Stortinget - Møte onsdag den 21.april 2004 kl. 10

Dato: 21.04.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Berit Brørby (A) [12:29:32]: Jeg vil stille følgende spørsmål til statsråd Brende:

««Skibladner» er kulturhistorie og et internasjonalt kulturminne, og dens skjebne opptar veldig mange. Søknad om dispensasjon fra forskriftene om utslipp fra båter i vassdrag er derfor fremmet for departementet.

Hva er statsrådens vurdering av denne?»

Statsråd Børge Brende [12:29:57]: «   Skibladner» har siden 1999 hatt midlertidig unntak fra forbudet mot utslipp av kloakk fra skip i vassdrag og kystnære områder. Miljøverndepartementet innvilget i 2000 fortsatt dispensasjon fra forbudet på det vilkår at kloakken fra «Skibladner» innen 2004 skulle behandles på en hygienisk og forsvarlig måte. Det ble presisert at dette vilkåret forutsatte at man kunne finne frem til en teknisk løsning som tilfredsstiller både hygieniske og antikvariske hensyn, og som har en økonomisk ramme som muliggjør fortsatt drift av «Skibladner».

Som representanten viser til, er søknad om forlenget dispensasjon for utslipp av kloakk fra «Skibladner» sendt Miljøverndepartementet. Jeg har merket meg at rederiet i tråd med gjeldende vedtak i løpet av de siste årene har søkt å finne frem til løsninger som er både hygienisk og antikvarisk forsvarlige, uten å lykkes med dette.

«Skibladner» er et viktig og levende kulturminne – for Mjøsregionen, nasjonalt og internasjonalt. Betydningen av fortsatt drift av «Skibladner» som et av landets viktigste verneverdige fartøyer er et hensyn som må tillegges stor vekt i vurderingen av om det skal innvilges fortsatt dispensasjon fra utslippsforbudet. Samtidig må hensynet til vannkvalitet og det at Mjøsa er en viktig drikkevannskilde, vurderes med tanke på hvilken betydning utslippet fra «Skibladner» kan ha i denne forbindelse.

Jeg vil ved behandlingen av søknaden søke å finne frem til en løsning som ivaretar både hensynet til kulturminnevern og vannkvalitet på en god måte.

Departementet har for øvrig gjennomført høring av søknaden hos berørte instanser, og jeg vil sørge for at saken blir ferdigbehandlet så raskt som mulig. En avklaring i saken vil foreligge senest før årets seilingssesong begynner.

Berit Brørby (A) [12:31:48]: Jeg takker statsråden for svaret, og jeg forstår at han ikke kan gi noe endelig svar på den søknaden nå. Jeg vil likevel komme med en henstilling til statsråden. Både de svar og uttalelser som har kommet fra berørte parter, altså kommuner og fylkeskommuner, ber jeg ham spesielt legge vekt på, ikke bare de tekniske svarene som er kommet fra fylkesmennene. Jeg er klar over at i slike saker veies kulturvern opp mot miljøvern og utslipp, men utslippet fra «Skibladner» beskrives av miljøvernere som bagatellmessig, og jeg ber statsråden merke seg også det. En teknisk anordning i «Skibladner» vil ødelegge skipet, og jeg tror Riksantikvaren er klar til å frede skipet dersom det blir resultatet. Så jeg kommer igjen med en henstilling til statsråden. Veldig mange er opptatt av «Skibladner»s skjebne. Tusenvis av timer er nedlagt i å restaurere skipet og få det slik det er i dag. Mange frivillige har vært involvert, og mange venter på et positivt svar fra statsråden.

Statsråd Børge Brende [12:33:01]: Jeg har merket meg de innspillene som representanten her kommer med, også de som er kommet fra de aktuelle kommunene og fylkeskommunene i den sammenheng. Så vi håper på en klok beslutning.

Berit Brørby (A) [12:33:21]: Bare en siste henstilling fra meg. Vil statsråden bekrefte at han vil ta et helhetsgrep i saken?

Statsråd Børge Brende [12:33:28]: Svaret er ja.

Presidenten: Da ordner det seg nok.