Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Hans Olav Syversen (KrF) [11:46:50]: Det blir en overgang til de nære ting, men det regner jeg med at kommunalministeren ikke har noe imot.

«Under kapittelet By og land i Soria Moria-erklæringen heter det: «Regjeringen vil gjennomføre tiltak for områder i storbyene som har særlige utfordringer, slik som Groruddalen i Oslo.»

Vil Regjeringen fremme en egen sak som omhandler satsing i Groruddalen?»

Statsråd Åslaug Haga [11:47:31]: Regjeringa vil føre en offensiv politikk for byene våre for å utvikle byenes fortrinn, kvaliteter og muligheter. Enkelte områder har særlige miljømessige og sosiale utfordringer, og Regjeringa vil gjennomføre tiltak for å bedre situasjonen i slike områder. Groruddalen er et område med stor variasjon og mange kvaliteter, men området har også en rekke utfordringer. Deler av dalen er belastet med miljøproblemer som forurensing, lite tilrettelegging for myke trafikanter og mye trafikk. Groruddalen er flerkulturell, noe som er en ressurs, men som også kan kreve en egen politisk innfallsvinkel. Enkelte områder har også hatt en negativ levekårsutvikling, og dette kan forsterkes ytterligere av ensidig boligmasse, mangel på møteplasser, kulturelle tilbud og servicetilbud. Jeg må likevel få presisere at dette på langt nær gjelder alle deler av dalen. Det er også viktig å peke på at også andre områder har utfordringer, og at Groruddalen ikke står i en særklasse med større utfordringer enn andre områder på alle felter.

Regjeringa vil utrede nærmere hvordan det bør satses i Groruddalen og andre områder med særskilte utfordringer. Vi ønsker bl.a. å videreføre erfaringene fra Handlingsprogrammet for Oslo indre øst og det gode samarbeidet som en der har hatt med Oslo kommune. Regjeringa kommer til å legge fram en egen hovedstadsmelding. Vi vil komme tilbake med en nærmere beskrivelse av hvordan denne saken skal følges opp i meldinga.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:49:23]: Takk for svaret!

Jeg er enig med statsråden i at ikke alle områder i Groruddalen har særskilte utfordringer. Det er mange gode boområder også i Groruddalen. Men som statsråden også var inne på, har deler av dalen særskilte utfordringer.

Så var statsråden innom indre øst-satsingen, som nå går mot sin avslutning, et tiårig samarbeid mellom stat og kommune. Kan jeg forstå statsråden dit hen at hun ser for seg at det vil bli en oppfølging av det tiårige samarbeidet, men nå med vekt på Groruddalen, eventuelt andre områder i Oslo by som står overfor noenlunde de samme utfordringene?

Statsråd Åslaug Haga [11:50:13]: Den forståelsen som representanten Syversen har, er helt korrekt. Vi nærmer oss nå avslutningen av Handlingsprogrammet for Oslo indre øst – et program som vi oppfatter som meget vellykket. Jeg sier ikke at det ikke vil være utfordringer også i den bydelen framover, men vi ser det som naturlig at vi nå trekker på de erfaringene som vi har gjort i Oslo indre øst, og på Handlingsprogrammet for Oslo indre øst, og prøver å anvende noe av den erfaringen og kunnskapen vi har, også på Groruddalen.

Det er ikke nødvendigvis noen automatisk overføring her, men vi har med oss noe erfaring som vi mener er anvendbar i en viss forstand. Derfor vil vi ta initiativ overfor Oslo kommune, slik at vi kan komme inn i den gode dialogen med Oslo kommune om Groruddalen, som jeg opplever man har hatt gjennom disse åra når det gjelder Oslo indre øst.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:51:12]: Takk for svaret!

Da forstår jeg svaret slik, og det vil jeg bare be om en bekreftelse på, at det nærmere opplegget for hvordan denne satsingen skal skje, vil Stortinget få seg forelagt i en egen hovedstadsmelding.

Statsråd Åslaug Haga [11:51:26]: Det er en korrekt forståelse. Det kan hende at vi ønsker å komme tilbake til Stortinget med noe før det, men jeg er innstilt på at hovedstadsmeldinga skal komme så raskt som mulig. Vi vil i hvert fall få anledning til å drøfte dette i hovedstadsmeldinga.

Det har allerede vært en god del tenkning omkring hvordan en kan tilnærme seg utfordringene i Groruddalen. Det har bl.a. samferdselsministeren vært inne på. Det ligger derfor allerede en del tankearbeid der. Vi vil sjølsagt bygge videre på det, men utvide med et mer helhetlig program enn det bl.a. samferdselsministeren så for seg, som var veldig rettet inn mot det samferdselspolitiske området. Så vi går inn i en dialog med Oslo kommune og håper å få til et bredt program, og vi kommer tilbake til Stortinget seinest i hovedstadsmeldinga.