Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 29

Trine Skei Grande (V) [13:51:18]: «Venstre har blitt gjort kjent med at reglene for beregning av fødselspenger kan medføre en forskjellsbehandling mellom kjønnene. Dersom far blir arbeidsledig rett etter fødselen, vil permisjonsgrunnlaget bli beregnet ut fra arbeidsledighetstrygden, mens mor i samme situasjon vil få sitt permisjonsgrunnlag beregnet etter de 6 beste av de 10 siste månedene før fødselen.

Hvorfor har ikke faren tilsvarende rettigheter?»

Statsråd Karita Bekkemellem [13:51:49]: La meg innledningsvis få takke representanten Skei Grande for at hun tar opp spørsmål som berører fedre, mødre og omsorg for barn. Jeg er opptatt av at vi skal ha et regelverk som oppmuntrer til mye omsorg fra begge foreldrene enten foreldrene lever sammen eller ikke. Vi må alltid være villige til å stille spørsmål ved om ordningen sementerer tradisjonelle kjønnsrollemønster og hemmer en positiv utvikling på dette området. Når det gjelder nettopp den problemstillingen Skei Grande tar opp, ligger det til grunn en positiv og ønsket forskjellsbehandling av kvinner.

Det generelle utgangspunktet er at fødselspenger i utgangspunktet skal tilsvare forutgående inntekt, og at de som hovedregel beregnes ut fra inntekten den siste måneden før fødselspengeperioden starter. Mors fødselspenger beregnes ut fra den inntekten hun har før fødsel. Fars fødselspenger beregnes ut fra hans inntekt forut for hans fødselspengeuttak.

Det gjelder imidlertid en særregel for kvinner som er arbeidsledige og som mottar dagpenger før fødselen. For disse kvinnene skal fødselspengene beregnes ut fra inntekten i de beste seks av de siste ti månedene før stønadsperioden. Dette gir en mulighet til å oppjustere fødselspengeutbetalingene til det som ville ha vært kvinnens normale arbeidsinntekt hvis hun ikke hadde blitt arbeidsledig eller permittert under graviditeten. Begrunnelsen er at det ofte vil være vanskelig for gravide å skaffe seg ny jobb.

I forarbeidene er det understreket at den gravide kvinnen står i en spesiell stilling fordi det gjerne vil være omtrent umulig for henne å skaffe seg arbeid dersom hun blir arbeidsledig eller permittert under svangerskapet. Dette hensynet gjelder ikke på samme måte for menn som mottar dagpenger forut for sin stønadsperiode, og regelen omfatter derfor ikke menn. Særregelen gjelder heller ikke for kvinner som adopterer.

Trine Skei Grande (V) [13:54:00]: Jeg vil takke statsråden for svaret. Jeg tror at Venstre og statsråden har ganske like holdninger til inngangen til dette, og jeg forstår også hvorfor de reglene ble laget når de ble laget.

Men i dag står vi overfor andre utfordringer knyttet til dette, og vi står overfor utfordringen at fedre som ønsker å ta hovedparten av permisjonen, plutselig blir avspist med mindre enn hvis mor har valgt å ta hovedparten.

Jeg skjønner at det var en positiv diskriminering som var innfalsvinkelen den gang. Men mitt spørsmål til statsråden er om ikke dette bør ses på på nytt, fordi vi nå er i en annen sosial situasjon med en annen type fedre og en annen type mødre.

Statsråd Karita Bekkemellem [13:54:45]: Jeg vil si meg veldig enig i det representanten Skei Grande sier, og vårt utgangspunkt er at vi hele tiden skal gå inn og se på regelverket vårt og om det er tilpasset den tiden vi i dag lever i. Vi har hatt veldig store endringer innenfor familiemønstrene. Vi ser betydningen av en tvungen pappakvote, og at det faktisk betyr veldig mye i forhold til omsorgen for våre barn. Det betyr også at vi er nødt til å se på alle reglene våre på en ny måte.

Det som representanten Skei Grande tar opp i dag, er ett konkret tilfelle. Mitt svar er at vi vil ha en gjennomgang, vi skal se på det, men jeg synes det var riktig å gi en ordentlig begrunnelse for hvorfor det har vært slik. Jeg mener at det har vært riktig at vi har hatt den type særbehandling av gravide kvinner som vi nettopp har hatt på dette feltet.

Men vi skal ha en gjennomgang, og vi kommer tilbake til det på et senere tidspunkt, om det da er behov for å gjøre endringer i forhold til det.

Trine Skei Grande (V) [13:55:43]: Jeg takker statsråden for svaret og imøteser den gjennomgangen, og vi får nok mulighet til å diskutere det senere.