Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10

Dato: 12.05.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:58:31]: Jeg har et spørsmål til vår ærede landbruksminister:

«En bonde på Hvasser har odlet frem poteter i 5 år basert på det franske potetslaget roseval. Sorten er velsmakende, motstandsdyktig og etterspurt. Mattilsynet har etter laboratorieprøver erklært at potetene er friske. Likevel krever regelverket at de må destrueres. Bonden er tvunget til Sverige, hvor han dyrker potetene for leveranser til norske kunder.

Vil statsråden foreslå endringer i regelverket slik at den driftige bonden kan dyrke de ettertraktede potetene i Norge?»

Statsråd Lars Sponheim [11:59:13]: Potet er en viktig kulturplante som kan angripes av mange skadegjørere. Formålet med bestemmelsene i forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere er å hindre introduksjon og spredning av planteskadegjørere som ikke er påvist i Norge, eller som vi regner med å ha under kontroll eller anser for å være utryddet. De fleste av disse er mer vanlig utbredt i Europa.

Norge har i likhet med bl.a. EU krav til import av både matpoteter og settepoteter. Når det skal importeres matpoteter til Norge, må sendingene derfor følges av et sunnhetssertifikat som viser at både produksjonsstedet og potetene er kontrollert av offentlige myndigheter. Det er ikke lov til å nytte matpoteter som settepoteter.

Selv om vi har streng regulering av import, kan Mattilsynet på visse vilkår gi importtillatelse til autorisert settepotetforretning. Dyrkeren på Hvasser har brutt plantehelseforskriftens bestemmelser ved at han uten sunnhetssertifikat har importert matpoteter av ukjent opprinnelse og plantehelsestatus, som han så har benyttet som settepoteter. Med dette har han satt både sin egen og andres potetproduksjon i fare for å bli smittet med planteskadegjørere som ikke er kjent å forekomme her i landet.

Mattilsynet mener at et negativt prøveresultat ved testing av 415 knoller ikke er noen garanti for at det ikke er smitte til stede i potetpartiet. Antall knoller som det er tatt prøver av, utgjør en meget liten del av de ca. 15 tonn som befant seg på lageret.

Den aktuelle dyrkeren bad meg i mars i fjor direkte om hjelp til å importere settepoteter, under henvisning til importrestriksjonene som ikke gav ham anledning til import. Vi gjorde da oppmerksom på at tilsynet etter søknad fra autorisert settepotetforretning kan gi tillatelse til slik import. Så vidt jeg kjenner til, er det ikke fremmet noen slik søknad.

Mattilsynet ble høsten 2003 oppmerksom på at det likevel ble solgt poteter som var dyrket i Norge samme sommer. Mattilsynet har gitt dyrkeren pålegg om destruksjon av potetene og dyrkingsforbud av vertsplanter i ett år. Prøver vil bli tatt på eiendommen og prøvene analysert med hensyn på karanteneskadegjørere i løpet av våren/sommeren 2004.

Som dyrkeren på Hvasser ble informert om i mars 2003, gir plantehelsebestemmelsene mulighet for import på visse vilkår, dersom det blir søkt før potetene ankommer landet. Dersom han nå gjør dette, vil søknaden bli behandlet på vanlig måte. Potetmaterialet må bl.a. gjennomgå karantenedyrking i Norge. Dagens regelverk er altså ikke til hinder for import.

Øystein Hedstrøm (FrP) [12:01:56]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er ganske riktig tatt en rekke prøver, og man har ikke kunnet konstatere planteskadegjørere. Men det er mulig at man kan gjøre dette enda mer rigorøst. Jeg minner om at disse potetene nå har vært dyrket i fem år, og dyrkeren har erkjent at han har brutt et forbud, men man bør jo gjøre det beste ut av situasjonen. Statsråden sier at man kan kontakte en settepotetforretning, og at man kan gjennomføre karantenedyrking.

Denne dyrkeren er til stede her i dag. Jeg snakket med ham før spørretimen, og han sier han har gjort alt som står i hans makt, men myndighetene og Mattilsynet har ikke kunnet gi nok informasjon. Han fikk i går greie på at Graminor har godkjenningsprosedyre, og at man kan importere disse potetene på reagensglass. Dette kan ta år, og denne bonden risikerer å bli pensjonist før han kan starte med en skikkelig kvalitetsproduksjon i Norge. Er det ikke mulig, i dette enkelte tilfellet, å gi dispensasjon, slik at vi kan få verdiskapingen på Hvasser og ikke i Strømstad?

Statsråd Lars Sponheim [12:03:13]: Det er anledning til å importere nye potetsorter til Norge, og det er prosedyrer for dette som sikrer at den importen ikke påfører plantehelsen i Norge og all potetdyrking ubotelig skade. Dyrkeren er gitt informasjon om prosedyrer for hvordan dette kan gjøres, og anledning til å gjøre dette på et hvilket som helst tidspunkt.

Det er klart at presedensvirkningen er viktig, når man er i en situasjon hvor man sier at man har gjort noe ulovlig. Det kunne gått riktig galt, og det er ennå ikke helt sikkert at det ikke kan gå galt. Jeg sa i svaret mitt at det her er gjort en begrenset kontroll. Det kan fremdeles være skadegjørere som dukker opp. Nå må vi få lov til å gjøre dette på lovlig vis. Det sier jeg ja til, men det må gå gjennom de ordinære søknadsprosedyrer.

Vi kan pådra oss enorme og ubotelige skader hvis vi ikke har et regelverk som sikrer at vi ikke får inn disse unødvendige skadegjørerne i plantehelsen vår. Det er ikke slik at om man har kjørt ulovlig uten sertifikat i trafikken i veldig mange år, og kjører godt, da må man få lov til å kjøre uten sertifikat. Det må være myndighetenes rolle å si at slik er prosedyrene for å ta sertifikat, og slik er reglene for å få lov til å kjøre i Norge, for å sikre andre og seg selv mot å redusere sikkerheten.

Øystein Hedstrøm (FrP) [12:04:38]: Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Vi er selvfølgelig alle enige om at vi skal ha sikkerhetsregler. Men nå har han dyrket disse potetene i fem år, og dyrkingsområdet ligger isolert. Det er tatt en rekke prøver, og det er en robust type poteter. Det går da an å utvise et visst skjønn.

Resultatet av dette blir nå at verdiskapingen skjer i Tanumshede. Og dette er en driftig bonde, som sikkert vil utvide sin produksjon i Sverige, fordi han har mange som gjerne vil kjøpe disse potetene i Norge. Dem vil han selvfølgelig eksportere fra Sverige til Norge med sunnhetssertifikat, slik som disse potetene har vært importert til Norge i mange år.

Statsråd Lars Sponheim [12:05:25]: Vi har en av verdens beste statuser for plantehelse i Norge. Det kommer av at vi har klart å håndheve gode regler på området. Det har vi klart ved å ha dyrkere som har respekt for regelverket, av hensyn til seg selv og sine kollegaer. Jeg håper og tror at det også vil være slik framover at vi vil ha produsenter som har respekt for at vi må ha regler, og at vi må ha prosedyrer for å sikre verdens beste plantehelse.

Jeg kan bare oppfordre den produsenten det her er snakk om, og representanten Hedstrøm også i sine samtaler med produsenten, om fra nå av å prøve å få sin praksis inn på et lovlig spor. Det bør også gi adgang til en lovlig import av disse potetene, men slik at vi kan være helt sikre overfor andre produsenter og det norske samfunn på at dette er planter som ikke påfører oss ubotelig skade.