Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 2004 kl. 10

Dato: 26.05.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ranveig Frøiland til samferdselsministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av samferdselsministeren.

Ranveig Frøiland (A) [12:08:35]: Eg skal få stilla følgjande spørsmål til statsråden:

«I revidert nasjonalbudsjett våren 2003 er det vedteke at det skal byggjast nye gassferjer. Ferjesambanda som skal nytta desse ferjene, er også bestemt. Arbeidsledigheita ved verfta er stor, så slike oppdrag er viktige, og det hastar.

Korleis er framdrifta?»

Statsråd Odd Einar Dørum [12:08:57]: Regjeringen kunngjorde 10. februar i år at driften av riksvegferjesambandene E39 Mortavika–Arsvågen og E39 Halhjem–Sandvikvåg skal konkurranseutsettes. Det er satt krav om at disse to sambandene skal driftes med nye ferjer som bruker flytende naturgass, LNG, som drivstoff. Dette er i tråd med Regjeringens mål om økt bruk av naturgass innenlands og en mer miljøvennlig ferjeflåte. Løyve for drift av de to sambandene skal tildeles for en periode på ti år, med antatt oppstart 1. januar 2007.

Samferdselsdepartementet har besluttet at det i denne saken ikke skal nyttes tradisjonelt anbud, men derimot konkurranse med prekvalifisering og etterfølgende forhandlinger. Dette henger bl.a. sammen med at kontraktsinngåelsen omfatter ny teknologi, som vanskelig lar seg forene med tradisjonelt anbud.

Statens vegvesen er løyve- og tilskuddsmyndighet for riksvegferjer og administrerer anskaffelsen av ferjene. Kunngjøring av konkurransen ble offentliggjort i EØS-området 3. april i år. Fristen for å søke om prekvalifisering var 10. mai. Statens vegvesen mottok i alt seks søknader innen denne fristen. Alle de seks søkerne er norske rederier. Statens vegvesen vurderer nå de innkomne søknadene, og i slutten av mai vil konkurransegrunnlaget med invitasjon til å levere tilbud sendes til de prekvalifiserte løyvesøkerne. Etter tilbudsfristens utløp vil det innledes forhandlinger med de utvalgte tilbyderne. Løyve for sambandene vil etter planen tildeles slik at de nye ferjene kan kontraheres innen utgangen av året.

Ranveig Frøiland (A) [12:10:24]: Eg takkar for svaret.

Bakgrunnen for at Stortinget gjorde dette vedtaket – det var jo ikkje lagt fram noko frå Regjeringa si side – var at situasjonen når det gjaldt sysselsetjing ved verfta våre, var, og er, dramatisk.

Den andre grunnen var at vi no må ta i bruk gass i transportsektoren og skaffa oss den kompetansen som er nødvendig, slik at vi kan vera med og konkurrera med utlandet om å få bygd båtar og ferjer som går på gass. Dette er viktig industripolitisk, det er viktig sysselsetjingspolitisk – og no er det altså gått eitt år! Enno er vi ikkje komne så langt at desse ferjene kan bestillast. Det har teke altfor lang tid, og eg håpar inderleg at det no vert fortgang slik at vi får bygd ferjene.

Og så er det to forhold til som må liggja til rette om det skal verte norske anbydarar. Det er at anbodsspråket må vera norsk, og at det må vera eit forskings- og utviklingsprosjekt.

Statsråd Odd Einar Dørum [12:11:28]: Jeg har muntlig blitt kjent med at anbudsspråket skal være norsk, og jeg vil i hvert fall følge opp det poenget. Jeg er veldig enig med representanten i det. Jeg skal iallfall gjøre det jeg kan, og forsikre meg om at opplysningene jeg fikk i dag, er riktige. Jeg er også enig med representanten i at saken må ha en skikkelig framdrift. Jeg mener at de opplysningene jeg nå gir på vegne av samferdselsministeren, handler om at det er blitt slik.

Når det gjelder de andre forholdene i saken, ber jeg om forståelse for at jeg ikke kan gå inn på dem, fordi det ikke er mitt vanlige konstitusjonelle ansvarsområde for tiden. Men jeg er vel kjent med sysselsettingsutfordringene, og selvfølgelig også vel kjent med det tunge og sterke engasjementet i Stortinget for å bruke naturgass som drivstoff på ferjer.

Ranveig Frøiland (A) [12:12:14]: Eg har sjølvsagt forståing for at denne statsråden ikkje kan alle desse detaljane – men dette er så utruleg viktig.

Det står at desse ferjene kan kontraherast innan utgangen av året. Det er på grensa, synest eg – halvtanna år etter at Stortinget har gjort desse vedtaka! Det går for lang tid. Det må setjast inn alt som er mogleg for å gjera dette hurtigare, byråkratane må jobba litt fortare – for det er ein like dramatisk situasjon når det gjeld arbeidsløysa ved verfta, og det er like viktig å skaffa seg kompetanse. Eg håpar inderleg at settestatsråden her gjer det han kan for at desse prosjekta går til norsk industri, og at det vert lagt til rette for det.

Statsråd Odd Einar Dørum [12:13:02]: Denne statsråden må forholde seg til alle ulike former for konkurranse etter kjente spilleregler, men jeg oppfattet det som representanten markerte i den første kommentaren. Mitt kjennskap til embetsverket i Samferdselsdepartementet og i Vegdirektoratet er at de er arbeidsintensive, og at de drifter ting både effektivt og kreativt. Men det er mitt generelle inntrykk jeg legger til grunn, at verden fortsatt er slik.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdigbehandlet.