Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato: 15.02.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Per Roar Bredvold (FrP) [12:39:58]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Nok en gang er Hedmark blitt rammet av en trafikkulykke med døden til følge. Nok en gang var det på E6. Årsakene kan være forskjellige, men mangel på bevilgninger på samferdselsbudsjettet og Hedmark på bunnen kan være en årsak.

Hva vil statsråden bidra med for å redusere antall ulykker på både kort og lang sikt på både E6 og andre ulykkesrammede veistrekninger?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:40:25]: Det har dei siste åra vore mange alvorlege ulukker på E6 frå Gardermoen til Otta. På E6 i Hedmark er 19 menneske drepne dei siste fem åra. I Hedmark miste totalt 94 menneske livet i trafikken i den same perioden. 65 pst. av dei drepne og hardt skadde på E6 i Hedmark var involverte i møteulukker. I samband med dei siste tragiske ulukkene på E6 i Stange var det vinterføre, og i begge ulukkene kom det eine køyretøyet over i motgåande køyrebane.

Det mest effektive tiltaket for å hindre møteulukker er bygging av midtdelar mellom motgåande køyrebaner. I St.meld. nr. 24 for 2003–2004, Nasjonal transportplan 2006–2015, er det føresett at strekninga E6 Gardermoen–Kolomoen skal byggjast om til firefelts veg med fysisk midtdelar i planperioden. Dette er følgt opp i handlingsprogrammet for investeringar på stamvegnettet for perioden 2006–2009, med anleggsstart i første fireårsperiode dersom det blir tilslutning til delvis bompengefinansiering av prosjektet. Eg er oppteken av at planar og finansieringsopplegg for strekninga vert avklara, slik at anlegget kan kome i gang og verte gjennomført som planlagt. I handlingsprogrammet for perioden 2006–2009 er det òg sett av 65 mill. kr til bygging av fysisk midtdelar på ulukkesutsette strekningar på E6 i Ringsaker kommune.

Som eit ledd i trafikktryggingsarbeidet utfører Statens vegvesen automatisk fartskontroll på riksvegnettet i samarbeid med politiet. Langs E6 i Hedmark er det fem punkt for automatisk trafikkontroll. Trongen for nye kontrollpunkt vert vurdert årleg. Teknisk kontroll av tunge køyretøy er eit anna satsingsområde, med m.a. kontroll av bremsar og dekk. Denne innsatsen vil verte auka. Vidare vil Statens vegvesen halde fram med å prioritere brøyting, strøing og salting av E6 for å halde vegen mest mogleg fri for is og snø.

I 2005 etablerte Statens vegvesen eigne ulukkesanalysegrupper i alle regionane. Gruppene er sette saman av fagfolk med brei kompetanse. Alle vegtrafikkulukker med dødsfall vert undersøkte av desse gruppene. For dei to siste dødsulukkene på Stange ligg det enno ikkje føre politirapport eller rapport frå ulukkesanalysegruppa.

Eg viser òg til mitt svar på spørsmål nr. 11, frå representanten Thore A. Nistad, i spørjetimen 11. januar i år, som galdt tilhøva på E6 i Oppland.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:42:58]: Jeg takker statsråden for svaret, som var en oppsummering av hva som har skjedd, hva som har skjedd av ulykker, hva som har skjedd av forbedringer på strekningen, og hva som Stortinget har sagt at man skal gjøre. Men det var liksom ikke så mye svar på hva statsråden vil gjøre i framtiden, hva hun vil bidra med for å endre på det som allerede er bestemt. Det viser seg nemlig at det som er bestemt, antakeligvis ikke er nok. Det må større bevilgninger til, det må mer arbeid til, og det må flere tiltak til. Det er ikke nok å sette opp flere fotobokser, ha flere tekniske kontroller eller ha flere fartskontroller. Det må altså bli mer vei, det må bli bedre veier, og det må være bedre service på veiene. Det er det jeg etterlyser at statsråden med den rød-grønne regjeringen må kunne bidra til.

Mitt spørsmål blir om statsråden synes det er god økonomi å bruke penger på bedre og sikrere veier.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:44:01]: Statsråden kan svare eit eintydig ja på spørsmålet. Det er god økonomi i å bruke samfunnet sine midlar til eit betre vegnett, både for å tryggje vegane og for å sikre ikkje minst næringslivet sine interesser og dei fastbuande.

Representanten Bredvold har eit stort engasjement for dette. Han har stilt liknande spørsmål om E6 og trafikktryggleik tidlegare, og det er veldig bra. Eg har som statsråd eit sterkt søkjelys på dette. Regjeringa vil arbeide etter målsetjingane i Soria Moria-erklæringa om å auke rammene til vegbygging med 1 milliard kr. Det skal me følgje opp.

Det som kanskje forundrar meg, er at det store engasjementet som Bredvold har no, og som han òg har hatt tidlegare, ikkje har vorte nedfelt i ei auka satsing i dei åra som Framstegspartiet hadde moglegheit til å påverke budsjettløyvingar og rammer. Det ville vore eit betre grunnlag for denne statsråden å begynne på om rammene hadde vore noko større då me starta.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:45:07]: Nok en gang må kanskje jeg også få lov til å gjenta at det jeg spør om, er hva statsråden ønsker å bidra med i framtiden, ikke hva som er skjedd under tidligere regjeringer eller er tatt opp av andre representanter. Jeg spør om hva statsråden vil bidra med for at E6 og andre veistrekninger skal bli så trygge og sikre som mulig for både myke og harde trafikanter, enten man bruker veien for å komme seg fra A til B for å besøke noen, f.eks., eller man skal frakte varer fra A til B for at bosettingen i distriktene skal kunne opprettholdes.

Det er det jeg spør om, ikke om hva som er skjedd, men om hva statsråden og hennes regjering vil bidra med i framtiden. Jeg tenker på dem som er borte. Jeg tenker på dem som er skadde, og den tilstand mange av dem dessverre er i. Jeg tenker på dem som skal bruke veien i dag, i morgen og i framtiden. Det er det jeg spør om, statsråd. Det er det jeg vil ha svar på. Det er de lovnader jeg etterlyser.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:46:03]: Eg har gjort greie for kva eg ønskjer å satse på. Eg har gjort greie for dei ulike trafikktryggleikstiltaka me vil satse på. Eg har gjort greie for at me skal auke ramma med 1 milliard kr, som det står i Soria Moria-erklæringa, som ei oppfølging av handlingsprogrammet. Det er den lina eg arbeider etter.

Når det gjeld prioriteringa av dei enkelte veganlegga, ligg det føre eit stortingsvedtak om det som me vil følgje opp. Vidare arbeider me no med rullering av Nasjonal transportplan, og sjølvsagt skal me intensivere denne satsinga vidare framover. Målet mitt er å auke både fokuseringa og den økonomiske innsatsen på vegbygging i Noreg i tida som kjem. Slik sett er eg veldig glad for det store og gode engasjementet som fleire stortingsrepresentantar og parti viser ved å støtte meg i det viktige arbeidet framover.