Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 2004 kl. 10

Dato: 28.01.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Kenneth Svendsen (FrP): «Ved Statoil sine anlegg på Mongstad står det et nesten ubrukt renseanlegg som fjerner svovel fra drivstoff. En slik prosess koster ca. 10–12 øre pr. liter, noe som gjør denne type drivstoff dyrere enn dagens drivstoff. En rensing av svovel bort fra drivstoffet vil gi betydelige miljøgevinster, men dette betinger at svovelfritt drivstoff har samme pris eller er billigere enn dagens drivstoff.

Vil statsråden ta initiativ til at avgiftene på svovelfritt drivstoff senkes slik at de blir konkurransedyktige på pris?»

Statsråd Per-Kristian Foss: EU vedtok 3. mars i fjor et nytt drivstoffdirektiv som sier at såkalt svovelfritt drivstoff skal være tilgjengelig på markedet fra og med 1. januar 2005 og fullstendig innfaset i hele landet innen 1. januar 2009.

I budsjettet for 2004 ble det vurdert å innføre avgiftsincentiv for svovelfritt drivstoff for å få en tidligere overgang til denne kvaliteten. Det ble forutsatt at prisen på dagens drivstoffkvaliteter ikke skulle øke. Beregninger som Statens forurensningstilsyn gjorde på oppdrag fra Miljøverndepartementet, viste imidlertid at provenytapet for staten ville være større enn miljøgevinstene. Det ble derfor ikke foreslått å innføre et avgiftsincentiv.

Fra 1. januar neste år er det altså et krav fra EU at svovelfritt drivstoff skal være tilgjengelig på det norske markedet. Miljøverndepartementet utreder for tiden hvordan dette kravet kan oppfylles gjennom endring av forskrift om kvalitet på bensin og autodiesel til bruk i motorvogner. Ulike alternativer vurderes, inkludert et alternativ med avgiftsdifferensiering. Basert på dette arbeidet vil Regjeringen vurdere hva som er den mest effektive måten å innføre EU-direktivet på.

Kenneth Svendsen (FrP): Jeg synes Regjeringen har en lite offensiv holdning til dette. Man velger altså tvang framfor avgiftsintenciver som man kunne ha innført for lenge siden. Jeg synes det er beklagelig at man ikke er i forkant av direktivene, slik at man kan oppnå en miljøgevinst på et tidlig stadium. Så jeg håper dette kommer for fullt ved neste revisjon.

Statsråd Per-Kristian Foss: Det har jeg i grunnen svart på.