Stortinget - Møte torsdag den 9. juni 2005 kl. 10

Dato: 09.06.2005

Dokument: (Innst. S. nr. 223 (2004-2005), jf. St.meld. nr. 32 (2004-2005))

Sak nr. 1

Innstilling fra samferdselskomiteen om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø

Talarar

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Hans Gjeisar Kjæstad (H) [10:10:35]:(ordfører for saken): Flyet med Luftfartstilsynet om bord har tatt av fra Oslo og befinner seg i luftrommet mellom Oslo og Bodø. Tårnet har allerede gitt klarsignal for landing. Med på ferden er også alle samferdselskomiteens partier, med unntak av Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som ikke ønsker å flytte Luftfartstilsynet til Bodø. De vil selv redegjøre for sitt valg.

Det skal ikke underslås at mange Oslo-representanter kjempet hardt mot flytting av Luftfartstilsynet fra Oslo. Denne saksordføreren var én av dem. Men i 2003 sluttet Stortinget seg til Regjeringens forslag om å flytte. Vedtaket, som angav en flyttetid på tre år, vil selvfølgelig bli respektert. Slik er demokratiets spilleregler. Flertallet er tilfreds med at Regjeringen står fast på vedtaket om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø.

Det har vært turbulens underveis. Under Luftfartstilsynets opprinnelige flyttestrategi var det få som ønsket å flytte med tilsynet til Bodø. Rekruttering av nye medarbeidere har heller ikke vært lett. I en rapport slo Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane fast at Luftfartstilsynet ikke hadde fungert tilfredsstillende på alle områder. Samferdselsdepartementet og Luftfartstilsynet ble bedt om å utarbeide en handlingsplan for å styrke de områdene som ikke hadde fungert tilfredsstillende.

I debatten om flytting er det viktig å minne om at flytransport er en meget sikker transportform. Flertallet forutsetter at Luftfartstilsynet hele tiden skal fungere tilfredsstillende, slik at tilsynet sammen med flyselskapene og Avinor fortsatt skal sørge for flysikkerhet på internasjonalt toppnivå.

Ledelsen i Luftfartstilsynet har fulgt opp med en handlingsplan for å forsere fremdriften i flytteprosessen. Det har ført til en ny giv i arbeidet med lokalisering til Bodø.

En rekke personellrettede tiltak basert på økonomiske insitamenter, opplæring og rekruttering av personell med utradisjonell fagbakgrunn har vært avgjørende for prosessens dynamikk. For enkelte stillingers vedkommende skal det i en overgangsfase være dobbelt bemanning inntil ansatte får tilfredsstillende opplæring og erfaring. Luftfartstilsynet antar å kunne ha 70–90 tilsatte på plass i Bodø i løpet av høsten 2005. Kompetansekrav tilsvarende andre europeiske luftfartstilsyn skal fortsatt gjelde.

Fortsatt ønsker vi informasjon på egnet måte om fremdriften i bemanning og flytteprosess, og hvorvidt sikkerheten påvirkes av dette. Samferdselsdepartementets tette oppfølging av Luftfartstilsynets handlingsplan, som fremgår av vedlagte brevveksling, er forbilledlig.

Flyttekostnadene, opprinnelig anslått til 116 mill. kr, vil øke med rundt 20–30 mill. kr. Årlige driftskostnader vil grovt regnet øke med 10–20 mill. kr etter forslagene i denne meldingen.

Flertallet er innforstått med at flyttekostnadene og driftskostnadene for Luftfartstilsynet i Bodø vil overstige de beløp som tidligere er lagt til grunn. Ved de årlige budsjettbehandlingene vil Stortinget på vanlig måte fatte nødvendige vedtak om oppfølging, også av flytte- og driftskostnadene for tilsynet.

Jeg gjentar at gjennom hele prosessen forutsetter flertallet at flysikkerheten er styrende for tempoplanen og flytteprosessens praktiske innretning. Det er viktig at Luftfartstilsynet lykkes i å ansette nøkkelpersonell innen de flytekniske stillingskategorier. Den kompetanse som er en forutsetning for de internasjonale godkjenningsregler som gjelder for luftfartstilsyn, må opprettholdes.

Flertallet tar til etterretning at det ansettes tre helikopterinspektører, der arbeidssted skal tilpasses den enkelte. Fleksibilitet er en forutsetning for en friksjonsfri flytteprosess.

Som Oslo-representant har jeg kjempet mot at Oslo skal miste Luftfartstilsynet, men ikke mot at Bodø blir stedsvalget når terningen først er kastet. Når Luftfartstilsynet nå flytter fra Oslo, er det med et visst vemod, men med et varmt hjerte, jeg ønsker Nordland og bodøværingene hjertelig til lykke med en ny institusjon og spennende, nye arbeidsplasser.

Tor-Arne Strøm (A) [10:15:33]: Det er nå slik at vi kan være enige om at flyttingen av Luftfartstilsynet til Bodø hadde kommet inn i et galt spor. Bakgrunnen for å flytte Luftfartstilsynet til Bodø var ønsket om å videreutvikle luftfartsmiljøet i Bodø og styrke byen som regionsenter. Samferdselsministeren skal ha ros for at hun grep inn og fikk flytteprosessen på rett spor. Samtidig vil jeg gi honnør til saksordføreren for en ryddig håndtering av denne saken. Det har han selv redegjort for på en glimrende måte.

