Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato: 23.11.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Thore A. Nistad (FrP) [12:41:36]: Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«NSB Anbud AS overtar transporten på Gjøvikbanen ifra 1. juni 2006. Kjøretiden blir redusert til 1 time og 55 minutter med en målsetting om reduksjon til 1 time og 45 minutter på strekningen Oslo–Gjøvik. Skal denne forkorting i reisetid oppnås, må det gjennomføres infrastrukturforbedringer med blant annet krysningsspor og forbedring av strømtilførsel.

Når vil statsråden fremlegge en plan for den langsiktige satsingen på Gjøvikbanen?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:42:13]: I samband med at NSB Anbud AS tek over transporten på Gjøvikbana frå juni 2006 ligg det inne eit ruteopplegg med noko redusert køyretid og ein ruteplan med meir «stive ruter», samanlikna med dagens togtilbod.

Jernbaneverket har i 2005 gjort ei utgreiing av kva slags tiltak som er naudsynte på Gjøvikbana for å oppnå ytterlegare forbetringar i tilbodet til dei reisande, m.a. for å kome ned på ei reisetid på 1 time og 45 minutt mellom Gjøvik og Oslo S. Aktuelle tiltak i denne samanhengen omfattar styrking av straumtilførselen, forlenging og bygging av nye kryssingsspor og fjernstyring av delstrekninga Roa–Gjøvik. Samla kostnad for desse tiltaka er rekna til om lag 450 mill. kr.

Forsterka straumforsyning ligg inne i første fireårsperiode 2006–2009 i Jernbaneverket sitt handlingsprogram, som er tufta på Stortinget sine vedtak om planrammer i samband med handsaminga av Nasjonal transportplan 2006–2015. Tiltak på Gjøvikbana vert elles prioriterte ut frå dei same kriteria som andre infrastrukturtiltak på jernbanenettet. Gjennomføringa av tiltak for å oppnå ei køyretid på 1 time og 45 minutt vil difor avhenge av prioriteringane i dei årlege statsbudsjettframlegga.

Thore A. Nistad (FrP) [12:43:37]: Jeg takker for svaret.

Det er greit at Jernbaneverket allerede er ferdig med sin planlegging, og at kostnadene er kalkulert til 450 mill. kr, noe som egentlig er en liten sum når det gjelder jernbanetiltak.

I innstillingen til Nasjonal transportplan hadde Senterpartiet, Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet en felles merknad om at det skulle satses ganske store summer for å få jernbanen opp å gå. Når det er en liten sum denne gangen, vil det si at jernbanen vil bli prioritert høyere neste gang man legger fram et budsjett? Har samferdselsministeren Gjøvikbanen i tankene? Eller vil det bli som det har vært i alle år, at man legger inn strømforsyning og kryssingsspor, og så kommer det ingenting i reelle penger?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:44:29]: Gjøvikbana er ei av fleire viktige jernbanestrekningar som statsråden skal ha i mente når budsjettet for 2007 skal planleggjast og leggjast fram. Eg vil krevje rett til å ta budsjettprosessane først og kome med svaret til Stortinget deretter, og ikkje ta budsjetthandsaminga over bordet her i Stortinget i dag. Men eg har merka meg spørsmålet, og eg har merka meg ønsket frå representanten.

Thore A. Nistad (FrP) [12:45:04]: Du vil ta det årvisst, og da er det vel underforstått at du går bort fra Nasjonal transportplan, som egentlig er en langsiktig planleggingsstrategi.

I anbudsprosessen som var, sparte staten 20 mill. kr. I tillegg fikk vi 40 pst. økning på rutene. Og i dag er det 1,3 millioner reisende, så det er ikke akkurat en liten jernbane; det er faktisk en av de større, trafikkmessig. Det er 1,6 millioner togkilometer, som også er en ganske stor produksjon, ser man på de enkelte områder.

Til tross for hele den økningen som kom, har man altså spart dramatisk på dette anbudet. Er det ikke da ganske naturlig at departementet kan bruke noen av de innsparte midler til å forbedre strukturen på banelegemet på Gjøvikbanen?

Presidenten: Presidenten vil gjere merksam på at all tale skal gå via presidenten.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:46:07]: Eg registrerer at spørsmålet vert stilt på ein litt annan måte, men svaret må nok dessverre verte det same.

Eg ser definitivt at dette er ei togstrekning med mange reisande, og at dette er viktig for dei det gjeld. Men eg må få kome tilbake til Stortinget med svaret i budsjettet for 2007.