Stortinget - Møte onsdag den 17. november 2004 kl. 10

Dato: 17.11.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Thore A. Nistad (FrP) [11:29:47]: Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Mesta AS skal selge en del av sin bilpark, uten minstepris, over internettauksjon, hvor denne auksjonen kun er åpen for ansatte i Mesta AS.

Er statsråden fornøyd med at offentlig eid materiell blir solgt på denne måten?»

Øyvind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Torild Skogsholm [11:30:13]: Mesta er et eget rettssubjekt, som ikke er underlagt noe statlig regelverk når det gjelder salg av materiell.

Verdiene av eiendelene som ble overført fra Statens vegvesen til Mesta ved etableringen, reflekteres i selskapets åpningsbalanse. Eiendelenes verdi er medregnet i egenkapitalen som staten som eier stiller et avkastningskrav til.

Selskapet har samme krav til forretningsmessig drift som private aktører i markedet. Det vil være opp til selskapet hvordan de velger å avhende sitt materiell. Jeg stoler på at Mesta håndterer salget av selskapets bilpark på en hensiktsmessig måte.

Jeg kan imidlertid opplyse om at ca. 30 av Mestas biler og pickuper har vært for salg på det åpne markedet i mer enn seks måneder. Dette er et ledd i en naturlig utskiftningsplan for salg/utskiftning av utstyr som har oversteget en bedriftsøkonomisk levetid. Bilene har ingen bokført verdi. Som følge av at markedet ikke har vist noen interesse for bilene, ønsket Mesta å utføre en auksjon blant de ansatte som et siste forsøk på å få dem solgt. Mesta har nå avlyst auksjonen.

Thore A. Nistad (FrP) [11:31:46]: Jeg synes det er litt underlig at hver gang jeg stiller spørsmål angående driften i Mesta, kommer statsråden med den samme leksa, at det er et eget selskap, som har de samme krav til avkastning som andre selskaper.

Jeg har tidligere hatt spørsmål om avhending av materiell og utstyr for flere millioner som stod og rustet bort. Det var da det samme svaret fra statsråden. Så hadde jeg et nytt spørsmål om dobbeltlønnen i Mesta, hvor de ansatte fikk beholde 66 pst. av lønnen sin selv om de begynte i en annen, godt betalt jobb. Da var det også et lignende svar fra statsråden. Hun bare toer sine hender når det gjelder Mesta. Nå er det et tredje spørsmål om Mesta, som har en intern auksjon over to dager, og hvor man må være Mesta-ansatt for å få lov til å by på disse 30 bilene.

Jeg vet ikke om det er de samme 30 bilene som statsråden snakker om, men jeg har vært inne på Internett og sett at disse bilene var forbeholdt de ansatte i Mesta. Da jeg var inne på Internett i går kveld, var denne strøket.

Hvorfor kan ikke statsråden sørge for at statlige bedrifter tar sitt materiell på en vanlig bilauksjon i Oslo, som andre etater gjør? Hvorfor skal Mesta drive med så mange merkverdigheter som de hele tiden gjør? Dette er en ukultur.

Statsråd Torild Skogsholm [11:33:12]: Når representanten her viser til at jeg gir det samme svaret hver gang, at dette er et selskap, er det vel fordi det er et selskap, og at det er vedtatt at slik skal det være. Det har vært en bred oppslutning om det. Også representantens parti har vært med på å støtte at så skulle skje. Det ville vel ta seg en smule pussig ut om statsråden skulle gå inn og passe på om 30 biler skulle selges på auksjon, om de var presentert gjennom Internett, eller hvordan dette nå skulle skje. Jeg mener at det er derfor et slikt selskap har et styre som skal styre hvordan man skal oppføre seg i dette markedet, og at vi har en administrasjon i selskapet som skal prøve å finne de beste løsningene for denne typen utfordringer.

Thore A. Nistad (FrP) [11:34:04]: Jeg blir bare mer og mer sjokkert. Staten er pliktig til å få størst mulig utbytte av et statlig selskap. Andre statlige selskaper tar sitt materiell på auksjon og avhender det på vanlig måte, slik som andre firmaer gjør. Mesta velger helt andre metoder. De selger det internt, eller de lar det stå og ruste bort i Møre og Romsdal, hvor det står utstyr for flere millioner kroner. De har samme krav til avkastning som andre, private selskaper. Er ikke statsråden opptatt av at selskapet skal få mest mulig penger inn, slik at avkastningen til staten blir størst mulig? Eller er statsråden fullstendig likeglad med hvor stor avkastningen blir?

Statsråd Torild Skogsholm [11:34:46]: Det er mulig at representanten Nistad har bedre kunnskap enn meg om tilstanden til disse bilene, men ut fra det jeg skjønner, er det ikke de nyeste bilene på markedet. Man har hatt store problemer med å få dem solgt. Som jeg sa i mitt svar, har de ligget ute for salg i seks måneder på det åpne marked, og jeg vil fortsatt hevde at det ville ta seg en smule underlig ut om jeg skulle gå inn og styre hvordan man faktisk skulle avhende disse bilene, når man ikke har klart å få solgt disse bilene i markedet i løpet av seks måneder.