Stortinget - Møte torsdag den 9. juni 2005 kl. 10

Dato: 09.06.2005

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Leiv Blakset

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Leiv Blakset døde 22. mai, 76 år gammel.

Blakset ble født 28. desember 1928 på Herøy i Nordland, der faren hans var klokker og lærer. Da Blakset var to år gammel, flyttet familien til Nordfjordeid. De flyttet videre til Blakset i Stryn i 1946.

Etter realskoleeksamen på Nordfjordeid i 1946 og agronomeksamen ved Mindresunde jordbruksskule i 1949 ble Blakset gardbruker på slektsgarden på Blakset. Han var lærer ved siden av og tok utdanning ved Elverum offentlige Lærerskole i 1966. Som lærer tjenestegjorde han ved flere av skolene i Stryn kommune og var en tid rektor på Blakset skole.

Som gardbruker hadde Blakset en stor interesse for dyreavl, og gjennom årene hadde han mange dyr på utstilling, både hester og sauer. Han var med i styrende organ i Fjordhesten. Også fruktdyrking ble en av hans store interesser. Han var en aktiv idrettsutøver, særlig i langrenn og hopp, men også innen sommeridrett.

Blaksets aktivitet som politisk tillitsvalgt startet da han ble valgt inn i Innvik kommunestyre i 1955. Han fortsatte som medlem av kommunestyret da Innvik ble innlemmet i Stryn kommune og var ordfører fra 1977 til 1983. Han var medlem av fylkestinget i Sogn og Fjordane fra 1979 til 1985.

I tidsrommet 1977 til 1985 møtte Blakset mange ganger på Stortinget som 1. vararepresentant fra Senterpartiet i Sogn og Fjordane. Han ble valgt inn på Stortinget i 1985 og satt i to perioder.

I sin stortingsperiode var Blakset medlem av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen, forsvarskomiteen, forbruker- og administrasjonskomiteen, kommunalkomiteen og kirke- og undervisningskomiteen. Fra tiden i kirke- og undervisningskomiteen la han ned mye arbeid som saksordfører for etablering av TV2 med hovedkvarter i Bergen.

I sin stortingsperiode var Blakset henholdsvis 1. og 2. varapresident i Odelstinget.

Blakset var arbeidsom og utholdende. Med sin forsiktige og omgjengelige form vekket han tillit blant kollegaer og folk han møtte.

Blakset var en person med vidt interessefelt, og som villig tok på seg ansvar for samfunnsoppgaver både lokalt og i større sammenhenger. Han var en ivrig lokalhistoriker og var guide for mange turistgrupper til interessante historiske steder. Han la ned et stort arbeid i forberedelsen av 100-årsjubileet og reising av minnestein over Peer Gald, husmannsgutten som utvandret til Amerika.

Selv om Blakset hadde mange interesser og var glad i å reise, var det hjembygda og familien som stod hans hjerte nærmest. Han hadde en urokkelig tro på de rike verdiene som ligger i bygdesamfunn og lokal kulturarv. Han gledet seg over levende dugnadsånd og over det samholdet og fellesskapet som finnes i bygdesamfunnet. Og han gledet seg over ungdom som flyttet tilbake til hjembygda og satset på en framtid der.

Vi minnes Leiv Blakset med respekt og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten André Kvakkestad om permisjon i dagene 9. og 10. juni for å delta i møter i regi av Europarådets parlamentariske forsamling i Venezia

  • fra representanten Afshan Rafiq om fødselspermisjon fra og med 11. juni og ut Stortingets vårsesjon

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Akershus fylke: Harald Espelund

    For Oslo: Brit I. H. Andreassen

Presidenten: Harald Espelund er til stede og vil ta sete.