Jeg skjønner, og jeg har stor forståelse for, at ingen i utgangspunktet ønsker å flytte fra der de har sitt hjem, der barna går på skole, der partneren har sitt arbeid, og der alle har sin sosiale omgangskrets. Derfor skjønner jeg at mange ansatte har vært sterkt misfornøyd med vedtaket Stortinget fattet om å flytte Luftfartstilsynet til Bodø. Det er legitimt å være imot. Da er det viktig at det finnes en entusiastisk ledelse som ser på mulighetene og legger forholdene til rette for å få alle ansatte med seg på laget, for å lykkes med flyttingen etter at vedtakene er fattet.

Derfor er det helt rett at det nå er stilt en virkemiddelpakke til rådighet for å gjøre det mer attraktivt å begynne å jobbe i Bodø. Jeg håper det vil holde, jeg er rimelig sikker på det. Men det forutsetter at samferdselsministeren, sammen med dagens direktør, fortløpende vurderer om de virkemidlene som nå ligger der, faktisk virker. Jeg tror ikke jeg tar munnen for full når jeg sier at hvis det viser seg at det må sterkere lut til, altså nye, andre virkemidler, får ministeren – uavhengig av hvem som er minister etter valget – komme tilbake til Stortinget med det.

Jeg tror at her finner vi kjernen til de problemene flytteprosessen hadde veldig lenge – en ledelse som var lite flyttevillig og ikke la til rette verken for å utnytte de tilbudene Bodø kommune ville gi dem som flyttet, eller andre ting. Da samferdselsministeren fikk oppsigelsen fra den gamle direktøren på bordet 1. februar i år, åpnet dette for å gripe fatt i prosessen på en helt annen måte, og få en helt annen dialog. Det virker for meg som om prosessen nå er på rett spor. Men vi må hele tiden følge med i hvordan flytteprosessen utvikler seg.

I meldingen blir det forutsatt at i løpet av høsten 2005 skal mellom 70 og 90 personer være på plass i det nye senteret til Luftfartstilsynet i Bodø. Det er bra at det nå åpnes for å ta i bruk de ressurser som det militærflyfaglige miljøet utgjør. Uten at jeg er den fremste eksperten på kvalitetskrav og kunnskapskrav til de ansatte i Luftfartstilsynet, synes jeg det var meget spesielt slik det i en lang periode ble praktisert, at militær kompetanse ikke var brukbar, slik vi oppfattet det.

Norge skal ha en luftfartsmyndighet som nyter stor internasjonal anerkjennelse.

Jeg regner med at det er i alles interesse at denne flyttesaken nå finner sin løsning. Vi har fått garantier fra Arbeiderpartiets ypperlige ordfører i Bodø for at det ikke skal stå på kommunen med hensyn til å finne løsninger. De skal hjelpe de ansatte som velger å flytte til Bodø, slik at de trives der, og hele familien skal få føle nordnorsk gjestfrihet. Det er jeg helt sikker på at de klarer.

Jeg forutsetter at Stortinget fortløpende blir orientert om hvordan det går, og hvis det oppstår problemer, at ministeren – uansett hvem det er etter valget, som jeg har sagt tidligere – umiddelbart kommer til Stortinget så vi sammen kan finne løsninger.

Jeg må til slutt komme med et hjertesukk. Det får bli et hjertesukk pluss litt til. Det går til representantene fra Fremskrittspartiet. Jeg skal referere noe av det som står i innstillingen fra samferdselskomiteen:

«Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Thore A. Nistad og Kenneth Svendsen, viser til sine merknader i forbindelse med vedtaket om flytting av Luftfartstilsynet fra Oslo til Bodø, jf. Innst. S. nr. 222 (2002-2003) hvor disse medlemmer gikk imot flytting til Bodø.»

Jeg refererer videre:

«Disse medlemmer mener at mange grunnleggende forutsetninger for flyttingen til Bodø så langt ikke er blitt oppfylt og at samferdselsministeren derfor» – og jeg vil gjerne understreke: derfor – «bringer flyttesaken tilbake til Stortinget for ny politisk behandling. Disse medlemmer legger til grunn at alle kostnader i forbindelse med en reversering av forslaget legges frem for Stortinget.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen stoppe flytteprosessen av Luftfartstilsynet til Bodø, og snarest bringe spørsmålet om flytting av Luftfartstilsynet tilbake til Stortinget for ny behandling.»»

Da kan man ikke samtidig reise rundt i Nordland fylke, og i Bodø, og si at man er for at Luftfartstilsynet skal flyttes til Bodø. Det står vitterlig svart på hvitt at både representanten Kenneth Svendsen, Thore A. Nistad – og Fremskrittspartiet – går imot at Luftfartstilsynet skal flyttes til Bodø. Det man reiser rundt og forteller, er da ren og skjær blank løgn, i og med at man har vært imot. Jeg synes det er riktig at man kan stå oppreist og si at man er imot, men ikke å håndtere det på en slik måte.

Presidenten: Presidenten vil være forsiktig med å bruke benevnelser som «løgn» overfor andre representanters uttalelser, som representanten Tor-Arne Strøm nå gjorde. Presidenten tror det vil være fornuftig å prøve å finne andre og mer parlamentariske uttrykksformer for ettertiden.

Morten Høglund (FrP) [10:22:18]: Jeg må først få lov å replisere til den foregående taler at vår samferdselspolitiske talsmann, Kenneth Svendsen, i denne sak har vært fristilt og således vil stemme for flytting til Bodø. Han er fristilt også ved behandlingen av denne saken i dag, så det medfører ikke riktighet, det representanten Strøm her hevdet.

