Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato: 23.11.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 32

Linda Cathrine Hofstad (H) [14:09:49]: Jeg tillater meg å stille helse- og omsorgsministeren følgende spørsmål:

«Statsrådene Giske og Djupedal garanterte i valgkampen at penger til å sikre bygging av psykiatribygget ved St. Olavs Hospital ville komme med en ny regjering. Lovnadene ble gitt uten noen forbehold, verken om tidsknapphet i forbindelse med tilleggsproposisjonen eller annet. Løftet ble gjentatt fra Giske i Adresseavisen 14. september: «De tidskritiske vedtakene som ble gjort i revidert nasjonalbudsjett må reverseres allerede nå i høst.»

Skyldes mangel på penger i dette budsjettet at statsråden er av en annen oppfatning?»

Statsråd Sylvia Brustad [14:10:48]: Det er godt kjent at Helse Midt-Norge nå er i ferd med å bygge ny universitetsklinikk i Trondheim, Nye St. Olavs Hospital. Som spørreren er veldig godt kjent med, er fase 1 av prosjektet nå mer eller mindre ferdigstilt, og fase 2 er nå på trappene. Det må legges til at dette byggeprosjektet er norgeshistoriens største innenlandsprosjekt, til en samlet verdi på 11–12 milliarder kr. Helse Midt-Norge vil stå overfor store økonomiske utfordringer når hele dette prosjektet er ferdigstilt. Jeg kan forsikre spørreren om at det foregår en god dialog mellom departementet og Helse Midt-Norge om hvordan dette kan håndteres. Den mest tidskritiske faktoren knyttet til St. Olavs-utbygginga er nå at fase 2 igangsettes og gjennomføres innenfor rammer som jeg har trygghet for at Helse Midt-Norge vil kunne håndtere i framtida.

De regionale helseforetakene har i utgangspunktet et helhetlig ansvar for investeringer innenfor regionens samlede rammer. Helse Midt-Norge ønsker å prioritere et psykiatrisenter i tilknytning til St. Olavs Hospital.

Som kjent foreligger det omfattende planer og behov i den samlede spesialisthelsetjenesten for oppgradering og utbedring av dagens sjukehusbygg. Departementet vil derfor i den kommende perioden gjennomgå omfanget og innretninga av helseforetakenes investeringer. En slik gjennomgang vil også naturlig omfatte et nytt psykiatrisenter ved St. Olavs Hospital. Jeg vil deretter komme tilbake med tiltak for å sikre gode nasjonale løsninger.

Linda Cathrine Hofstad (H) [14:12:26]: Jeg takker ministeren for svaret, men jeg oppfattet det ikke som veldig oppklarende. Det ministeren sier, er jo noe helt annet enn det ministerens tre statsrådskollegaer, Bjarne Håkon Hanssen, Øystein Djupedal og Trond Giske, sa i valgkampen. De tre kom i valgkampen med et uforbeholdent løfte om at det skulle settes av friske midler, at det ikke skulle gå på bekostning av videre drift av St. Olavs Hospital, og at det heller ikke skulle innbefatte forsinkelser.

Er det nå slik at statsråden kan bekrefte at velgerne i Sør-Trøndelag ikke er ført bak lyset? Og kan hun garantere at løftet fra statsrådskollegaene fortsatt står ved lag?

Statsråd Sylvia Brustad [14:13:23]: Som det ble lovet i valgkampen fra Arbeiderpartiets side, og også fra de andre partiene som nå sitter i Regjeringa, har jeg tatt tak i denne saken. Men jeg vil minne spørreren om at jeg nå har sittet i drøyt én måned. Som jeg sa, snakker vi om 11–12 milliarder kr totalt sett til dette prosjektet. Jeg tror alle parter er tjent med at vi går gjennom det på en skikkelig måte, slik at det håndteres forsvarlig.

Jeg kan forsikre om at dialogen med Helse Midt-Norge er god. Jeg har utsatt det foretaksmøtet der vi skulle snakke videre om dette. Det er fordi jeg ønsker å gå dypere inn i det, med sikte på å finne en løsning. Derom må det ikke herske noen tvil. Men som sagt: Det er viktig for meg som ansvarlig statsråd å gå grundig inn i prosjektet, fordi det er av en størrelsesorden som gjør at jeg må forsikre meg om at alle sider og alle konsekvenser er godt nok utredet.

Linda Cathrine Hofstad (H) [14:14:24]: Nå er det slett ikke slik at valgløftet fra de tre statsrådene var å be departementet om å gå i dialog. Jeg minnes også at man hevdet at man hadde ryggdekning i partiledelsen. Partilederen er i dag statsminister for denne regjeringen. Derfor skulle man tro at alt lå klart når nesten halve regjeringskollegiet, med statsministeren i spissen, har gitt grønt lys for utbygging av et psykiatrisenter – i hvert fall med de helt entydige valgløftene. Derfor gjør de meg veldig usikker, de signalene som helse- og omsorgsministeren nå kommer med. Det er noe helt annet enn det som er sagt tidligere. Det sier i hvert fall at det løftet som er kommet fra de tre nå sittende statsrådene, ikke blir overholdt.

Statsråd Sylvia Brustad [14:15:29]: Jeg ser at Høyre har interesse av å prøve å lage masse usikkerhet og spell rundt dette. Men jeg er også helt sikker på at hadde Høyre fortsatt hatt helseministerstolen, så hadde også Høyre og forhenværende helseminister Gabrielsen vært svært opptatt av at man hadde full oversikt før han på en måte gav blankofullmakt til hvordan dette skal gjøres. Og det er det vi er i gang med. Jeg ber om forståelse for at vi faktisk trenger litt tid til dette, men det er ikke slik at vi løper fra noen løfter. Mitt mål på vegne av Regjeringa er å prøve å finne en løsning.

Jeg vil jo også minne om at fase 1 heller ikke er ferdig finansiert, selv om det omtrent er ferdig bygd, og den forrige regjeringa hadde full mulighet til å utkvittere de nesten 3 milliarder kr som også mangler der, men jeg så ikke mye til de pengene heller. Så jeg synes vi skal dempe oss lite grann i forhold til den debatten, for det er mye penger det her er snakk om. Og la det være helt klart: Vi gjør det vi kan for å finne en løsning, men vi må gjøre det på en skikkelig måte.