Stortinget - Møte onsdag den 21.april 2004 kl. 10

Dato: 21.04.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Henrik Rød (FrP) [12:09:59]: Jeg har et spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvarsdepartementet har tidligere ved to anledninger avslått søknad fra henholdsvis Halden kommune og Østfold fylkeskommune om å gjenopprette stillingen som kommandant ved Fredriksten festning i Halden. Dette på tross av at det fortsatt er militær virksomhet på festningen og stillingen antas å kunne besettes av den lokale sjef og uten ekstra kostnader for Forsvaret.

Kan statsråden tenke seg å revurdere denne avgjørelse?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:09:58]: Som en følge av Stortingets behandling av Innst. S. nr. 342 for 2000-2001, jf. St.prp. nr. 45 for 2000-2001, er ikke Fredriksten festning lenger en del av Forsvarets militære organisasjon. Festningen administreres nå av Forsvarsbygg ved Skifte Eiendom.

Skifte Eiendom ivaretar vedlikeholdet av festningsverkene og den videre utvikling av festningen. Skifte Eiendom samarbeider i dette bl.a. med Halden kommune, Fredriksten festnings venner, Mansbachs stiftelse samt andre organisasjoner og enkeltpersoner. Slik kan Fredriksten festning fortsatt være et levende kulturhistorisk monument.

Behovet for et kommandantskap på festningen bortfalt ved stortingsbeslutning våren 2001. Skifte Eiendoms stedlige representant på festningen sørger i dag for ledelse og koordinering av virksomheten, som tidligere ble ivaretatt av festningskommandanten.

I den nylig framlagte St.prp. nr. 42 for 2003-2004 om modernisering av Forsvaret i neste fireårsperiode foreslår Regjeringen at Forvaltningsskolens virksomhet i Halden samles til Base Sessvollmoen og Forsvarets stabsskole på Akershus festning. Forslaget medfører at det heller ikke i framtiden vil være militær virksomhet på Fredriksten festning. Den beslutningen Stortinget tok våren 2001, og som Forsvarsdepartementet har innrettet seg etter, ligger dermed fast.

Med hensyn til Fredrikstens framtid har Arbeids- og administrasjonsdepartementet i dag ansvaret for å vurdere framtidig forvaltning av statens kulturhistoriske eiendommer, herunder nasjonale festningsverk og kulturminner som forsvarssektoren i dag står som eier av. Det er etablert en arbeidsgruppe ledet av Arbeids- og administrasjonsdepartementet, med deltakelse fra en rekke departementer, herunder Forsvarsdepartementet.

For å sikre at tradisjoner holdes i hevd på en best mulig måte, er det viktig å være åpen for nye måter å videreføre tradisjonene på. Den militærhistoriske kulturminnearven ivaretas inntil videre av Forsvarsbygg ved Skifte Eiendom, og vil på sikt bli ivaretatt innenfor rammen av arbeidet i den nevnte arbeidsgruppen under Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Henrik Rød (FrP) [12:12:10]: Jeg takker statsråden for svaret, som dessverre var nedslående for dem som arbeider for at det fortsatt skal være en kommandant på Fredriksten festning. Men det er engang slik at det pr. dato er militær skolevirksomhet på Fredriksten festning, og forslag om videreføring av denne ligger til behandling i Stortinget. Så langt ser jeg derfor ikke at grunnlaget for kommandantfunksjonen skulle ha bortfalt. Det er jo også slik at flere av landets festninger har, på tross av redusert eller nedlagt virksomhet, fått beholde eller opprettet kommandantstillingen. Jeg kan nevne Bergenhus, Oscarsborg samt også i proposisjonen som foreligger, Kongsvinger festning. Finner ikke statsråden det urimelig at Fredriksten festning da blir stående uten kommandant?

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:12:57]: Når det gjelder Halden og festningsverkene der, var det allerede våren 2001 besluttet at kommandantskapet skulle opphøre. Bakgrunnen for det var at det ikke lenger fantes tilstrekkelig stor militær aktivitet i Halden. Det skjedde altså uavhengig av Forvaltningsskolens tilstedeværelse i Halden, og sånn sett er forslaget om å flytte Forvaltningsskolen fra Halden ikke relevant i forhold til å ta opp igjen behovet for en kommandant.

Når det gjelder eksemplet med Bergenhus, skiller det seg vesentlig fra eksemplet i Halden ved at det i Bergen er betydelig militær aktivitet. Det er Sjøforsvarets hovedbase, det har et stort heimevernsdistrikt, og det er en rekke aktiviteter der som gjør at Bergen er en av de fremste kommunene med hensyn til forsvarsaktivitet i den framtidige strukturen. Dermed er det en annen begrunnelse for behovet for en kommandant for Bergenhus enn i dette tilfellet i Halden.

Henrik Rød (FrP) [12:14:04]: Jeg takker for det.

Som et avsluttende tilleggsspørsmål, eller skal vi kalle det kommentar, kan vi i det minste slå fast at Fredriksten festning er et av Nord-Europas absolutt største festningsanlegg, og at festningen har hatt en særdeles stor betydning for vårt lands historie og er også noe av det som er omtalt i vår nasjonalsang. For dem som er tilknyttet festningen, er det derfor, slik jeg ser det, historisk og også følelsesmessig sett meget beklagelig at man har fjernet den institusjonen som et kommandantskap representerer.

Avslutningsvis blir det fra min side bare å overbringe en anmodning om at man kan revurdere dette og kanskje se på denne saken med nye øyne.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:14:57]: Jeg vil gjerne understreke at jeg er helt enig med representanten Rød i at dette er et svært verdifullt historisk festningsverk, og at det har betydelig interesse også i forhold til våre røtter. Jeg har selv besøkt festningen i Halden, og er veldig imponert over den måten den er ivaretatt på, og den rollen den har spilt i norsk historie.

Samtidig vil jeg understreke at min hovedbekymring framover er å få råd til å drifte de militære enhetene som vi trenger i framtidens struktur. Jeg tror derfor det er en god løsning at vi under Arbeids- og administrasjonsdepartementet har fått en egen arbeidsgruppe som skal finne nye, kreative løsninger for å ivareta kulturminnene, uten at det ansvaret alene pålegges Forsvarsdepartementet, som, som jeg er sikker på at representanten Rød og hans parti også er kjent med, ikke har flere midler enn det man er fullt ut i stand til å bruke i forhold til dagens forsvarsoppgaver.