Å flytte Luftfartstilsynet fra Oslo til Bodø er en svært krevende flytteprosess. Dette tror jeg det er allmenn enighet om, og det er mye som taler for at det ikke var særlig fornuftig i det hele tatt å starte på dette prosjektet. Mange av de forutsetningene og lovnadene som ble gitt forut for det opprinnelige flyttevedtaket, kan i dag ikke oppfylles. Vi har nå kommet i en situasjon hvor Regjeringen vil gjennomføre flyttingen uansett kostnader og uavhengig av om dette gir et optimalt faglig tilsyn – for det kan ikke stikkes under stol at man har måttet foreta visse grep for å komme i mål. Jeg skal først vise til brev fra den nye luftfartsdirektøren til departementet, datert 2. mars i år, som omtaler senkingen av ansettelseskrav:

«Luftfartstilsynet foretar nå en ny vurdering av skal/bør-krav, kombinert med kompenserende tiltak der hvor potensielle kandidater vil være aktuelle etter tilpasning, det være seg kompetansemessig eller erfaringsmessig.»

Dette kan ikke tolkes på annen måte enn at man må foreta grep for å få fylt opp alle stillinger, og at man ikke har tilstrekkelig med søkere med den utdannelse eller erfaring man har vært vant til å ha. Dette er alvorlig, svært alvorlig. Og når man kombinerer det nevnte sitatet med å lese brevet fra Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane, datert 6. januar i år, blir man utrygg. Jeg skal sitere fra det nevnte brevet:

«Dersom kontinuerlig forbedring av flysikkerheten fortsatt skal være et overordnet mål også for norsk luftfart, noe HSLB oppfatter det er både politisk og faglig enighet om, er HSLBs vurdering at LT pr. i dag ikke fungerer tilfredsstillende – både sett i forhold til store utfordringer knyttet til gjennomføring av flyttevedtaket og det økte tilsynsfokus som er påkrevd i tider med omfattende omstillinger innen norsk luftfart.»

Når Fremskrittspartiet i dag fremmer forslag om å reversere, eller rettere sagt stoppe flyttingen av Luftfartstilsynet, er det ikke fordi vi for enhver pris vil ha en omkamp, men fordi vi faglig er svært urolige, og fordi vi ikke føler oss trygge på at den flytteprosess som nå pågår, gir oss det beste luftfartstilsyn. Vi registrerer at man nå er i ferd med å besette alle ledige stillinger, men ikke uten at man har foretatt omfattende grep – økonomisk og i forhold til kompetanse. Det økonomiske kan man dog leve med, selv om man også her går langt utenfor opprinnelige forutsetninger. Men å inngå faglige kompromisser ved ansettelser til et luftfartstilsyn er ikke bare forunderlig, jeg vil nesten si det er rystende.

Jeg skal ta et sitat til fra det nevnte brevet fra Havarikommisjonen:

«Flere vestlige land gikk for noen år siden gjennom lignende og svært omfattende endringer. Studier av slike prosesser er interessant og lærerik lesning. Det viser seg nemlig at en ikke erfarte noen signifikant økning i antall ulykker og alvorlige hendelser under selve omstillingene, men at enkelte land (bl.a. USA og Sveits) i etterkant over noen få år opplevde en opphopning av alvorlige ulykker som kunne spores tilbake til rasjonalisering og svak endringsledelse, samt utilstrekkelig sikkerhetsregulering og myndighetstilsyn.»

Det er altså ikke ubetydelig risiko vi her snakker om.

Nå skal vi ikke spre frykt. Jeg vet at alle ønsker et best mulig luftfartstilsyn. Men her er det spørsmål om man ikke bør erkjenne at nok er nok. Vi prøvde – det gikk ikke. La oss droppe prestisjen og erkjenne at dette flyttevedtaket ikke lot seg gjennomføre i henhold til forutsetningene uten for store omkostninger økonomisk og faglig.

Jeg vil få lov til å ta opp Fremskrittspartiets forslag i innstillingen.

Presidenten: Representanten Morten Høglund har tatt opp det forslaget han refererte til.

Geir-Ketil Hansen (SV) [10:27:40]: Det er jo bred enighet i komiteen om å gi full tilslutning til den flytteprosessen som nå pågår, og sågar gi honnør for den fine og gode måten dette ledes på nå. Hele flytteprosessen har fått en ny giv etter at man har etablert en ny ledelse ved Luftfartstilsynet. Det er med trygghet man fullt ut kan gi sin støtte til at denne prosessen skal fullføres. Det gav også saksordføreren, Hans Gjeisar Kjæstad, en utmerket orientering om i sitt innlegg.

Jeg er i likhet med representanten Strøm litt forbauset over at Fremskrittspartiet fortsatt driver denne kampen mot flytting, og sågar fremmer forslag her i salen om at man skal ta saken opp på nytt. Representanten Høglund orienterte om begrunnelsen, og trakk fram det økonomiske. Her er det snakk om 20–30 mill. kr ekstra i kostnader. Nå har ikke Fremskrittspartiet vært kjent for å spare og se på krona i enhver sammenheng her i Stortinget. De er vel det partiet i Stortinget som vil bruke mest penger, så at man trekker fram akkurat det argumentet her, virker besynderlig.

