Stortinget - Møte onsdag den 6. april 2005 kl. 10

Dato: 06.04.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Rolf Terje Klungland (A) [12:12:04]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at byggingen i strandsonen fortsetter i samme omfang som før. I 2004 ble 72 pst. av dispensasjonssøknadene fra byggeforbudet innvilget. Dette fører til at en stadig større del av strandsonen blir for de få som får bygge, mens allmennheten får dårligere tilgang.

Hva vil statsråden foreta seg for at byggingen i strandsonen kan reduseres?»

Statsråd Knut Arild Hareide [12:12:39]: Eg er særs oppteken av å unngå uheldig bygging i strandsona og å sikra ferdsel for allmenta. Eg er derfor glad for at representanten Klungland vel å fokusera på dette.

Dei tala det her blir referert til, er ikkje endelege. Endelege tal for dispensasjonar for nye bygg i 100-metersbeltet langs sjøen for 2004 får me først i midten av juni.

Eg vil likevel framheva at det er nødvendig med ei offensiv og framtidsretta strandsoneforvalting. Strandsona er omtalt i St.meld. nr. 21 for 2004-2005 om Regjeringas miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand, som blei lagd fram like før påske. I meldinga blir det foreslått ei rekkje tiltak og verkemiddel med sikte på å betra strandsoneforvaltinga.

Regjeringa vil utfordra kommunar, fylkeskommunar og fylkesmenn til ein streng praksis ved behandlinga av plansaker og dispensasjonar i 100-metersbeltet.

Regjeringa vil klargjera kommunen sine moglegheiter til å rydda stengsler i strandsona.

Regjeringa vil sikra og leggja til rette dei mest attraktive områda i strandsona.

Regjeringa vil etablera eit landsdekkjande nettverk for kystsoneforvalting.

Regjeringa vil prioritera kystsona i oppfølginga av Planlovutvalet sitt arbeid.

Den praksisen eg ønskjer for strandsona, kjem bl.a. til uttrykk i avgjerda 22. mars i år i saka om Post- og teletilsynet sitt kontorbygg i Lillesand. Eg valde å ta motsegna frå fylkesmannen til følgje og stadfesta ikkje reguleringsplanen. Eg meiner plasseringa av bygget i 100-metersbeltet kjem i strid med nasjonal strandsonepolitikk.

Eg har tru på at dei tiltaka eg har nemnt, vil gi ei betre utvikling for strandsona framover.

Rolf Terje Klungland (A) [12:14:27]: Jeg merker meg hva statsråden sier, og takker for det.

Dette er en sak som vi i Arbeiderpartiet har tatt opp gjentatte ganger, og vi har i grunnen fått de samme svarene, uavhengig av statsråder. Jeg synes ikke det er godt nok å vise til et eksempel i Lillesand i forhold til Post- og teletilsynet, når man i nabokommunen nå står overfor en situasjon der det er snakk om at Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet vil gi dispensasjon til at 853 sjøbuer kan innredes til hytter. Jeg har spurt statsråden tidligere om det, og da svarte han at det er kommunen som har ansvaret for arealforvaltningen, og at de skal ha et samarbeid med fylkesmannen og fylkeskommunen.

I dag er det et oppslag i Fædrelandsvennen der de fra fylkeskommunen sier at kommunen ikke har tatt kontakt, og at fylkeskommunen eller fylkesmannen ikke har vært inne i bildet i forhold til situasjonen som nå har oppstått i Kristiansand.

Hva vil statsråden nå foreta seg for at det skal bli en skikkelig saksbehandling i den kommunen?

Statsråd Knut Arild Hareide [12:15:46]: Eg vil ikkje gå inn i den konkrete saka som er til behandling i Kristiansand knytt til sjøbuene på Flekkerøya. Det kjem av at det er ei sak som godt kan hamna i departementet, og dersom ho gjer det, vil eg sjølvsagt ta stilling til saka.

I min dialog med fylkesmennene har eg lagt vekt på og bedt om at ein legg opp til ein veldig streng praksis knytt til behandlinga av saker i strandsona, og det er fordi den utviklinga me ser i dag, ikkje kan fortsetja. Det er derfor eg har teke initiativ til møte med fylkesmennene og bedt om at ein legg opp til ein streng praksis.

Eg hadde i går gleda av å vera saman med alle landets fylkesordførarar. Eg bad òg der om at fylkeskommunane i sine plansaker tek hand om strandsoneproblematikken for å få til ein streng praksis. Eg meiner me har verkemiddel i dag til å overhalda det. I alle dei sakene som kjem til meg, er det viktig for meg å leggja opp til ein streng praksis nettopp for å ivareta strandsona.

Rolf Terje Klungland (A) [12:16:44]: Med den utviklingen vi ser i forhold til strandsonen, bør det snart gå opp for statsråden at det kanskje må gjøres mer enn bare å prate og henstille.

Nå viser det seg altså at kommune etter kommune ikke følger opp det statsråden sier. Vi i Arbeiderpartiet ønsker å få en sterkere lovregulering for å få en strengere praksis på dette området.

Tidligere miljøvernminister Børge Brende viser til mulighetene kommunene har hvis disse sjøbuene blir brukt ulovlig. Han viser f.eks. til at man kan bruke pålegg, at de er strafferettslig ansvarlige når de bruker sjøbua, og at en kan bruke plan- og bygningsloven og eventuelt gi tvangsmulkt for å gjennomføre pålegg etter loven. Er det ting som nåværende miljøvernminister vil vurdere?

Statsråd Knut Arild Hareide [12:17:41]: Som eg sa i mitt første tilleggssvar, vil eg ikkje kommentera den saka som no er på gang i Kristiansand, og det er fordi me ikkje kjenner til utviklinga vidare, og om den saka eventuelt kjem til departementet. Derfor vil eg ikkje gi noka utsegn om det no. Men eg vil tilbakevisa at dette berre er prat. Me gir altså instruksar til våre fylkesmenn om ei streng forvalting. Det medfører at alle plansaker som kjem i konflikt med dei nasjonale måla, vil det komma innvendingar mot og dermed hamna i departementet. Me veit òg at når det gjeld dei konkrete sakene, kan fylkesmennene reagera på dei, og dei vil då komma til behandling hos ein settefylkesmann. Så den politikken som blir ført, med den strenge praksisen, får altså betydning når det gjeld både dei konkrete sakene og plansakene.

Presidenten: Den ordinære spørretimen er dermed omme.