Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 2004 kl. 10

Dato: 28.01.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Thore A. Nistad (FrP): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Trafikkskadeavgiften skal fra 1. januar overføres fra forsikringsselskapene til årsavgiften for bil. Ifølge skriv fra Finansdepartementet til avisen Fremskritt lyder det «Premietillegget som forfaller til betaling før 1. januar 2004 gjelder for kalenderåret 2003 og ikke for noen del av 2004».

Mener statsråden at innbetaling av trafikkskadeavgiften gjennom forsikringsselskapene ikke skal gjelde for den perioden man har innbetalt for?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Stortinget vedtok for årets budsjett å innlemme trafikkskadeavgiften i årsavgiften. Årsavgiften ble derfor økt med 350 kr, som tilsvarer nøyaktig det beløpet trafikkskadeavgiften skulle utgjøre i 2004. Dette gav en innsparing på om lag 40 mill. kr. Innsparingen skyldes at forsikringsselskapene tidligere mottok en godtgjørelse for å håndtere ordningen. Det oppnås nå betydelige effektiviseringsgevinster gjennom sammenslåingen.

Trafikkskadeavgiften følger kalenderåret og skal normalt ha forfall i begynnelsen av hvert kalenderår. Fordi selskapenes premievarsler skjer hele året gjennom, har bilforsikringskundene av praktiske hensyn blitt belastet for avgiften samtidig med sitt premieforfall. Det innebærer at premietillegg som forfaller til betaling før 1. januar 2004, gjelder for hele kalenderåret 2003 og ikke for noen del av 2004. De forsikringstakere som har forfall sent i året, har i realiteten fått en rentefri betalingsutsettelse når det gjelder avgiften for inneværende år.

Det kan være noen tilfeller hvor premievarsel med forfall i 2004 er sendt ut inklusiv trafikkskadeavgift for 2004. I slike tilfeller har Finansnæringens Hovedorganisasjon gjort det klart at forsikringstakerne skal få refundert trafikkskadeavgiften for 2004 senest ved fratrekk på neste termin.

Forskriften som regulerte trafikkskadeavgiften, inneholdt også bestemmelser om oppgjøret mellom forsikringstakeren og forsikringsselskapet. Disse bestemmelsene kan forsås slik at premietillegget følger forsikringsperioden. Bestemmelsene er tatt inn for å sikre en praktisk gjennomføring av denne ordningen og endrer ikke det klare utgangspunkt at trafikkskadeavgiften følger kalenderåret.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg takker for svaret.

For det første er det en gevinst på 40 mill. kr som jeg egentlig er glad for at departementet får, men jeg ser jo at den gevinsten ikke kommer bilistene til gode. Den går rett i statskassa. I tillegg vil statsråden nå la en del folk betale nær sagt dobbelt, eller for et halvt år ekstra, for det står ingenting i forsikringspapirene til folk at dette gjelder for det kalenderåret som var. De som betaler i slutten av året, betaler hele sin forsikring, og der står det at det gjelder fra september 2003 til september 2004. De lever jo da i god tro, at de har innbetalt for ett år.

Synes ikke statsråden at dette er litt urettferdig behandling av vanlige mennesker?

Statsråd Per-Kristian Foss: Jo, hvis det hadde vært slik, hadde det vært urettferdig, men jeg har nettopp svart det motsatte.

Thore A. Nistad (FrP): Hvor mye regner da statsråden med at han vil ytterligere belaste bilistene? Først så har man en gevinst på 40 mill. kr her, og så får man en gevinst ved at en del må betale to ganger.

Statsråd Per-Kristian Foss: Spørsmålet bygger på en misforståelse. Det er ingen gevinst i dette ved at bilister belastes to ganger. Ingen skal betale dobbel avgift. Den administrative innsparingen på 40 mill. kr som skjer ved at vi ikke lenger betaler forsikringsselskapene for å administrere ordningen, men gjør det på en mer effektiv måte ved å slå dette sammen med den årlige innkreving av årsavgiften, er disponert gjennom budsjettet, og det har Stortinget vedtatt hvordan man fordeler. Man kan like gjerne si at det går til nedsettelse av andre skatter og avgifter som er foretatt i budsjettet, eller det går til andre gode formål som Fremskrittspartiet ivrer sterkt for – helse eller andre viktige formål.

Presidenten: Vi behandler nå spørsmålene nr. 17 og 18.