Det er ett forhold ved flytteprosessen som det ikke har vært så mye fokusert på og orientert om – jeg kan ikke se at det har vært nevnt – nemlig at det også har vært en forutsetning at det i Bodø skal bygges et nybygg til Luftfartstilsynet. Tilsynet skal altså flytte inn i egne lokaler, og det vil jeg mene vil legge grunnlaget for en god framtidig drift. At man også i framtiden vil stå overfor utfordringer når det gjelder å rekruttere personell, skal man ikke undervurdere, så at tilsynet som sådant kan etableres i skikkelige lokaler, er svært viktig for framtiden.

Jeg har derfor egentlig tatt ordet for å stille statsråden spørsmål om hvordan det er med de planene, når skal man komme i gang. Jeg registrerer at når det gjelder andre tilsyn som er flyttet, har man tatt tidlig tak i det med å bygge nybygg og etablere tilsynet i permanente lokaler. Så mitt spørsmål går til statsråden: Når skal man sette i gang med nybygget i Bodø?

Jan Sahl (KrF) [10:30:19]:Det er ingen tvil om at omstillingsprosessen som norsk luftfart er i ferd med å gjennomføre, er omfattende. Kristelig Folkeparti mener det var helt nødvendig å se på organisering og bemanningsressurser med nye øyne. Omstillingsprosessen skal gå sin gang, men ingen skal noensinne være i tvil om at sikkerheten har første prioritet. Jeg er glad for at det er bred enighet mellom storting og departement om at det er ingenting som er viktigere enn at sikkerheten i luften ivaretas – og stadig oppgraderes.

Samtidig må det være klart at den omstillingsprosessen som er på gang, er nødvendig og vil fortsette, selv om tempoet settes noe ned.

Kristelig Folkeparti holder stø kurs i flytteprosessen med Luftfartstilsynet til Bodø. Vi gleder oss over den vending saken nå har tatt. Flyttingen er vedtatt av Stortinget og skal gjennomføres. Luftfartsmiljøet i Bodø er solid og har allerede ansvaret for en betydelig del av den sivile så vel som den militære luftfarten i landet. Bodøs solide luftfartsmiljø ønsker tilsynet velkommen.

Flytteprosessen har vært krevende. Under Luftfartstilsynets opprinnelige flyttestrategi var det få som ønsket å flytte med tilsynet til Bodø. Rekruttering av nye medarbeidere har heller ikke vært lett.

Etter at den tidligere lederen for tilsynet trakk seg fra stillingen 1. februar 2005, ble ny luftfartsdirektør ansatt på midlertidig basis. Den nåværende ledelsen i Luftfartstilsynet la 2. mars fram en revidert plan for flytteprosessen, på oppdrag fra departementet. Det har ført til en ny giv i arbeidet med lokalisering til Bodø. Nå står godt kvalifiserte søkere i kø for å få jobb. Gjennom en rekke personellrettede tiltak basert på økonomiske insitamenter, opplæring og rekruttering av personell med utradisjonell fagbakgrunn mener Luftfartstilsynet å kunne ha 70–90 tilsatte på plass i løpet av høsten 2005. Tilsynets plan er å gjennomføre flyttingen i all hovedsak innen 1. januar 2007, i tråd med Stortingets vedtak. Endrede strategier for rekkefølgen av utlyste stillinger, mulighet for ansettelse av søkere med militær bakgrunn, direkte søk etter aktuelle kandidater, lønn som virkemiddel og sosial tilrettelegging har bidratt til at flytteprosessen har skutt fart.

Kristelig Folkeparti legger fortsatt til grunn at flyttingen av Luftfartstilsynet til Bodø skal gjennomføres i tråd med Stortingets tidligere vedtak, og at tilsynet hele tiden skal fungere tilfredsstillende – under hele prosessen.

Kristelig Folkeparti forutsetter på samme tid at flysikkerheten er styrende for tempoplanen og flytteprosessens praktiske innretning. Det er viktig at Luftfartstilsynet lykkes i å ansette nøkkelpersonell innen de flytekniske stillingskategorier, og at Luftfartstilsynet opprettholder den kompetanse som er en forutsetning for de internasjonale godkjenningsreglene som gjelder for luftfartstilsyn.

Fremskrittspartiet har vært imot flytteprosessen hele veien, men det er likevel utrolig at de nå vil reversere en langt kommet prosess og kreve saken tilbake til Stortinget. Jeg ser av nordlandsmedia at representanten Kenneth Svendsen smykker seg med at han er fristilt av partiet og kan stemme for, men det skjuler ikke det faktum at han har tapt saken i eget parti. Fremskrittspartiets manglende distriktspolitikk kommer svært klart til syne i denne saken.

Så til Arbeiderpartiet og SV, som noe motvillig stemmer for denne flyttingen – fordi noe annet ville ha vært umulig foran et valg – men som etter sterkt påtrykk fra LO i sine landsmøter har programfestet at de ikke vil flytte ut flere statlige arbeidsplasser fra Oslogryta. Vi merker oss de rød-grønnes signal til Distrikts-Norge: Med de rød-grønne er det slutt. De vil beskytte sentrale strøk mot slike overgrep som utflytting av statlige arbeidsplasser. Jeg har medynk med Senterpartiet, som skal inngå i et slikt fellesskap.

Jorunn Ringstad (Sp) [10:34:57]:Det er positivt å konstatere at eit fleirtal i komiteen står fast på vedtaket om at Luftfartstilsynet skal flyttast til Bodø, slik Stortinget tidlegare har slutta seg til. Senterpartiet har heile tida vore positivt til flyttinga. Vi har hatt tru på at flytteprosessen ville bli vellukka.

