Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato: 15.02.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Per Roar Bredvold (FrP) [12:12:21]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«I Hedmark, som flere andre steder i Norge, ser man på snøscooteropplevelser som noe som kan bli et supplement til det man ellers kan tilby både turister og fastboende.

Ser statsråden dette som noe positivt, og hva vil statsråden gjøre for å hjelpe til så dette kan bli et bidrag til næringsutviklingen ute i distriktene våre, som f.eks. i Trysil?»

Statsråd Odd Eriksen [12:12:50]: I Soria Moria-erklæringen går Regjeringen inn for å føre en restriktiv politikk i forhold til motorisert ferdsel i utmark, og at prøveordningen med lokal forvaltning av motorferdsel i utmark evalueres før en gjør endringer i lovverket.

Det har i flere år vært gjennomført et forsøk med planstyrt motorferdselforvaltning i noen kommuner for å klarlegge hvorvidt formålet med motorferdselloven kan oppfylles bedre ved å kople praktiseringen nærmere opp til lokale planvedtak og planprosesser etter plan- og bygningsloven. Forsøket er nå avsluttet, og Norsk institutt for naturforskning har framlagt sin evalueringsrapport.

Materialet fra evalueringen går inn som grunnlag for prosjektet Motorferdsel og samfunn, som startet opp ettersommeren 2005. Dette prosjektet skal gjennomgå det som finnes av kunnskap og erfaringsmateriale om motorferdsel i vid forstand, og ved hjelp av en rådgivningsgruppe forsøke å drøfte seg fram til et mest mulig felles ståsted for framtidig motorferdselpolitikk. Prosjektet skal avsluttes og en rapport skal framlegges sommeren 2006, altså sommeren i år.

Når denne rapporten foreligger, vil Regjeringen få et bredere grunnlag for å vurdere om det er behov for endringer i dagens motorferdselregelverk. Dersom det bl.a. med bakgrunn i prosjektet Motorferdsel og samfunn viser seg å være behov for lovendringer, vil et slikt forslag tidligst bli fremmet for Stortinget vårsesjonen 2007.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:14:44]: Jeg takker statsråden for svaret, der han egentlig ikke gav noen lovnader til eller viste noen positivitet overfor dem som ønsker å kjøre snøscooter, enten dette er i næringsøyemed eller privat. Slik tolker i hvert fall jeg svaret, men statsråden vil da komme tilbake til dette senere. Det er jo heller ingen overraskelse at den rød-grønne regjeringen ønsker en restriktiv politikk på akkurat dette området. Det syns jeg er synd, for like innenfor grensen, f.eks. på svensk side øst for Trysil, kjører man mye snøscooter, bare noen meter innenfor. Det er nordmenn som reiser dit. De bor på svenske hoteller, moteller, hus eller hytter eller hva det nå måtte være, og legger igjen mye penger på svensk side, penger som kunne ha vært lagt igjen på norsk side. En snøscooterforhandler i Trysil sier at han selger ca. 100 snøscootere i året, mens det i Trysil er svært, svært få som har løyve til å kjøre. Sier dette næringsministeren noe?

Statsråd Odd Eriksen [12:15:49]: Denne regjeringen satser på reiselivsnæring. Det har aldri før vært bevilget så mye penger til reiselivsnæringen og reiselivsaktivitet som det er gjort i år. Scooterkjøring har klare implikasjoner i forhold til reiselivsnæringen, som også er en distriktsnæring. Jeg ser de utfordringene som representanten Bredvold viser til, og de vil inngå som en del av grunnlaget for evalueringen som Regjeringen vil foreta for å se hvorvidt det er behov for å gjøre lovendringer. Som jeg sa, dette vil vi komme tilbake til om nødvendig.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:16:29]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret, som kanskje var litt mer positivt enn det forrige. I lokalavisen Østlendingen i Hedmark, fredag 11. november 2005, heter det:

«Turistsjef Stig Kvebæk mener det er på høy tid å slippe til snøscootere på norsk side. Han sier at snøscootertilbud vil være et godt tilskudd til reiselivet i Trysil.»

Det er selvfølgelig ikke bare for reiselivet i Trysil, men for reiselivet i hele Norge, på steder der det er mulig å bruke snøscooter, at dette vil være et godt supplement, et godt tilskudd til å skape arbeidsplasser, til å styrke næringslivet i områder der næringslivet kanskje er noe mer magert enn andre steder. Derfor er dette en såpass viktig sak for distriktene at man bør se litt mer lempelig på å bruke snøscooter. Selvfølgelig er verken jeg, Fremskrittspartiet eller noen andre for å slippe det helt fritt, bare så det er sagt, men under regulerte former er snøscooterkjøring et godt supplement, et godt bidrag til å opprettholde distriktene og distriktsnæringene.

Statsråd Odd Eriksen [12:17:39]: Jeg er godt kjent med utfordringene og aktiviteten i forhold til scooterproblematikken rundt omkring i landet. Reiselivsnæringen er viktig, særlig viktig for Distrikts-Norge, og vi har noen utfordringer som vi vil håndtere. Men reiselivsnæringen må også operere innenfor rammen av hensynet til natur og miljø. Jeg er imidlertid kjent med problemstillingen, og som jeg sa, vil vi se på evalueringen som foreligger, og om nødvendig komme tilbake med endringer for også å ivareta hensynet til reiselivsnæringen og utviklingen i Distrikts-Norge.