Stortinget - Møte onsdag den 25. februar 2004 kl. 10

Dato: 25.02.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Tore Nordtun (A): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«Det er i dag en skjev fordeling av midler mellom de fem forskjellige helseregioner, der Helse Vest får betydelig mindre enn folketallet og andre viktige faktorer skulle tilsi.

Hva er det statsråden vil foreta seg for å rette opp denne fordelingsmessige skjevheten av bevilgninger til helseforetakene?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Regjeringen nedsatte allerede vinteren 2002 et utvalg for å utrede et nytt finansieringssystem for spesialisthelsetjenesten. Utvalget ble ledet av professor Terje Hagen. Hagen-utvalget la fram sin innstilling 17. desember 2002. På bakgrunn av Hagen-utvalgets innstilling ble det i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet for 2004 også lagt fram en egen stortingsmelding, St.meld. nr. 5 for 2003-2004, Inntektssystem for spesialisthelsetjenesten. Meldingen ble behandlet av Stortinget 16. desember i fjor.

I stortingsmeldingen om inntektssystemet blir det redegjort for at det er til dels store ulikheter både i statlige overføringer og i kostnadsnivå mellom de fem regionale helseforetakene. Det framkommer av meldingen at dersom en fullt ut skulle gå over til å fordele statens overføringer etter de kriteriene som ble foreslått av Hagen-utvalget, ville det etter Regjeringens oppfatning medføre større omfordelinger enn det som er tilrådelig. I meldingen ble det derfor foreslått en modell hvor en både vektla kriteriene foreslått av Hagen-utvalget og vektla dagens fordeling av inntekter til de regionale helseforetakene. Dette opplegget fikk bred tilslutning i komiteen, også fra det partiet som representanten Nordtun kommer fra. En samlet komité sluttet seg også til Regjeringens forslag om å gi Helse Nord et eget tillegg innenfor totalrammen av overføringer. Jeg vil videre vise til at en samlet komité sluttet seg til at omleggingen først skulle starte i 2005 med en innfasing over fem år, tilsvarende det som er benyttet i inntektssystemet for kommunesektoren.

Det er svært mange forhold som påvirker ressursbruken når det gjelder spesialisthelsetjenester. Det opplegget som nå er valgt av Stortinget, gjør at ressursfordelingen endres i den retning som kostnadsnøklene indikerer, samtidig som en også legger noe vekt på dagens fordeling. Det innebærer at det vil skje en utjevning fra og med 2005 hvor Helse Vest vil få økte overføringer i forhold til tidligere på bekostning av andre regioner som vil måtte tilpasse seg lavere overføringer enn i dag.

Når store omlegginger av finansieringssystemer skal gjennomføres, er det viktig å ha fokus på konsekvensene i forhold til det samlede tjenestetilbudet i landet. Etter mitt syn er de vedtak og de beslutninger som er fattet i denne saken en god avveining mellom hensyn til enkeltregioner og hensynet til at vi skal kunne gi et likeverdig tilbud i alle deler av landet.

Jeg vil avslutningsvis minne om at det i meldingen er foreslått at vektleggingen mellom nåværende inntektsfordeling og kostnadsnøkler skal vurderes på nytt når overgangsperioden er utløpt.

Tore Nordtun (A): Jeg takker ministeren for svaret. Jeg synes det var en grei gjennomgang.

Det er riktig som ministeren sier, at i debatten til St.meld. nr. 5 den 16. desember gav vi i Arbeiderpartiet vår tilslutning til den opptrappingen som der var foreslått. Men jeg vil også understreke at representanten fra Arbeiderpartiet som hadde hovedinnlegget, uttrykte seg helt klart og påpekte meget sterkt at Helseregion Vest kom meget ugunstig ut, og at det kanskje måtte skje en raskere opptrapping enn fram til 2010. Jeg konstaterer at ministeren nå sier at en begynner opptrappingen i 2005. Men jeg vil gjerne spørre ministeren: Hva legger han i den opptrappingen? Hvor stor vil den bli? Skal den framskyndes, slik at det blir en kortere opptrapping enn til 2010, dvs. fem år?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg forholder meg til stortingsmeldingen og Stortingets behandling av den. Der er det lagt til grunn at det skal skje en omlegging bl.a. til fordel for Helse Vest, at den omleggingen skal starte i 2005, og at den skal ta fem år. Jeg har sagt her i dag at jeg mener at når den omleggingen er skjedd, må man foreta en ny vurdering av fordelingskriteriene ut fra den situasjonen man da har. Dette opplever jeg som å være i tråd med både meldingen og Stortingets behandling av den, og det er det oppdraget jeg har å gjennomføre.

Tore Nordtun (A): Vi ser at også Helse Vest har store problemer med økonomien sin, med å komme i balanse. Det vil antakelig ikke skje, i alle fall ikke i løpet av de første årene. Dette går til de grader ut over tilbudet. Igjen spør jeg helseministeren: Kunne han tenke seg en raskere opptrappingsplan for å komme i overensstemmelse med de kriteriene som ellers gjelder for denne regionen, når vi ser hvilke utslag økonomien gir?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Når Regjeringen har lagt fram en sak for Stortinget og foreslått en omstillingsplan og en vektlegging av ulike kriterier, og Stortinget gir sin tilslutning til den så sent som rett før jul i fjor, ville det vært høyst oppsiktsvekkende om statsråden kom i Stortinget i februar og sa at han hadde kommet på andre tanker enn det Stortinget hadde gitt sin tilslutning til. Jeg kommer til å gjennomføre det Stortinget har bestemt. Det vil som sagt innebære at andre helseregioner enn Helse Vest må tilpasse seg noe mindre ressurser enn det de ellers ville fått, og Helse Vest vil få noe mer enn de ellers ville fått.