Eg registrerer at det no blir opplyst at Kenneth Svendsen frå Framstegspartiet er fristilt i denne saka. Men då undrar det meg at han står bak dei merknadene som Framstegspartiet har i innstillinga, for her står det både «Kenneth Svendsen» og «Thore A. Nistad», som er medlemmene frå Framstegspartiet i komiteen. Dersom Kenneth Svendsen er fristilt, må det vere utanom komiteen og utanom Stortinget. Han står bak det som Framstegspartiet har gjort i komiteen i denne saka.

Flytteprosessen har vore krevjande. Spesielt i starten syntest flytteprosessen å vere på feil spor, i og med at få ynskte å flytte med tilsynet til Bodø. Det syntest òg vanskeleg å rekruttere nye medarbeidarar. Difor er det grunn til å vere tilfreds med den planen som den noverande leiinga har lagt fram, ein plan for å forsere framdrifta i flytteprosessen i forhold til det som såg ut til å vere realitetane ei tid. Personellretta tiltak basert på økonomiske incitament, opplæring og rekruttering av personell med utradisjonell fagbakgrunn har i tillegg ført til positiv rekruttering.

Senterpartiet har merka seg at flyttekostnadene på grunn av ulike tiltak vil auke, og at òg driftskostnadene vil auke etter forslaga i meldinga. Vi er innstilte på at Stortinget i dei årlege budsjetthandsamingane skal gjere dei nødvendige vedtaka som gjeld flytte- og driftskostnadene.

Det er grunnleggjande at Luftfartstilsynet held ved lag den kompetansen som er føresetnaden for at tilsynet heile tida skal kunne fungere tilfredsstillande. Dette er avgjerande for at Luftfartstilsynet saman med flyselskapa og Avinor skal kunne syte for flytryggleik på internasjonalt toppnivå.

Eg konstaterer at den noverande leiinga har ei god hand om prosessen, at han går godt. Eg meiner at framdrifta er forsvarleg, og at prosessen blir gjennomført på ein måte som leiinga i dag fortener honnør for.

Statsråd Torild Skogsholm [10:37:55]: For Regjeringen er det en overordnet målsetting å ta hele landet i bruk. For å sikre en balansert regional utvikling er det viktig at det blir etablert kompetansearbeidsplasser også utenfor hovedstadsområdet. I denne sammenheng er det av betydning at også staten bidrar gjennom lokalisering av sin virksomhet.

På bakgrunn av bl.a. dette gikk Regjeringen i St.meld. nr. 17 for 2002-2003 inn for å flytte flere tilsyn ut av hovedstadsområdet. Ut fra ønsket om å videreutvikle luftfartsmiljøet i Bodø og styrke byen som regionsenter gikk Regjeringen inn for at Luftfartstilsynet skulle flyttes nettopp til Bodø.

Forslaget om å flytte utvalgte tilsyn ut av hovedstadsområdet fikk bred tilslutning i Stortinget. Flyttingen av Luftfartstilsynet til Bodø har vært krevende, og det har vært en god del uro rundt flytteprosessen. Jeg har derfor funnet det nødvendig å legge fram denne stortingsmeldingen om flyttingen.

I meldingen har jeg gjort rede for status i flytteprosessen og de grep jeg har tatt for å sikre at flyttingen blir gjennomført i tråd med Stortingets vedtak. En underliggende forutsetning for hele prosessen har vært at flysikkerheten ikke skal svekkes som følge av flyttingen.

Etter min vurdering har de tiltakene som er satt i verk, og som er beskrevet i meldingen, bidratt til å gi en ny giv i flytteprosessen. Tiltakene vil også etter min vurdering sikre at Luftfartstilsynet kan beholde sin kompetanse og fungere mest mulig normalt i flytteperioden.

Jeg vil nytte anledningen til å rose dem som har stått på og bidratt til at flytteprosessen har kommet inn i et bedre spor. Jeg finner det samtidig riktig å takke dem som har sitt virke i Luftfartstilsynet i Oslo, og som av ulike grunner ikke ønsker å bli med tilsynet til Bodø. Jeg vil berømme dem for deres lojalitet til Luftfartstilsynet og for deres arbeidsinnsats gjennom mange år.

Jeg vil også svare på det spørsmålet jeg fikk av representanten Geir-Ketil Hansen. Det arbeides med en vurdering av ulike alternativer for permanente lokaler for Luftfartstilsynet i Bodø. Ifølge tilsynet selv har det kommet mange gode alternativer på bordet, som det nå jobbes videre med.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Torny Pedersen (A) [10:41:16]:I årsmeldingen for 2004 fra Luftfartstilsynet står det:

«Nye Luftfartstilsynet skal være operativt i Bodø i januar 2007. Uavhengig av nyetableringen vil Luftfartstilsynet fortsette sitt flysikkerhetsarbeid, og gjennomføre sine oppgaver på en effektiv og brukervennlig måte.»

Dette er meget betryggende ord når tilsynet samtidig sier det skal føres et godt og kvalitativt tilsyn som ikke skal svekke aktørenes posisjon i forhold til utenlandske konkurrenter.

Det skal ikke benektes at flyttingen til Bodø har vært og fremdeles er krevende, men heldigvis har man ryddet unna personstridigheter. Etter at Otto Lagarhus overtok som direktør 1. februar i år, ble det foretatt en vurdering av ansettelseskravene ut fra internasjonale anbefalinger. Det viste seg at man også kunne åpne for ansettelser av kandidater med militær bakgrunn, noe som det tidligere er sagt nei til.

