Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Gunnar Gundersen (H) [13:05:04]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kunnskapsministeren:

«Stortinget har vedtatt en ordning med gaveforsterkning ved større private donasjoner til grunnforskning. For 2006 er det øremerket 50 mill. kr til denne ordningen, som har en nedre grense på bidrag på minst 5 mill. kr.

I hvilket omfang er ordningen hittil kommet til anvendelse?»

Statsråd Øystein Djupedal [13:05:27]: Gaveforsterkningsordningen ble vedtatt av Stortinget i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2006, jf. Budsjett-innst. S. nr. 12 for 2005-2006. Ordningen innebærer at det offentlige bidrar med 25 pst. av gavebeløpet ved private gaver på over 5 mill. kr. Gavene skal gå til langsiktig grunnleggende forskning og gjelder kun for gaver gitt til Norges forskningsråd, Det Norske Videnskaps-Akademi, universitetene og til høyskoler med rett til å tildele doktorgrad. Gavene må være gitt etter 1. august 2004.

Gaveforsterkningsordningen finansieres over kap. 286 post 50, Fondet for forskning og nyskaping, og i budsjettet for 2006 er det øremerket 50 mill. kr til ordningen.

Retningslinjene for ordningen ble fastsatt av departementet i forrige uke. Forskningsrådet, som forvalter ordningen, vil kunngjøre en dato for når gavemottakerne tidligst kan sende inn en anmodning om utbetaling av midler fra denne ordningen. På bakgrunn av dette er det foreløpig ikke foretatt noen utbetaling av midler fra ordningen.

Jeg kan si at ordningen allerede nå ser ut til å være en suksess. Basert på en forespørsel som Forskningsrådet har gjort overfor de viktigste aktørene, ligger det an til at etterspørselen etter ordningen er betydelig høyere enn forutsatt i budsjettet for 2006. Jeg vil derfor komme tilbake til denne saken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2006.

Gunnar Gundersen (H) [13:06:47]: Jeg takker for svaret og synes det er hyggelig å høre at det er en ordning som omfattes med stor interesse ute. Jeg kunne tenke meg å følge opp dette, for det var kanskje ikke uventet at den rammen ville bli lav, og høre om kunnskapsministeren vil vurdere å heve den øvre rammen for hele ordningen hvis det viser seg at den er så populær som den er, for vi har en utfordring i å få private gaver for å nå forskningsmålet i Norge.

Statsråd Øystein Djupedal [13:07:18]: Jeg er enig med spørreren i at det er positivt at mange nå velger å gi donasjoner til norsk forskning. Gaveforsterkningsordningen er i så måte en ordning som så langt synes å ha vært en suksess. Vi vet ikke i dag hvor mye det er snakk om, eventuelt hvor mye mer enn det Stortinget allerede har bevilget til ordningen, dette vil medføre. Men dette er spørsmål vi vil komme tilbake til i revidert nasjonalbudsjett, når vi har innhentet mer informasjon om omfanget.

Vi vet at det finnes noen store enkeltdonasjoner som i seg selv er av et så stort omfang at det vil bety større utlegg for denne ordningen.

Gunnar Gundersen (H) [13:07:56]: Jeg ser fram til revidert og en gjennomgang av ordningen.

Jeg vil òg be kunnskapsministeren om å vurdere den nedre grensen for beløp. 5 mill. kr er et ganske betydelig beløp både for enkeltinstitusjoner og for enkeltpersoner. Det er mange som her kan ha interesse av å bidra til denne type forskning med mindre beløp.

Statsråd Øystein Djupedal [13:08:30]: Jeg synes det er positivt at mange gir gaver til norsk forskning. Det regelverket som er knyttet til gaveforsterkningsordningen, er akkurat etablert, og, som jeg sa i mitt første svar, forskriften er akkurat fastsatt. Fristen vil nå bli sendt ut til dem som har interesse av dette. Det vil være uriktig, tror jeg, å signalisere en endring av dagens ordning så lenge den ikke engang er innfaset ennå. Jeg vil komme tilbake, som jeg har sagt, til Stortinget med en redegjørelse rundt dette knyttet til revidert nasjonalbudsjett. Så vil vi selvfølgelig se om det er behov for en endring over tid. Jeg tror ikke det er riktig av meg i dag å signalisere en endring, men det er positivt at private donorer gir penger til norske forskningsinstitusjoner og norsk forskning. Det trenger vi mer av – ikke mindre.