Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Øyvind Korsberg (FrP) [13:14:50]: Jeg vil stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Ifølge Finansavisen 3. november så spår Verdensbanken og Deutsche Bank en mangedobling i prisen for CO2-kvoter. Det vil drive norske og europeiske kraftpriser i været og svekke konkurranseevnen til norsk industri i forhold til land som ikke er med i kvotesystemet.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at norsk energiintensiv industri ikke tvinges til å flytte til land utenfor kvotesystemet?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [13:15:25]: Jeg er overbevist om at representanten og jeg er enige om at industrien har stor betydning for oss som nasjon. Vi har utvilsomt gode forutsetninger for å utvikle industri både gjennom de naturressurser som finnes, og gjennom den høye kompetansen vi har i befolkningen og innenfor industrien.

På bakgrunn av dette er det altså Regjeringens klare ambisjon å legge til rette for at norsk industri skal kunne få utvikle seg og bidra til sysselsetting også i framtiden.

Når det gjelder industriens framtidige rammevilkår, er Regjeringens mål beskrevet i Soria Moria-erklæringen. Vi ønsker som sagt å videreutvikle og samtidig bidra til å utvikle ny industriell virksomhet. Både gjennom sentrale og lokale virkemidler vil vi gjøre dette, og på den måten sikre industrien fornuftige og langsiktige rammevilkår som kan legge til rette for at industrien skal kunne utvikle seg.

Jeg har selvsagt også merket meg den bekymring industrien har for økende kraftpriser, bl.a. med referanse til økt pris på CO2-kvoter. Dette er ikke et særnorsk problem. Det er et europeisk problem, som representanten også peker på. Regjeringen vil arbeide for å finne ordninger som sikrer industrien, og som også tilfredsstiller dagens EØS-regelverk. Samtidig med dette vil Regjeringen også arbeide for en mer omfattende og ambisiøs internasjonal klimaavtale som skal etterfølge Kyoto-avtalen.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:16:59]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er helt enig i at man skal legge forholdene til rette for norsk industri og sørge for at de får gode rammebetingelser i forhold til land man konkurrerer med, både i Europa og andre deler av verden.

Jeg har i den forbindelse lyst til å minne statsråd Enoksen om det engasjementet som var i Union-saken i valgkampen. Da var det ikke måte på hva disse regjeringspartiene som nå har dannet regjering, skulle gjøre. Man klagde på at den forrige regjeringen hadde en tom verktøykasse i så måte.

Jeg vil utfordre statsråden på følgende: Hva vil Regjeringen nå gjøre for å legge forholdene til rette for Union og en del andre industribedrifter, der de kritiserte den forrige Regjeringen?

Kan statsråden vise noen av de verktøyene som Regjeringen har?

Statsråd Odd Roger Enoksen [13:18:00]: Jeg kan love representanten at Regjeringen vil ha det samme høye engasjementet i tiden framover for å sikre norsk næringsliv og norsk industri utviklingsmuligheter og en framtid i Norge, bl.a. gjennom å bidra til at vi også skal ha et framtidig regime for kraft som gjør at denne type industri skal ha forutsigbarhet og langsiktighet i sin energiforsyning, noe som er vesentlig nettopp for å opprettholde denne typen industri.

Så er det viktig å peke på – og der vil jeg jo håpe at Fremskrittspartiet innser at tiden nå er kommet for å følge den linjen – at man også er avhengig av å jobbe for mer omfattende internasjonale klimaavtaler som sikrer at vi skal unngå nettopp det som representanten Korsberg pekte på, at industrien flytter til land som ikke har denne typen avtaler. Det er nødvendig ut fra et klimahensyn at alle land omfattes av klimaavtaler, og jeg vil i den forbindelse bare peke på de prognoser som IEA har lagt fram i forhold til økt energiforbruk og økte utslipp av klimagasser i de neste 20 år, som er noen av de store klimapolitiske utfordringene vi står overfor.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:19:07]: Jeg takker nok en gang statsråden for svaret, som var lite konkret.

Jeg vil minne statsråden om et ønske fra papirindustrien da vi forhandlet ratifiseringen av Kyoto-avtalen, at de ønsket å gå inn på kvotesystem og ikke ha en avgift i dag. Det kan jo statsråden avklare ganske konkret her og nå, om de vil få anledning til å etterkomme sitt ønske i så måte.

Ellers har jeg også registrert at statsråden er positiv til en gassrørledning til Grenland og Østfold. Her vil jeg hilse statsråden velkommen etter, siden Fremskrittspartiet fremmet dette som forslag i forrige periode, altså i vår. Jeg skjønner at statsråden ikke kommer til å svare konkret på hvor mye som ligger inne i budsjettet, så spørsmålet blir da: Ligger det så mye inne i budsjettet at man kan forvente at man setter i gang fysisk å bygge denne gassrørledningen?

Statsråd Odd Roger Enoksen [13:20:09]: Det er ingen tvil om at også Fremskrittspartiet kan ha gode forslag. Realiseringen av et gassrør til Grenland er et prosjekt som har hatt betydelig oppslutning i denne sal fra flere partier over lang tid, også fra Fremskrittspartiet.

Gassco arbeider med å utrede mulighetene for dette røret. De skal avlevere en rapport innen nyttår til mitt departement. Men det som vel allerede nå er klart, er at den kommersielle interessen for å delta i et rør til Grenland med forgreninger inn til Oslo og også til Vest-Sverige, er av en slik størrelsesorden at det ser ut til at dette kan bli et svært interessant prosjekt som skal ha store muligheter til å la seg realisere. Det synes jeg vi alle sammen skal være svært godt fornøyd med.

Presidenten: Spørsmålene 13 og 14 er besvart tidligere.