Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10

Dato: 16.02.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:37:55]: Jeg har et spørsmål til vår ærede finansminister:

«Degernes Torvstrøfabrikk foredler torv og jord til gartnerier og hagesentra med egne ressurser og import fra Sverige. Råvareimporten har gått over tollstasjonen Högen/Kornsjø hele døgnet, og transportørene har utført tollbehandlingen. Tollregion Øst-Norge vil nå ha torvtransporten om Svinesund utenom åpningstid, men transportører av tømmer og flis kan fortsette med forenklet tollbehandling.

Vil statsråden medvirke til at naturproduktet torv likebehandles med tømmer og flis ved tollbehandling?»

Statsråd Per-Kristian Foss [11:38:37]: La meg aller først opplyse at Finansdepartementet har hatt kontakt med Toll- og avgiftsdirektoratet om denne saken forut for dagens spørretime.

Degernes Torvstrøfabrikk ønsker å passere tollen i Högen utenom ordinær åpningstid. Högen er en svensk tollstasjon som også utfører tjeneste for norsk regning, i henhold til grensetollsamarbeidsavtalen med Sverige. Degernes Torvstrøfabrikk har siden 1986 hatt en muntlig avtale med Högen om tillatelse til passering utenom åpningstiden.

Etter at svensk og norsk tollvesen lokalt hadde en gjennomgang av oppgavene ved Högen tollstasjon, ble Degernes Torvstrøfabrikk bedt om å søke om skriftlig transporttillatelse. Tollregion Øst-Norge fant imidlertid ikke å kunne innvilge søknaden. Saken er påklaget og er under forberedelse for oversendelse til Toll- og avgiftsdirektoratet.

Så lenge saken er under forvaltningsmessig klagebehandling, kan jeg vanskelig ta stilling til de vurderinger som er gjort. Degernes Torvstrøfabrikk må derfor avvente utfallet av Toll- og avgiftsdirektoratets klagebehandling.

Jeg kan imidlertid på generelt grunnlag opplyse om at Toll- og avgiftsdirektoratet arbeider for at alle aktører som importerer og eksporterer varer til landet, skal behandles likt så sant de tilfredsstiller de krav som er fastsatt i gjeldende regelverk og prosedyrer. Dette gjelder uavhengig av varetype.

Toll- og avgiftsdirektoratet har videre opplyst at det vil bli foretatt en gjennomgang av regelverk og prosedyrer for utferdigelse av trafikktillatelser. Nye retningslinjer vil bli utarbeidet og distribuert fra direktoratet i løpet av første halvår 2005.

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:40:10]: Jeg takker statsråden for svaret og tolker det som positivt.

Når dette er under behandling, har jeg forståelse for at han ikke kan gripe inn i prosessen. Men ut fra hans generelle vurderinger på dette området, hans syn på et mer åpent Europa, og at spesielle sperringer for enkelte næringer eller bransjer i Norge kanskje ikke er av det gode, har jeg valgt å tolke ham positivt og vil ikke komme med flere tilleggsspørsmål på dette området nå.

Statsråd Per-Kristian Foss [11:40:45]: Da tror jeg heller ikke jeg har behov for noe tilleggssvar.