statsråd Lars Sponheim: Dette er en ganske klassisk problemstilling. Det mangler penger til den siste byggefasen. Det er et politisk spørsmål å prioritere hva en skal bruke budsjettmidler til, og Regjeringen har ikke funnet midler for 2004 til å prioritere de 17 mill. kr som gjenstår til å gjennomføre fase 2.

Jeg sa i mitt svar at dette ikke medfører store problemer, og jeg aksepterer ikke utsagnet om at jeg sier at det her er store problemer. Det er det ikke. De er mulige å løse i løpet av den tiden en måtte vente til neste fase kan gjennomføres. Det er heller ikke Regjeringens plan å spare dette beløpet på grunn av sammenslåingen. Det er slik at sammenslåingen innen 1. januar 2004 gir muligheter til å finansiere dette på andre måter enn ved ordinære overføringer fra budsjettet.

Hvis dette er så alvorlig for representanten Haga, burde midler til dette bygget vært foreslått i Senterpartiets alternative budsjett. Vi har lett i dag, men har ikke klart å finne disse pengene. Det var altså ikke viktigere å prioritere det.

Åslaug Haga (Sp): Disse pengene vil en finne innenfor næringsbiten i vårt budsjett.

Jeg hadde i utgangspunktet bedt om svar på dette spørsmålet fra arbeids- og administrasjonsministeren, fordi dette etter min oppfatning handler om dårlig offentlig planlegging, det handler om dårlig utnyttelse av offentlige ressurser, og det handler om manglende respekt for de ansattes arbeidsforhold. Vi har stilt spørsmål om dette før, til arbeids- og administrasjonsministeren, og blitt møtt med en arrogant holdning hvor man nekter å svare på spørsmålet ut fra de problemstillingene som vi mener at dette reiser. Men jeg må få spørre: Forstår landbruksministeren at saker som dette setter det offentlige og politikerne i et dårlig lys?

Statsråd Lars Sponheim: Det er slik i det praktiske liv at en av og til må legge stein på stein, og en må skaffe penger for å legge hver stein. Her var det slik at fase 1 var et isolert gjennomførbart prosjekt som nå snart vil være gjennomført – det var den vesentlige delen av kostnaden. Så kan en ikke gjennomføre fase 2, og det var Stortinget helt innforstått med da det fattet sine vedtak om bevilgninger til fase 1 – før en da skaffer penger til fase 2. Det er et tradisjonelt budsjettspørsmål som handler om prioritering. Det fine er nå – og som jeg tror gjør at dette kan løses uten at vi må gjennom den type prioriteringer – at den omorganiseringen vi står overfor, betyr at dette kan finansieres på andre måter, ganske enkelt ved at den nye sammenslåtte enheten som vil komme, kan finansiere denne utvidelsen gjennom låneopptak og gjennom den balansen de har i en ny enhet.

Jeg vil understreke at i det budsjettet som Åslaug Haga har lagt fram på vegne av Senterpartiet, er ikke dette prosjektet som hun selv prioriterer veldig, nevnt med ett ord, så langt vi har kunnet klare å finne.