Tilsettingene i Bodø ser ut til å gå bra, og flere av de ansatte i Oslo kan nå tenke seg å arbeide i Bodø. Grunnet flere omstendigheter i forbindelse med flytteprosessen viser det seg nå at flyttingen vil bli noe dyrere enn forutsatt. Det er selvfølgelig beklagelig, men jeg er veldig glad for at et bredt flertall i Stortinget allikevel mener at flyttingen skal gjennomføres.

Det er beklagelig at Fremskrittspartiet vil stoppe flytteprosessen. Hva vil det koste, også for de menneskene som vil bli kastet ut i en uviss framtid? Hvor mange vil da være igjen i Luftfartstilsynet? Representanten Kenneth Svendsen fra Fremskrittspartiet sier han vil stemme for flyttingen. For to år siden stemte han ikke i det hele tatt. Nå vil han altså stemme for, men skriver allikevel en krass merknad om stans av flyttingen. Hva er det for slags dobbelt bokholderi?

Samtidig trekker han inn i avisen Nordland avstemmingen til Arbeiderpartiets representanter fra Nordland angående flytting av hovedkommandoen fra Reitan til Jåttå – jeg tapte den avstemmingen, men det ville vært oppsiktsvekkende om jeg i et forslag i ettertid skulle foreslå å tilbakeføre hovedkommandoen til Reitan. Det må være en viss respekt i forhold til flertallsvedtak som Stortinget fatter. Det burde gjelde alle partiene.

Vi snakker om 140 kjærkomne arbeidsplasser som Bodø kommune i framtiden skal være vertskommune for, noe som Arbeiderpartiet hele tiden har vært enig i.

Søren Fredrik Voie (H) [10:44:43]: Jeg har aller først lyst til å gi ros til statsråden for den prosessen som nå er i gang i Luftfartstilsynet. Selv om noen av oss som er statsrådens gode støttespillere til daglig, syntes at det gikk litt trått i starten, synes jeg nå, når dette kom inn på rett spor, at det også er grunnlag for å gi ros og honnør. Jeg synes også det er grunn til å peke på betydningen av å ha en aktiv, god, entusiastisk og glødende ledelse for å få til endringer, enten det gjelder statsforvaltningen, flyttevedtak eller iverksetting av Stortingets vedtak i det hele tatt. I så henseende har denne saken og denne prosessen stor overføringsverdi til veldig mye annet som vi også driver med i denne salen, og som ulike statsråder har ansvaret for.

Som storforbruker av flytjenester synes jeg det også er gledelig å registrere at både statsråden og øvrige aktører på dette området understreket behovet for at flysikkerhet fortsatt står i sentrum. Det at sikkerheten ikke skal reduseres, men tvert imot økes mens flytteprosessen pågår, er både A, B og C i det arbeidet som skjer.

Det som forbauser meg, i likhet med flere andre som har hatt ordet her, er Fremskrittspartiets holdning i denne saken. Fremskrittspartiet har i mange henseender påpekt at Stortingets vedtak skal gjennomføres. I denne sammenheng har Stortinget fattet et klart vedtak, men Fremskrittspartiet prøver etter beste evne både å spre desinformasjon og trenere vedtaket så langt de måtte formå. Jeg synes det er å tale med minst to tunger når representanten Kenneth Svendsen skriver en serie med negative merknader og argumenter mot flytting, som ender opp med å foreslå å stoppe det vedtaket som Stortinget har fattet, og som nå er i ferd med å gjennomføres med stor suksess, og i andre sammenhenger går ut og sier at det som han selv har skrevet i sine merknader i innstillingen, er han ikke for. Jeg synes det er under en stortingsrepresentants verdighet å opptre på en slik måte.

Det brukes også som argumentasjon at dette er økonomisk kostbart, det må settes inn noen incitamenter for å få prosessen gjennomført på en god måte. Hva ville dette ha kostet hvis vi nå, etter å ha satt i gang denne prosessen og kommet halvveis i flyttingen, skulle ha stoppet opp og gått tilbake til scratch?

Det finnes ikke hold i Fremskrittspartiets økonomiske argumentasjon – heller ikke i denne saken.

Sigvald Oppebøen Hansen hadde her teke over presidentplassen.

Morten Høglund (FrP) [10:48:01]: Foregående taler sa noe i likhet med at vedtaket nå «gjennomføres med stor suksess». Hva man legger i ordet «suksess», er kanskje noe ulikt. I hvert fall er det ikke slik vi ser det.

Representanten Hansen sa at vi bruker en økonomisk begrunnelse.

I mitt første innlegg sa jeg at «det økonomiske kan man dog leve med», og prøvde å fokusere på og konsentrere meg om de faglige innvendingene. Det er det som er vår bekymring. Ja, vi kan alltids bruke noen ekstra millioner, selv om det selvfølgelig isolert sett i og for seg er problematisk, men kanskje ikke hovedproblemet.

Representanten Sahl henviste til et generelt utsagn som «Fremskrittspartiets manglende distriktspolitikk». Jeg synes at det var langt unna å treffe i forhold til det som er sakens kjerne i dag. Og hvis vi skal legge den type argumentasjon til grunn: I en annen komite som jeg kjenner enda litt bedre, skal vi i løpet av dagen avgi en innstilling om en omfattende sak hvor jeg tror at både jeg og representanten Sahl kunne sette oss ned og se hvem som etter disse kriteriene er mest distriktsvennlige – hvis det er slik vi ønsker å argumentere. Dette angriper vi ut fra en faglig bekymring, problemstillinger som er reelle, som er påpekt av flere instanser. Og flere talere her i dag har også sagt at dette er krevende, dette er vanskelig, dette har ikke gått så lett som man forutsatte. Så det kan jo ikke være slik at dette er noe vi har funnet på alene!

