Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10

Dato: 10.03.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Knut Storberget (A): «Politihøgskoleaktiviteten ved Bruvoll i Nord-Odal ble dessverre vedtatt nedlagt av Regjeringen i fjor. Til gjengjeld ble det lovet nytt arbeid for de tilsatte og overflytting av deler av virksomheten til Sæter gård utenfor Kongsvinger.

Hvordan er situasjonen i dag for de ansatte, og hva skal flyttes til Sæter gård?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Spørsmålet har vært forelagt Politidirektoratet, som opplyser følgende: Arbeidet er godt i gang. Det har vært holdt to møter av orienterende art med de ansatte ved Politihøgskolens Utdanningssenter Nord-Odal, hvor også fagforeningsrepresentanten for de ansatte har deltatt. I tillegg har det vært samtale med den enkelte ansatte for å kartlegge kompetanse og andre forhold av betydning for det tilbud som vil bli gitt om framtidig arbeid,

Nedleggelsen i Nord-Odal er beregnet til å frigjøre ca. 7,5 mill. kr. Ut fra gitte føringer for utviklingen av Sæter gård ønsker Politihøgskolen å benytte inntil en tredjedel av summen der og de resterende midler til Justissektorens kurs- og øvingssenter i Stavern.

Det er besluttet at utdanningssenteret på Sæter gård i Kongsvinger skal oppgraderes og styrkes. Noen mindre ombygginger og tilpasninger på eksisterende bygningsmasse på Sæter gård er allerede utført. Det er ferdig utarbeidet planer for restaurering og oppgradering av et gammelt internatbygg. Politihøgskolen arbeider nå med planer for å flytte verkstedet fra Nord-Odal til Sæter gård. Politihøgskolen ønsker å overføre personell til verkstedet, kjøkkenet, renhold og kontor. En opplæringsstilling i Oslo er allerede etablert. Politidirektoratet skal nå forhandle fram en omstillingsavtale. Man forventer å finne fram til gode løsninger for samtlige ansatte innen 1. oktober 2004. Høgskolen tar her hensyn til den nye særavtalen av 1. januar 2004 om omstilling i staten.

Arbeidet er i øyeblikket inne i en meget aktiv fase. Det er imidlertid for tidlig på det nåværende tidspunkt i prosessen å gi endelig uttrykk for hvilke kurs og aktiviteter som skal flyttes til Sæter gård.

Knut Storberget (A): Jeg takker for svaret.

Til tross for at vi var uenige i utgangspunktet, er jeg glad for at justisministeren og også departementet så klart har markert i denne saken at man skal skaffe arbeid til folk som blir stående uten det, at man skal skaffe alternativ virksomhet, eller i hvert fall bidra til det, i en del av landet som sliter ganske så betraktelig, og det siste, at man skal bruke Sæter gård på den måten som nå skisseres. Dette syns jeg departementet og de involverte parter fortjener honnør for, og det gjør meg til dels også lettet med tanke på den prosessen vi nå står overfor.

Er det slik at man nå har tatt beslutning i forhold til Sæter gård og de utbyggingsplanene som ligger der, bl.a. som nevnt av justisministeren nå vedrørende internatbygget, og som Kongsvinger kommune også er godt involvert i som utbygger? Er det slik at man har tatt beslutning om at dette nå skal igangsettes?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg sa at vi nå er inne i en prosess for å sortere i det, at vi har gjort klar planer. Det framgår av svaret at vi skal bruke Sæter, bl.a. verkstedet og personalet.

Men det er sider ved saken som ikke er sluttført, så det vil jeg komme tilbake til. Jeg står fast ved det som er representantens anliggende, og som er felles for oss, at vi skal oppruste Sæter gård og sørge for at samtlige ansatte i Nord-Odal får en meningsfylt jobb etterpå. Det framgår av den kunnskap jeg nå har fått, at det kan mange av dem selvfølgelig påregne å få i området. Vi så i sin tid for oss flere muligheter, både Sæter gård, fengselet i Kongsvinger og politiet for øvrig. Vi skal sørge for at dette blir fulgt opp på en skikkelig måte for de ansatte.

Når det gjelder den endelige klarering av alle sider ved Sæter, har jeg ikke noe å tilføye utover det jeg sa, at vi nå er inne i en meget aktiv prosess, og at jeg må få lov til å komme tilbake til det. Men grunnholdningen min er helt klar, slik representanten har beskrevet det.

Knut Storberget (A): Jeg er glad for svaret, og jeg takker for svaret.

Jeg tror at dette er noe vi kan få en vinn-vinn-situasjon av. Det slår meg når vi vurderer prosjekter og etablissementer som Sæter gård, at her får det offentlige utrolig mye igjen i forhold til ganske rimelige grunnlagsinvesteringer. Jeg har bare en oppfordring til justisministeren i så måte, og det er å se på om det er muligheter for å etablere til en rimelig penge noe av den kjøre- og skyteaktiviteten som var på det tidligere anlegget, under Sæter gård. Jeg vet at det er vanskelig å svare på det på stående fot, men jeg vil bare oppfordre den politiske ledelse til å gå inn i det for å se om det er noe å spare på det.

Sist, men ikke minst, er den tredje delen av dette vedtaket i forhold til Bruvoll særdeles viktig, at man legger trykk på den bistanden som skal gis for å kunne etablere annen type virksomhet i de lokalene som blir stående igjen på Bruvoll, og som for så vidt slett ikke er nedslitt, men som bør kunne anvendes. I så måte spør jeg justisministeren om det er konkrete planer om ny virksomhet på Bruvoll.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg tar med meg representantens synspunkter og har selvfølgelig hans forståelse for at jeg ikke kommenterer første del av spørsmålet nå.

Når det gjelder Bruvoll, vet jeg at det har vært jobbet med forskjellige ideer, men for øyeblikket har ikke jeg noe konkret som jeg kjenner til, på mitt bord. Vi kommer til å undersøke det vi kan undersøke, og bidra med det vi kan bidra med, og det holder vi på med inntil vi er tomme for idéer. Vi er selvfølgelig også åpne for de innspill som måtte komme fra kommunen, ut fra at vi har sagt oss villige til å føre en dialog om dette.

Ellers vil jeg takke representanten for en konstruktiv tone. Vi hadde et ulikt syn i utgangspunktet, men vi har et felles syn om at det som nå er resultatet, må bli skikkelig. Jeg vil i denne sammenheng også takke representanten for et særdeles konstruktivt innlegg han i sin tid hadde for at vi skulle få på plass fengselet i Kongsvinger. Av og til er det slik her i salen at vi kan konkurrere partipolitisk, men vi kan også samarbeide om løsninger. Representanten har helt rett i at vi snakker om en del av landet som har behov for arbeidsplasser.