Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Gunn Karin Gjul (A) [14:09:36]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til kultur- og kirkeministeren:

«NRK har en viktig rolle som allmennkringkaster. Ikke minst for å sikre et bredt tilbud til folket. Det viser seg nå at tunge næringsinteresser innen oljeindustrien sponser NRKs nye serie «Norsk oljehistorie». Dette stiller spørsmål ved NRKs presseetiske holdninger, ved hva allmennkringkasteren kan tillate seg innenfor reglene om sponsing, men også om deres objektive rolle og om allmennkringkastingskravene her tøyes for langt.

Hva vil statsråden gjøre for at NRK ikke skal svekke sin rolle som allmennkringkaster?»

Statsråd Trond Giske [14:10:05]: Jeg ser alvorlig på det når det reises tvil om NRKs troverdighet og selskapets rolle som allmennkringkaster. NRKs legitimitet som lisensfinansiert allmennkringkaster er avhengig av at NRK framstår som et troverdig og uavhengig alternativ, uavhengig også av økonomiske interesser.

La meg først slå fast at NRK etter dagens regelverk – med visse begrensninger – har anledning til å motta sponsormidler til fjernsynsprogrammer. Sponsing kan skje bl.a. under følgende forutsetning: «Innhold og presentasjonsform i sponsede program» er «slik at kringkasterens redaksjonelle integritet opprettholdes fullt ut», som det heter i kringkastingsloven § 3-4, 2. ledd. Andre sentrale bestemmelser forutsetter at publikum blir gjort oppmerksom på at produsenten har mottatt et sponsortilskudd, og at programmet ikke ansporer publikum til kjøp av sponsorens eller tredje parts produkter eller tjenester.

Det er Medietilsynet som fører tilsyn med om regelverket for sponsing overholdes. Den aktuelle programserien om oljehistorien er ifølge det som er referert i pressen, planlagt vist til høsten. Tilsynet baserer seg på etterhåndskontroll av om regelverket er fulgt. Jeg legger selvfølgelig til grunn at NRK både i denne konkrete saken og for øvrig forholder seg til regelverket på området. Jeg viser også til at Kringkastingsrådet, som nettopp har til oppgave å drøfte og uttale seg om hovedlinjene i programvirksomheten i NRK, har sagt at de vil se på denne konkrete saken.

Det er på den annen side interessant også å vurdere om regelverket for sponsing av NRKs programvirksomhet er godt nok. NRK kan som nevnt motta tilskudd fra sponsorer til programproduksjon. Kringskastingsforskriftens § 3-13 begrenser denne muligheten for NRK til sendinger fra idrettsarrangement, egenproduksjon av viktige nasjonale begivenheter og undervisningsprogram.

Det er neppe noen tvil om at det særlige regelverket som gjelder NRK, er ment å skulle begrense sponsingen til visse typer programmer. Disse reglene er, på bakgrunn av NRKs særlige stilling som lisensfinansiert allmennkringkaster, strengere enn de sponsorregler som gjelder for andre kringkastere. Dersom det er slik at NRK likevel sender programmer som ikke bør være sponset i henhold til de NRK-spesifikke reglene, fordi regleverket ikke forhindrer sponsing når produksjonen er utført av en ekstern produsent, må vi se på om regelverket er godt nok.

Jeg har satt i gang et internt arbeid i departementet for å gå gjennom NRKs kommersielle aktiviteter med sikte på å bidra til å oppfylle det vi sier i Soria Moria-erklæringens mål om å «beholde NRK som lisensfinansiert, reklamefri allmennkringkaster og videreføre NRKs rolle som formidler av kultur, språk og nasjonal identitet», og det arbeidet vil bl.a. omfatte en vurdering av regelverk og praksis for sponsing av NRKs programmer.

