Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10

Dato: 01.03.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, frå Anne Margrethe Larsen til utviklingsministeren, vil bli svart på av miljøvernministeren på vegner av utviklingsministeren.

Anne Margrethe Larsen (V) [11:45:45]: «Økende bruk av farlige kjemikalier i u-land forurenser jord, vann og luft. Som følge av dette dør flere hundre tusen mennesker årlig, og helseskader rammer millioner av mennesker på verdensbasis. Farlige kjemikalier er også en hindring for handel med matvarer fra u-land. Norge har forutsetninger og spisskompetanse for å motvirke dette, bl.a. gjennom Bioforsk, SINTEF, Utviklingsfondet og SFT.

Vil UDs handlingsplan for miljø og bistand inneholde konkrete tiltak som Norge kan bidra med for å motvirke disse problemene?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:46:32]: Soria Moria-erklæringen slår fast at Norge skal bli et foregangsland i miljøpolitikken, og at Regjeringen vil ta initiativ til at miljø skal prioriteres høyere i norsk og internasjonal bistand. Det betyr at miljø vil utgjøre en større del av utviklingspolitikken, og at bærekraftig utvikling vil være et hovedelement i norsk bistand.

Handlingsplanen for miljørettet bistand er under utarbeidelse. Denne planen vil sikre en mer systematisk gjennomføring av miljøbistanden. Utenriksdepartementet gjennomfører en bred og inkluderende prosess, der alle berørte parter skal bli hørt. Handlingsplanen forventes å være ferdig før sommeren.

Utslipp av helse- og miljøfarlige kjemikalier rammer de fattigste hardest. Manglende kontroll med bruk og utslipp av farlige kjemikalier påvirker helse, miljø, velferd, handel og vekst i utviklingslandene. Det er forventet en fordobling av verdens produksjon av kjemikalier innen 2020. Den største veksten vil komme i utviklingsland.

Norge har derfor arbeidet aktivt for å få til den globale kjemikaliestrategien, kalt SAICM, som skal styrke den internasjonale kontrollen med farlige kjemikalier. SAICM danner et overordnet rammeverk for aktiviteter innenfor sektorer som miljø, helse og bistand. Norge har nylig bevilget 25 mill. kr til et oppstartprogram for SAICM-aktiviteter i utviklingsland. Oppfølgingen av denne strategien er ett konkret tiltak for å motvirke de stadig økende problemene ved bruk av farlige kjemikalier og blir en viktig del av handlingsplanen for miljø i bistanden på dette området.

I denne sammenheng er økt kompetanse og kapasitet på kjemikalieområdet viktig. Her har vi mye å bidra med fra norsk side, ikke minst når det gjelder spisskompetanse, som representanten Larsen helt riktig viser til i spørsmålet.

Anne Margrethe Larsen (V) [11:49:24]: Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er glad for at denne handlingsplanen nå blir fulgt opp.

Den forrige regjeringen bestilte denne planen for miljøbistand, nettopp for å rette søkelyset mot en stille miljøtrussel. Produksjonen av kjemikalier eksploderte jo i forrige århundre. Bare på EUs marked er det registrert om lag 100 000 ulike kjemikalier, og man prøver på EU-nivå å regulere kjemikaliepolitikken.

Vil Regjeringen kun avgrense innsatsen mot disse kjemikaliene i våre samarbeidsland, eller tenker Regjeringen bredere i internasjonal sammenheng?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:50:07]: På dette området tenker Regjeringen selvfølgelig bredere. Det som representanten nevnte, er et stort område med kjemikalie- og miljøgifter, og dette er en av verdens største miljøutfordringer. Vi jobber her bl.a. med regulering av kjemikalieutslippene, og vi har allerede en rekke internasjonale avtaler på plass. Vi skal også jobbe mer aktivt for å implementere dem i ulike land og i ulike sammenhenger. Dette er et arbeid vi prioriterer høyt, både nasjonalt og internasjonalt.

Anne Margrethe Larsen (V) [11:50:53]: Som statsråden nevnte, sier Soria Moria-erklæringen at «Regjeringen skal arbeide for at folk skal oppleve en giftfri hverdag», og dette gjelder selvfølgelig også folk i u-land. Norsk bistand har mange gode mål og strategier, men man klarer ikke å følge opp, på grunn av manglende ressurser. Vil Regjeringen i dette tilfellet ta et skikkelig økonomisk løft for en storstilt satsing når det gjelder bekjempelse av en farlig miljøtrussel?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:51:27]: Det er ingen tvil om at Regjeringen skal prioritere arbeidet mot kjemikalier og arbeidet for en giftfri hverdag, både nasjonalt og internasjonalt.

På det konkrete spørsmålet om innholdet i den handlingsplanen som skal legges fram, må jeg vise til at planen fremdeles er under utarbeidelse. Der vil man bli enda mer konkret når planen foreligger før sommeren. Der vil vi nettopp konkretisere tiltak og arbeidet i de ulike landene hvor dette skal finne sted. Men det jeg kan forsikre Stortinget om, er at arbeidet mot kjemikalier og arbeidet for en giftfri hverdag, også for de fattigste, har høy prioritet i Regjeringens arbeid med utviklingsspørsmål.