Kenneth Svendsen (FrP) [10:50:25]: Jeg vet ikke om presidenten har registrert det, men det er slik at valgkampen i Nordland har startet. Og her i salen har det falt mange ord, bl.a. fra Tor-Arne Strøm, Torny Pedersen, Jan Sahl og flere, om at det er under Stortingets verdighet, at Svendsen taler med to tunger, at det er løgn, dobbelt bokholderi, osv.

Når det gjelder komiteens arbeid, er det min plikt å sørge for at partiets flertalls syn kommer til uttrykk i merknader. Det er en plikt jeg setter høyt, og den har jeg gjennomført. Men så er det samtidig slik at jeg er så heldig at jeg er i et parti der det er høyt under taket. Derfor blir jeg i denne saken fristilt – og kommer til å stemme for Bodø – slik jeg ble fristilt forrige gang under behandlingen av samme sak. Da var jeg dessverre utbyttet, men jeg var fristilt og kunne ha stemt for Bodø da også.

Så blir det hevdet at jeg i nordlandsavisene skryter av at jeg er fristilt. Det er helt feil. Jeg konstaterer et faktum. Jeg er fristilt og kommer til å stemme for Bodø.

Derimot er jeg forbauset over at Strøm og Pedersen er så høyt på banen her. Jeg husker at da vi behandlet saken om flytting fra Reitan til Jåttå, ble Torny Pedersen tvunget av Arbeiderpartiet til å stemme imot Bodø, men for Stavanger. Heldigvis er jeg i et parti der det er høyt under taket. Og jeg kommer til å stemme for Bodø.

Statsråd Torild Skogsholm [10:52:07]: Jeg vil gi uttrykk for at jeg er veldig glad for at det har vært og er en såpass bred oppslutning om denne flyttingen. Og når vi nå har vært gjennom en krevende periode hvor det har vært viktig og riktig å ta noen grep, ser vi at prosessen er inne i et godt spor. Det som flere har vært inne på, og som jeg har lyst til å understreke, er at det som har vært helt avgjørende for oss i hele prosessen, er at vi føler oss trygge på at tilsynet, tilsynet med sikkerheten, skal fungere hele tida.

Jeg vil understreke at jeg lever med den troen at det går an å bo andre plasser i landet enn her og samtidig ha kompetanse på viktige områder, slik som luftfart. Det som ble brukt som faglige innvendinger mot at man skal kunne enten ha eller bygge opp kompetanse andre plasser, kan jeg ikke være med på. Bodø er et godt sted å ha Luftfartstilsynet.

Jeg har òg lyst til å understreke at det som er kommet fram fra Fremskrittspartiet når det gjelder Havarikommisjonens innspill, må enten skyldes en misforståelse eller at man ikke har lest godt nok det som er lagt fram her. Det Havarikommisjonen har sagt, er at de tilrår departementet at det utarbeides en handlingsplan i samråd med Luftfartstilsynet for å rette opp de mest utsatte områdene. Det har vi vist i meldingen at allerede er gjort, og de tilbakemeldingene vi har fått fra Havarikommisjonen i så måte, tilsier at vi har gjort det de har bedt oss om.

Jeg vil òg vise til at når det gjelder de kvalifikasjonskrav som har vært satt her, viser situasjonen på dette området at det ikke ser ut til å være så vanskelig som man tidligere kunne få inntrykk av. Luftfartstilsynet har gått gjennom de internasjonale tilrådingene på nytt, og der stilles det to typer krav: Krav til ansettelse og krav til ferdig utdannede inspektører. Det betyr at eventuell manglende kompetanse kan kompenseres gjennom opplæring. Tilsynet vil i begge henseender legge seg på samme nivå som andre europeiske luftfartstilsyn, og har justert kravene i tråd med dette.

Jeg føler meg trygg på at den utviklingen vi ser, og det som nå skjer med hensyn til ansettelse osv. i Bodø, er et godt spor, et riktig spor. Vi har all grunn til å føle oss trygge på at sikkerheten er godt ivaretatt.

Petter Løvik (H) [10:55:25]: Det har vore ein veldig interessant debatt fordi det er kome fram vitnesbyrd både om interne prosessar, sigrar og tap i gruppene, og om andre diskusjonar som er gått i forkant, og som framleis går, i denne saka. Men det som er det aller viktigaste, er at vi i dag får ei brei tilslutning til å fortsetje den flytteprosessen som no er i gang, og at vi har tru på at dette må og skal bli ein suksess.

Eg er litt betenkt når representanten Høglund så klart gir uttrykk for manglande tru på distrikta, i og med at han set distriktspolitikk opp mot kvalitet. Det er kanskje litt av det same som blir hevda frå det alternativet som av ein eller annan merkeleg grunn har fått namnet dei raud-grøne – dei seier også at dei i framtida vil stoppe slike utflyttingsprosessar.

Når Regjeringa foreslo, og seinare fekk fleirtal for, ei utflytting, var dette ikkje for å hjelpe distrikta. Det var ei erkjenning, ei anerkjenning, av at vi som bur i distrikta, faktisk også har kompetanse, og at heile landet vil ha glede og nytte av at den kompetansen blir nytta der han er – enten det no er i Bodø eller andre stader som har fått utflytta statlege arbeidsplassar.