Gunn Karin Gjul (A) [14:13:06]: Jeg er glad for at statsråden tar disse utfordringene og problemstillingene på alvor, og at han nå setter i gang et arbeid for å se på NRKs finansiering og sponsing. Det er åpenbart at her testes det ut noen grenser i forhold til i hvor stort omfang det er mulig å drive med sponsorvirksomhet i NRK. Vi så et eksempel i forbindelse med OL, hvor man også puttet inn sponsorplakater i forbindelse med OL-sendingene. Og når man hørte på NRK i radio, kunne man nesten tro at man hørte på P4.

Vi ser også i siste undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning at folk flest begynner å bli ganske lei av TV-reklame. Tre av fire sier de er lut lei av TV-reklame. Og det gir noen utfordringer til NRK i den forstand at dersom NRK i større og større grad blir kommersiell, kan det medføre undergraving av folks interesse for å betale lisensen. Derfor vil jeg stille spørsmål til statsråden om han gjør seg noen tanker om hvor grensen for sponsing går, uavhengig av lovverket vårt.

Statsråd Trond Giske [14:14:06]: Jeg tror ikke det er noe heldig at statsråden har mange meninger om grensen for sponsing uavhengig av det regelverket som eksisterer. Jeg tror det er godt å holde seg til det.

Representanten Gjul viser til en undersøkelse der folk sier at de begynner å bli lei av reklame, og det kan jeg slutte meg til. Jeg kan selv også bli det når jeg ser på TV.

Det er først og fremst på grunn av NRKs integritet og troverdighet at vi skal ha strenge regler for sponsing i NRK. Vi har åpnet for sponsing, særlig i forhold til store idrettsarrangementer og noen andre store nasjonale begivenheter. Jeg tror det er nødvendig å ha den type åpenhet for det for i det hele tatt å få slike arrangement på beina og få dem på lufta. Det er jo når man går inn i redaksjonelle programmer hvor sponsorene kanskje har en tilknytning til den saken som omtales, at vi begynner å bevege oss ut i et landskap som blir svært problematisk. Som sagt er det Medietilsynet som kontrollerer. Det er nok ikke heldig at de politiske myndighetene sitter og kontrollerer direkte hva som sendes på norske kringkastere. Den kontrollen kommer i ettertid, og hvis det viser seg at den slår fast at NRK har trådt galt, vil selvsagt reaksjonene komme som følge av det.

Gunn Karin Gjul (A) [14:15:18]: Jeg deler statsrådens synspunkter om at det ikke minst er viktig i forhold til NRKs integritet og troverdighet når det gjelder sponsing, og det er nettopp dette det reises spørsmål om i forbindelse med NRKs nye serie om norsk oljehistorie. Her er en av de virkelig store aktørene innenfor norsk oljehistorie, Oljeindustriens Landsforening, med og betaler hele serien.

Når tunge aktører er med på å betale serien – og det kan godt hende at det er riktig at de ikke har noen direkte styring på innholdet i serien – kan det for folk som vet om det, stilles spørsmål om det. Det er også et problem i den forstand at dette er aktører som har stor makt i det norske samfunnet, og som derfor bør granskes på en grundig måte, slik at vi får en historie og en serie som presenterer hele denne stolte historien vår på en god måte.

Statsråd Trond Giske [14:16:15]: Jeg tror det er en felles interesse hos spørreren og meg at det ikke er de økonomiske interessene som skal bestemme hva som skal komme til uttrykk på norske skjermer. Derfor tror jeg også vi deler det standpunkt at vi er svært kritiske til å åpne for politisk TV-reklame, som jo også ville åpnet for at tilsvarende krefter ville fått kringkastet sitt budskap, mens andre som ikke hadde råd, ikke ville blitt hørt.

Vi er som sagt i full gang med en gjennomgang av regelverket, men jeg kan ikke på forhånd begynne å godkjenne programmene eller kontrollere at de ikke er sponset. Det må være en etterhåndskontroll. NRK skal ikke bare ha strenge regler for reklame og sponsing, men de skal også ha en full redaksjonell frihet fra eier og fra politiske myndigheter. Derfor må vi ta vare på det systemet vi har for etterkontroll. Så får vi se når Medietilsynet eventuelt tar opp denne saken, hva dommen blir.