Stortinget - Møte onsdag den 19. mai 2004 kl. 10

Dato: 19.05.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Bjørn Jacobsen (SV) [11:39:45]: Eg tillèt meg å stille eit spørsmål til olje- og energiministeren:

«Ifølgje Romsdals Budstikke har så godt som alle berørte grunneigarar på strekninga Toven–Gussiås i Nesset kommune klaga på trasévalet for ei kraftline som ein planlegg å leggje nær bebyggelsen. Fylkesmannen har sett foten ned for ein trasé til fjells, då det vil berøre verneområde. Eit tredje alternativ er å leggje kabel. Jord- eller sjøkabel vil løyse dei alvorlege konsekvensane av dei to første alternativa.

Kor mykje vil det koste, og kan statsråden tenkje seg å gå inn for eit slikt løysingsorientert alternativ?»

Statsråd Einar Steensnæs [11:40:29]: Innledningsvis vil jeg minne representanten Jacobsen om mine svar på skriftlig spørsmål nr. 505 og nr. 607 for 2002-2003 og skriftlig spørsmål nr. 214 for 2003-2004, hvor jeg allerede har svart på en rekke spørsmål fra representanten om denne saken og andre nettinvesteringer i Møre og Romsdal. Disse svarene gjør bl.a. rede for hvilke overordnede retningslinjer som ligger til grunn for forvaltningens vurderinger av miljøspørsmål i kraftledningssaker.

Så til den aktuelle saken. NVE gav den 30. mars 2004 Statnett SF anleggskonsesjon etter energiloven og ekspropriasjonstillatelse etter oreigningsloven for å bygge og drive tre kraftledningsanlegg i Møre og Romsdal. Det første anlegget er en 420 kV kraftledning fra Viklandet transformatorstasjon i Sunndal kommune til Istad i Molde kommune, der ledningen kobles sammen med 420 kV kraftledning Istad–Nyhamna. Sistnevnte kraftledningssak utgjør sammen med 420 kV kraftledning Ørskog–Nyhamna en del av forsyningsløsningen til landanlegget for Ormen Lange og vil sammen med Viklandet–Istad danne en 420 kV ringforbindelse i hele fylket.

NVEs vedtak kan klages inn for Olje- og energidepartementet. Departementet har ennå ikke mottatt klagesaken fra NVE. Jeg er kjent med at det foreligger en rekke klager i den aktuelle saken, noe representanten Jacobsen også nevner. I tråd med forvaltningslovens klageregler skal NVE først vurdere om direktoratet vil endre sitt eget vedtak. Dersom NVE fastholder sitt vedtak, vil saken bli oversendt departementet til klagebehandling.

Siden saken for tiden ligger til behandling i NVE, ber jeg om forståelse for at jeg ikke kan foregripe verken NVEs behandling av klagene eller departementets eventuelle behandling av en klagesak ved å gå nærmere inn på de forhold som representanten Jacobsen her tar opp.

Dersom dette blir en klagesak for departementet, kan jeg imidlertid love at saken vil bli gjenstand for en grundig og forsvarlig behandling. Departementet skal i så fall avholde møter med berørte kommuner, fylkesmannen, fylkeskommunen, grunneiere, tiltakshaver og andre berørte interesser og gjennomføre grundige befaringer. I slike saker foretar departementet alltid en fullstendig gjennomgang av alle sider av saken før det treffes endelige vedtak. Behovet for ytterligere utredninger av ulike alternativer kan jeg også love at departementet skal vurdere i den sammenheng.

Bjørn Jacobsen (SV) [11:43:20]: Eg takkar for svaret.

Grunnen til at eg har spurt mange gonger, skal statsråden vite er at eg ikkje har fått gode nok svar – synest eg sjølv. Eg hadde forventa at statsråden sjølv skulle meine noko og leggje nokre politiske føringar, sjølv om sakene er til ankebehandling.

Eg har også prøvd å få svar frå miljøvernminister Brende på spørsmål om den traseen som eventuelt skal leggjast i fjellet. Det har eg ikkje fått. Han har nekta å svare på dette og har sendt det over til olje- og energiministeren.