Representanten Høglund gjekk veldig langt i å trekkje i tvil om det kan skaffast god nok kompetanse i Bodø. Det som fekk meg til å ta ordet, var nettopp den tvilen han bringa til torgs, om dette vil gå ut over flysikkerheita i Noreg. Svaret er at det vil det definitivt ikkje. Frå Stortingets side, frå Regjeringa si side og frå Luftfartstilsynets side har det heile tida lege i botnen at sikkerheita i alle fall ikkje skal bli dårlegare. Det er fullstendig feil dersom representanten Høglund og andre trur at alt berre var fryd og gaman i det gamle Luftfartstilsynet når det galdt rekruttering. Dersom representanten Høglund hadde lese den stortingsmeldinga vi behandlar i dag, ville han sjå at det faktisk var fleire problem med rekruttering også tidlegare. Det er også sagt i den same meldinga at Regjeringa legg til grunn, på same måten som vi i regjeringspartia legg til grunn, at ein del av den kompetansen som tilsynet tidlegare mangla, vil kunne skaffast inn på grunn av dei prosessane vi no er i gang med.

Berre for å oppsummere heilt kort: Sikkerheita skal iallfall ikkje bli dårlegare. Dette er ikkje eit handslag til distrikta, men det er rett og slett ei anerkjenning av at også Distrikts-Noreg kan tilføre kompetanse.

Tor-Arne Strøm (A) [10:58:39]: Representanten Svendsen snakker om at valgkampen er startet. Ja, det har han rett i. Men dette har ingenting med valgkampen å gjøre, det har å gjøre med å vise respekt for de vedtakene som Stortinget har fattet. Det er det dette handler om.

Jeg fikk påtale for at jeg i mitt forrige innlegg brukte et ikke-parlamentarisk uttrykk da jeg snakket om løgn fra representanten Svendsen. Jeg får kanskje moderere meg og si det på en annen måte: Det er jo ikke helt riktig det han sier i forhold til de merknadene som er skrevet inn. Det er det vi har forholdt oss til, når vi sier at representanten Kenneth Svendsen vitterlig har skrevet inn i merknaden at man ønsker omkamp når det gjelder Luftfartstilsynet til Bodø. Det står svart på hvitt. Det er det vi har forholdt oss til. Da er det ganske behagelig å kunne reise rundt og si at man er for – men egentlig er man imot, Fremskrittspartiets politikk er imot at Luftfartstilsynet skal flyttes til Bodø. Det er det det handler om.

Det er sånn at av og til vinner man saker, av og til taper man saker. Men i et demokrati må man forholde seg til de vedtak som er fattet. Det er et flertall og et mindretall. Av og til må man bøye seg for det.

Det er ikke tvil om at omkampen i Luftfartstilsynet er startet fra Fremskrittspartiets side. Det synes jeg man skal forholde seg til. Det som skjer når man har startet den omkampen, er jo at det blir stor usikkerhet rundt flytteprosessen. Det har vært usikkerhet rundt flytteprosessen, men nå har man fått den inn på et riktig spor, og så går Fremskrittspartiet ut på den måten som de gjør. Man var imot den første gangen dette var oppe. Men man har fattet et vedtak i Stortinget, og når man så hvilken vei dette kom til å gå, synes jeg det er ganske enestående at man starter kampen på nytt.

Hans Gjeisar Kjæstad (H) [11:00:50]: Jeg tar ordet helt til slutt for å si at jeg synes den vinklingen som kommer fra Fremskrittspartiet, er oppsiktsvekkende. Jeg synes det er trist at man kjører sikkerheten foran seg. Dette er en debatt som tydeligvis går ikke bare i Nordland, men også i Oslo. Fremskrittspartiet prøver her å ri to hester samtidig og se til sine velgere begge steder. Det er ikke spesielt aktverdig i et så alvorlig spørsmål som sikkerhet.

Jeg kan forsikre hr. Høglund om at sikkerheten kommer først, og sikkerheten kommer sist. Det er ikke bare Luftfartstilsynet som står for det. Departementet har meget tett fulgt det opp. Avinor er en sikkerhetsorganisasjon i seg selv. Og flyselskapene, som gir Høglund og meg sikkerhet når vi går om bord, står for den største sikkerheten av alle. Det er ingen som vil få et så enormt tilbakeslag hvis sikkerheten ikke settes i høysetet, som de som lever av å frakte passasjerer som representanten Høglund og meg.

Høglund burde kanskje også høre på sin partifelle Kenneth Svendsen, som antakelig har atskillig større kompetanse når det gjelder flytransport, og når det gjelder samferdsel generelt. Han påstår altså at Kenneth Svendsen går inn på en linje som kan sette sikkerheten i fare for passasjerene. Det er indirekte en ganske tøff påstand mot hans egen partifelle, som også er fraksjonsleder for Fremskrittspartiet i samferdselskomiteen. Denne prosessen finner ikke sted med mindre sikkerheten er fullt ivaretatt, og det er jeg helt sikker på at den er.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, sjå side 2758)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten har Morten Høglund satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen stoppe flytteprosessen av Luftfartstilsynet til Bodø, og snarest bringe spørsmålet om flytting av Luftfartstilsynet tilbake til Stortinget for ny behandling.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 86 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.02.44)Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 32 (2004-2005) – om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.