Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 2004 kl. 10

Dato: 28.01.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Berit Brørby (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«NSB kan vise til en gledelig utvikling av reisende med lokaltog på Østlandet, og det er begrunnet med økning i togtilbudet på en del strekninger. Da blir det et tankekors at det nå foreslås en reduksjon av togtilbudet hvor særlig Gjøvikbanen rammes betydelig mye hardere enn andre banestrekninger på Østlandet. Om NSBs forslag blir vedtatt, betyr dette at antall trafikanter som reiser kollektivt, vil minke og biltrafikken øke.

Hvordan vil statsråden forklare dette, som er i strid med de nasjonale målsettinger?»

Statsråd Torild Skogsholm: Togtilbudet på Gjøvikbanen omfattes av avtalen mellom Samferdselsdepartementet og NSB AS om statlig kjøp av persontransport. Stortinget har, som nevnt i mitt forrige svar, sluttet seg til den fireårige rammeavtalen mellom Samferdselsdepartementet og NSB AS, hvor NSB bl.a. gis anledning til å kutte togavganger med under 15 pst. belegg. I slike tilfeller skal NSB vurdere behovet for busserstatning. Dette er gjort for å gi NSB anledning til å tilpasse togtilbudet hvis etterspørselen blir uforholdsmessig lav i forhold til kostnaden ved å opprettholde tilbudet, jf, St.prp. nr. 1 for 2003-2004. Det samlede kjøpsbeløpet for 2004 på om lag 1,4 milliarder kr sluttet representanten Brørbys parti seg til gjennom budsjettavtalen mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene i november. Det nye togtilbudet på Gjøvikbanen er bedre tilpasset etterspørselen enn dagens tilbud og bidrar til bedre utnyttelse av NSBs ressurser innenfor avtalt bevilgningsbeløp.

Etter ruteendringen 13. juni 2004 vil det på hverdager gå 11 lokaltogavganger mellom Skøyen/Oslo og Hakadal og 7–8 mellom Hakadal og Jaren, mot dagens tilbud på 16 avganger mellom Skøyen/Oslo og Hakadal, 12 avganger mellom Hakadal og Roa og 8–9 avganger mellom Roa og Hønefoss. Helgetilbudet blir også lagt om, slik at det blir tettere avganger ut fra Oslo på ettermiddagene og litt færre avganger ellers på dagen når det er minst trafikk. Jeg vil gjøre oppmerksom på at for å kompensere for bortfall av noen lokaltogavganger vil regiontogene stoppe på flere lokaltogstasjoner.

Regiontogtilbudet er for øvrig ikke berørt, med unntak av en togavgang på søndag. Fra mandag til fredag vil det fortsatt gå 9 regiontogavganger mellom Oslo og Gjøvik i hver retning. Jeg vil understreke at kuttene er vesentlig mindre enn det klausulene gir anledning til, og NSBs kuttforslag, og at foreslåtte endringer i all hovedsak dreier seg om togavganger utenom rushtid og med meget svakt trafikkgrunnlag. Togavgangene som skal tas vekk, har i snitt 15 passasjerer i hver retning.

Berit Brørby (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg merket meg også hvilke argumenter hun brukte for at NSB skal få lov til å operere slik de gjør. Jeg er ikke enig i alt det hun sier. Jeg synes, i tillegg til reduksjonen i togtilbudet på Gjøvikbanen, at det også er en udemokratisk saksbehandling når NSB foreslår reduksjoner i det lokale og regionale togtilbudet rett før Gjøvikbanen også eventuelt skal konkurranseutsettes. Før fylkeskommunen og kommunene langs banen har fått anledning til å drøfte det framtidige tilbudet, foreslås det altså en betydelig reduksjon i tilbudet.

Opplands befolkning skal ha et reisetilbud mellom Gjøvik og Hadeland og Oslo. Det skal være et så godt tilbud at det burde være en utfordring for statsråden, synes jeg, da dette er en fordel for å avlaste Oslos veisystem som allerede er presset nok fra før. Synes ikke statsråden det vil være en fordel å opprettholde et togtilbud som faktisk har en markedsandel på over 30 pst. – for strekningen Hadeland–Oslo er markedsandelen betydelig høyere? De tallene statsråden opererer med, kjenner jeg overhodet ikke igjen.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er helt rett at jeg som statsråd på dette området er opptatt av at vi skal finne miljøvennlige transportløsninger. Nettopp derfor er det viktig å utnytte togets fortrinn der toget har fortrinn. Men når belegget blir veldig lavt, er fortrinnene med bruk av togløsninger ganske små, for ikke å si at det kanskje rett og slett er feil. Derfor er det viktig at vi finner de beste og mest miljøvennlige transportløsningene, og derfor er det viktig at vi hele tiden ser på ressursbruken vi har innenfor det togtilbudet vi har i dag.

I dag er det bare NSB som kjører. Senere vil vi ha mulighet for å åpne for andre. Andre kan ha muligheten for å tilby et bedre tilbud om det er grunnlag for det. Slik som markedet er nå, er etterspørselen til visse tider av døgnet og til visse tider av uken veldig lav. Da ser jeg ingen grunn til, så lenge vi har avtalen som gir rom for tilpasninger av denne karakter, at den ikke skal kunne benyttes.

Berit Brørby (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Det er et faktum at ressursbruken på Gjøvikbanen og for øvrig også på andre togstrekninger når det blir et dårligere tilbud, fører til økt biltrafikk – og det er stikk i strid med de nasjonale målsettingene.

Jeg vil utfordre statsråden helt til slutt på det jeg nevnte om den udemokratiske saksbehandlingen. Vil statsråden medvirke til at de berørte kommuner og fylkeskommunen får anledning til en reell høring om forslaget til rutetilbud?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg synes det er helt rett og rimelig at de berørte kommunene skal få lov til å gi tilbakemelding til NSB, slik at vi kan få sett på om det totale transporttilbudet er godt nok. Den tilbakemeldingen forventer jeg at NSB setter seg ned og ser på, slik at vi kan ha en god dialog med berørte parter. Denne prosessen er jeg for at vi skal ha.