Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2005 kl. 10

Dato: 16.03.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Per Roar Bredvold (FrP) [12:53:46]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«Forsvaret valgte et tyrkisk verksted for å ha service på to Hercules-fly. Resultatet etter denne servicen, bare på det ene, ble 155 mangler, hvorav åtte så alvorlige at flyet ikke hadde lov til å lette. Valg av verksted ble gjort etter anbudsmetoden. Ifølge FLO/Drift hadde man valget mellom pest eller kolera pga. lite penger.

Synes statsråden det er forsvarlig å bruke et verksted som det kan synes ikke ivaretar sikkerheten på en forsvarlig måte, og hva vil hun bidra med til at flyene får den service de må ha?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:54:23]: Jeg vil innledningsvis si at det er litt vanskelig å kommentere en påstand om uttalelser fra FLO/Drift, når man ikke er i stand til å finne noen i FLO/Drift som vedkjenner seg denne påstanden.

Men det jeg gjerne vil si, er at hovedvedlikeholdet av Forsvarets transportfly gjennom alle de siste ti årene har vært ivaretatt av eksterne vedlikeholdsoperatører, hovedsakelig hos Marshall Aerospace i England.

Med bruk av kun én vedlikeholdsoperatør har det imidlertid utviklet seg en slags monopolsituasjon for dette vedlikeholdet. Dette har skapt et kostnadsnivå som har gjort det vanskelig å gjennomføre hovedvedlikehold av flyskrogene på et akseptabelt kostnadsnivå. Derfor innhenter Forsvaret tilbud fra andre vedlikeholdsaktører.

Tilbudet fra det amerikanske selskapet Derco Aerospace Inc. lå ca. 25 pst. under anbudet fra det britiske Marshall Aerospace og muliggjorde hovedvedlikehold på de flyene som stod for tur. På grunnlag av dette inngikk FLO en kontrakt med Derco Aerospace Inc. i februar/mars 2004 om vedlikehold av to av Forsvarets transportfly. Før kontrakten med Derco Aerospace Inc. ble undertegnet, gjennomførte FLO en kvalitetskontroll av Dercos underleverandør, 2nd Air Supply and Maintenance Center Command i Tyrkia, for å forsikre seg om at kvalitetssystemene tilfredsstilte norske og internasjonale krav.

Flyene vedlikeholdes etter norske håndbøker og norske vedlikeholdsstandarder. Som ledd i kvalitetssikringen besluttet FLO også at det til enhver tid skal være en norsk representant til stede ved det amerikanske selskapets underleverandør i Tyrkia. I tillegg skal det foretas en utvidet inspeksjon før overtakelse av flyene.

FLOs gjennomgang etter vedlikehold av det første flyet viste flere feil. Jeg vil understreke at Forsvaret selvsagt har full reklamasjonsrett ved slike vedlikeholdsarbeider. Derfor ble også alle feil utbedret før FLO overtok flyet.

Tidligere erfaringer, både med Marshall Aerospace i England og med SAS i Norge, viser at det ikke er uvanlig at det finnes en del feil også etter gjennomført hovedvedlikehold. Vedlikeholdsoperatøren har i dette tilfellet fulgt opp alle anmerkninger fra norsk hold, og det andre flyet vil derfor også få vedlikehold ved Derco Aerospace Inc.

FLOs gjennomgang av flyet bekrefter for øvrig at FLO har en meget god kvalitetskontroll, noe som sikrer høy vedlikeholdsstandard og dermed flysikkerhet for Forsvarets fly.

Jeg vil avslutningsvis understreke at selv om prismessige forhold er viktige, skal det aldri gå på bekostning av flysikkerheten. Flysikkerhet har førsteprioritet i Forsvaret. Det har vært og vil være styrende for alt flyvedlikehold.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:56:59]: Jeg takker statsråden for svaret, og spesielt for avslutningen, som vi alle sammen er enig i, nemlig at flysikkerheten aldri må gå på bekostning av pris – selvfølgelig.

Men når man leser Forsvarsforum nr. 3 i år, står det en artikkel hvor det er henvist til en oberst – ved navn – som sier:

«Vi hadde valget mellom pest eller kolera, fordi Luftforsvaret hadde lite penger. Enten fikk vi vedlikeholdt ett fly hos Marshall, eller så sendte vi to til Tyrkia med en kalkulert risiko.»

Synes statsråden, under forutsetning av at Forsvarsforum har forstått riktig, og at obersten har sagt dette, at det høres ut som om flysikkerheten er det som er det viktigste?

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:57:50]: Jeg er i hvert fall helt enig med spørreren i at flysikkerhet tar man ikke lett på. Derfor synes jeg det er veldig betryggende når direktøren for FLO, administrerende direktør Erik Hernes, så sent som 11. mars i et brev til departementet understreker de hovedpunktene som jeg gjengav i mitt svar: at det er normalt at hovedflyvedlikeholdet på Hercules skjer utenlands, at man her har valgt et amerikansk selskap mot normalt et engelsk – dog med en underleverandør fra Tyrkia – og at man har hatt en meget streng kvalitetskontroll av det selskapet som fikk oppdraget, slik at alle feil som ble påpekt, ble utbedret før FLO overtok flyene.

Jeg synes det bekrefter at den interessen som både spørsmålsstilleren og jeg har for at flysikkerheten skal ivaretas, er fulgt opp, og at det er det som er retningsgivende for FLOs arbeid. Jeg tar også FLOs direktørs forsikringer om det til etterretning.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:58:57]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret, som underbygger at det med sikkerhet er viktigst.

Det står litt i den artikkelen om at det tyrkiske verkstedet, som altså er underleverandør for USA-selskapet, hadde problemer med utstyr, altså forskriftsmessig utstyr til å støtte opp under flyet, at det var en del språkproblemer, og at det også var noen andre problemer underveis. Men jeg håper og tror selvfølgelig at dette vil løse seg. Det er kvalitet som er det viktigste her.

Når vi, som i dette tilfellet, har et fly som vi ikke får før til sommeren – det blir levert i august – så er det ganske lang tid å vente på at et fly blir klargjort, når vi vet at vi har forholdsvis få Hercules-fly. Jeg tror vi har seks, hvorav ikke alle er i luften hele tiden på grunn av mangler. Da kan en vel stille spørsmålet, hvis en får lov, om det kanskje nå er på tide at vi bytter ut den type fly vi har her.

Øyvind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Kristin Krohn Devold [13:00:05]: I det siste oppfølgingsspørsmålet kommer vi jo inn på materielle investeringer i Forsvaret som er tatt inn i Forsvarets langtidsplan, som ble behandlet i juni 2004. Der legges det til grunn at vi henimot 2012 skal få nye transportfly. Jeg understreker selvfølgelig det som spørreren tar opp, behovet for at vi faktisk får nye transportfly henimot 2012.

Samtidig vil jeg understreke at det tyrkiske underleverandørfirmaet til det amerikanske selskapet som har vært benyttet til disse to siste Hercules-flyenes vedlikehold, har vist stor vilje og evne til å tilpasse vedlikeholdsprosedyrer på fly til norsk standard. Jeg har også fått forsikringer fra FLO om at tyrkerne har tatt de anmerkningene som kom fra norsk side, alvorlig. Det støtter også den beslutningen FLO faktisk tok om å sende ned norsk personell for å følge med på vedlikeholdet. Så lenge alle feil er rettet opp, tror jeg at vi får si oss tilfredse med det.