Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10

Dato: 10.03.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Ordføreren i Halden har registrert signaler som tyder på at byggingen av det nye storfengselet i kommunen blir skjøvet ut i tid. Planlegging og prosjektering blir utsatt fordi det mangler bevilgninger fra sentrale myndigheter.

Vil statsråden gi informasjon om hvilke bevilgninger som kan forventes i statsbudsjettet for 2005, slik at planleggingsarbeidet kan komme i gang?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kan ikke gå inn i noen diskusjon om statsbudsjettet for 2005 før Regjeringen har lagt fram sitt samlede budsjett. En budsjettsak er først en budsjettsak når budsjettet legges fram. Jeg vil imidlertid tilføye at Regjeringen stilte i budsjettforslaget for 2004 midler til disposisjon for å videreføre arbeidet med nytt fengsel i Halden.

Arbeidet med nytt fengsel i Halden er nå over i en ny fase. I det praktiske arbeidet med detaljprosjektering er tegninger og dokumenter sikret. Kostnadsrammen er til ekstern gjennomgang og kvalitetssikring, i tråd med retningslinjene for store statlige investeringer.

Jeg minner om at ordinær prosedyre i forbindelse med byggeprosjekter i statlig regi er å ferdigstille detaljprosjektering og utarbeide anbudsgrunnlag først etter at kostnadsrammen er godkjent og det er gitt startbevilgning for prosjektet. Det er slik det også gås fram i denne saken nå.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg forstår selvfølgelig at han ikke kan komme med noe konkret beløp før statsbudsjettet legges frem i begynnelsen av oktober.

Jeg kjenner også prosedyrene for statlige byggeprosjekter, men det er nå engang slik at Halden kommune og de som bestemmer der, tar denne oppgaven som skal løses også av kommunen, meget seriøst. De ønsker og ivrer for å komme i gang når det gjelder infrastruktur og andre ting, slik at man kan starte i 2005 med å bygge dette fengselet. Det gjelder planlegging, tilrettelegging og andre oppgaver som de er opptatt av.

Jeg vil minne statsråden om at i spørretimen 30. april i fjor sa han at prosjektet vil «kunne holde den tidsplan som det ... er lagt opp til», altså at fengselet kan ferdigstilles i 2006. Vil statsråden fastholde den tidsplanen som det er lagt opp til for bygging av storfengselet på Torpum i Halden?

Statsråd Odd Einar Dørum: Tidsplanen og opplysninger om utbyggingen av Halden fengsel er korrigert både i tilknytning til statsbudsjettet for inneværende år, ved behandlingen av budsjettet i justiskomiteen og i et parallelt, skriftlig spørsmål til meg, med samme anliggende som spørsmålet fra representanten Hedstrøm, fra representanten Svein Roald Hansen. Der har jeg gitt akkurat det samme svaret som jeg nå har gitt representanten Hedstrøm.

Det vil, ut fra den framrykkingen dette arbeidet har, bli noen forsinkelser. Det har jeg tidligere gitt uttrykk for. Det er den praktiske situasjonen i dag.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Det var et signal om at det vil bli forsinkelser. Kommunen får det signalet gjennom to Østfold-representanter, kanskje med litt forskjellig ordlyd. Jeg vet ikke hva som står i det skriftlige svaret. Allikevel er vi veldig opptatt av å få dette storfengselet. Det har vært planlagt og forberedt i mange år og vil få stor betydning både for Østfold og for landet for å løse de oppgavene innenfor justissektoren som det er tiltenkt.

Statsråd Odd Einar Dørum: Partirepresentanter behandles likeartet av meg. Jeg kan ikke i farten huske at representanten Svein Roald Hansen fikk et annet svar enn representanten Hedstrøm. Hvis han hadde fått det, ville jeg ha brutt med alle grunnprinsipper, både for min opptreden overfor stortingsrepresentanter i denne sal og overfor den faktiske situasjonen.

Justiskomiteen har understreket at dette prosjektet er viktig. Men jeg vil vise til at det er satt i gang en rekke tiltak på Østlandet, hvor vi har en stor soningskø, både i Kongsvinger, som jeg var inne på i forrige spørretimespørsmål fra representanten Storberget, i Oslo fengsel og også midlertidige løsninger i Kongsvinger. Vi har også andre tiltak. Jeg er klar over hva vi trenger av soningsplasser, og jeg får komme tilbake til det ut fra det som blir Regjeringens opplegg når vi kommer med statsbudsjettet.