Det som gjer at eg vil ta opp dette igjen og igjen, er dei nye undersøkingane der strålefaren kjem fram. I ei doktorgradavhandling blir det dokumentert at det er ein samanheng mellom brystkreft og det å bu i nærleiken av ei kraftlinje. Vi veit at i gamle trasear er folk redde og får frykt når dei høyrer desse nye utsegnene. Då vil eg spørje: Kan statsråden verkeleg tenkje seg slike nye område med frykt – langs den enorme kraftleidninga som skal byggjast i Nesset kommune?

Statsråd Einar Steensnæs [11:44:23]: Jeg vil først av alt understreke at Regjeringen selvfølgelig vil svare på alle de spørsmål som kommer fra Stortinget. Og når miljøvernministeren henviser til olje- og energiministeren, er det ganske enkelt fordi det å svare på slike spørsmål hører inn under mitt konstitusjonelle ansvar. Det er grunnen. Jeg vil videre be om forståelse for at jeg vil svare så langt det går an, men også be om respekt for at når en sak er klaget inn for departementet, kan jeg ikke bedrive forhåndsprosedyre i Stortinget før alle sider ved saken er utredet.

Jeg er kjent med at det finnes en forskningsrapport som indikerer at elektromagnetisk stråling fra høyspentledninger kan være forbundet med helseskader. Men jeg er også kjent med at forskere og representanter for myndighetene har understreket at det trengs ytterligere forskning og dokumentasjon for å kunne fastslå at denne elektromagnetiske strålingen faktisk innebærer fare for helseskader. Jeg går derfor ut fra at det trengs ytterligere forskning og dokumentasjon for å kunne fastslå dette.

Bjørn Jacobsen (SV) [11:45:27]: Eg takkar igjen for svaret.

Vi skal vere klar over at vi her snakkar om ei linje, som er i samanheng med noregshistorias største industrielle utbygging, til 66 milliardar kr. No har det for så vidt blitt ro rundt denne utbygginga. Derfor synest eg at det er veldig viktig å få til ei miljømessig god ordning for dei tilførselslinjene som skal ut dit. Vi veit at vi kryssar Romsdalsfjorden frå Vestnes og frå Sunnmøre lenger ut, så det vil vere fullt mogleg å leggje ei leidning frå Eresfjord og ut også reint teknisk sett.

Så er spørsmålet: Kva vil dette koste? Eg trur at om kabelen blir laga i Noreg, vil det vere med på å skape ein offensiv motkonjunkturpolitikk. I tillegg vil ein oppnå gode miljøresultat med dette. Vi veit at nede i dei tettbygde områda kjem det i konflikt med bebuarane, med næringsdrift og gardsdrift. Oppe i fjellet vil det komme i ein klar konflikt med naturvernområdet som allereie ligg der, og som er grunnfesta. Vi må derfor finne ei løysing her. Anten må ein kable i jord nær dei tettbygde områda, eller så må ein eventuelt kable i jord oppe i fjellet.

Men så er det store spørsmålet: Kan vi ta oss råd til å leggje ein sjøkabel, som vil løyse alle problema? Ser statsråden at det i det heile er mogeligheiter i framtida for ei så god og framtidsretta investering som ein slik sjøkabel vil vere?

Statsråd Einar Steensnæs [11:46:48]: Jeg har allerede lovet representanten at jeg skal se på alle alternativer, også dem han her nevner. Men jeg vil ikke underslå at det å legge en slik kraftledning i kabel i jord og i fjell er en betydelig merkostnad. Vi må se på om det finnes en god nok begrunnelse for en slik kabling, og vi må ta én ting av gangen.

Det er klart at det også for norsk industri er en interessant oppgave å lage kabler. Det håper jeg at vi skal kunne bidra med i forbindelse med ulike prosjekter. Men først må det avgjøres om det finnes vesentlige innvendinger mot det trasévalg som NVE har valgt. Først må vi avvente NVEs egen vurdering, og så vil saken eventuelt bli behandlet av departementet.