Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Petter Løvik (H) [14:56:16]: Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«I Fiskeribladet 7. mars i år blir det sagt at den nye distriktskvoten allereie er «oppbrukt» før regelverket er klart.

Vil statsråden sørgje for at regelverket blir raskt klart, og at aktørar i alle delar av landet vil få høve til å vere med og konkurrere om delar av kvoten?»

Statsråd Helga Pedersen [14:56:41]: Regjeringa vil legge til rette for en fiskeflåte som bidrar til aktivitet og sysselsetting langs hele kysten, og som kan sikre industrien helårig stabil tilgang på råstoff.

Som et ledd i dette skal vi forsterke distriktskvoteordninga og ta den mer aktivt i bruk. I år har vi satt av et kvantum på 3 500 tonn torsk i den store kystflåten og torsketrålgruppen til distriktskvoteordninga. I departementet pågår det nå et arbeid for å utarbeide kriterier for hvilke fartøy som skal være med i ordninga, og for hvilke områder eller bedrifter som skal tilgodeses med distriktskvote.

Fylkeskommunen skal ha en rolle i dette ved at regionale myndigheter skal tilbys å fordele distriktskvotelandingene til de områdene og virksomhetene som i kortere eller lengre tid har behov for den type virkemidler. Vi har ennå ikke tatt stilling til hvordan dette konkret skal foregå, og her har jeg bl.a. bedt om innspill fra fylkeskommunene. Når vi har et forslag klart, vil det bli sendt på høring før fastsetting av kriterier for tildeling og bruk av ordninga.

Det er en selvfølge at ikke noe av det kvantum som ligger i distriktskvoten, er disponert eller «brukt opp» på noen måte før kriteriene er foreslått, hørt og endelig fastsatt!

For øvrig viser jeg til Soria Moria-erklæringen som slår fast at fartøy i alle deler av landet som ønsker å levere fisk under distriktskvoteordningen, skal behandles likt.

Petter Løvik (H) [14:58:09]: Eg vil takke for svaret. Eg registrerer at fartøy i alle delar av landet skal kunne delta.

Men det som er vel så interessant – eg ventar sjølvsagt ikkje at statsråden skal kunne svare i detalj – er at det er litt viktig å bli kvitt ein del av den usikkerheita som ligg der. No er vi komne langt ut i mars, og spørsmålet er: Vil også anlegg i heile landet ha moglegheit til å få del i dei leveringane som skal skje? Statsråden sa i det første svaret sitt at etter Soria Moria-erklæringa skal regionale myndigheiter – eller fylkeskommunen, som ho sa – få tilbod om å fordele desse landingane. Kan vi tolke det bokstavleg, at det er regionale myndigheiter som skal kunne gjere dette? Vil alle langs kysten då ha moglegheit til å vere med på det? Det er ikkje berre for fartøy at dette er viktig. Det er like viktig for landindustrien.

Statsråd Helga Pedersen [14:59:09]: Jeg deler fullt ut representanten Løviks understreking av at dette er viktig for landindustrien. Det er slik at distriktskvoteordninga ikke er forhåndsbestemt for noen deler av landet.

Når det gjelder kriteriene for å plukke ut de områder eller de bedrifter som skal tas ut, jobber vi nå med det i departementet. Vi har ikke satt noen geografiske begrensninger for ordninga.

Petter Løvik (H) [14:59:43]: Eg vil igjen takke for svaret.

Eit anna spørsmål som heller ikkje er svara på i samband med distriktskvotane, er ikkje berre kven som skal få del i dette, men kven er det som skal gi frå seg leveransar? For eg går ut frå at det ikkje er snakk om korkje å skaffe fram meir fisk eller å auke kvotane, slik at det som no skjer, må skje innanfor noko. Og i og med at dette skal gå til område og verksemder som i kortare eller lengre tid har behov for spesielle verkemiddel, er det ein fare for at det er dei lønsame, gode bedriftene som må gi frå seg kvotar til dei bedriftene som ikkje klarar seg veldig godt. Dette kan få betydning for framtidig struktur, og det er ikkje spesielt med på å stimulere til lønsam drift. Korleis vil statsråden kommentere dette?

Statsråd Helga Pedersen [15:00:47]: Nå er det sånn at vi for året 2006 har satt av et meget beskjedent kvantum til distriktskvoteordninga – det er 3,5 pst. av den store kystgruppa og torsketrålflåten. Distriktskvotekvantumet er satt av til den gruppa, og det vil også bli fisket opp av den gruppa, selvfølgelig.

Når det gjelder dette med lønnsomhet og struktur, mener jeg at det er en selvfølge at kvantumet som er satt av under distriktskvoteordninga, selvfølgelig skal gå til bedrifter som driver lønnsomt. Vi skal ikke subsidiere bedrifter som står på konkursens rand. Men som oppslaget i Fiskeribladet veldig klart viser, sliter mange av stedene langs kysten og flere av bedriftene med å få tak i råstoff. Det klarer ikke markedsmekanismene alene å løse, og det er dette distriktskvoteordninga skal bidra til.

Presidenten: Ber noen om ordet i samsvar med forretningsordenens § 37a før møtet blir hevet? – Møtet er hevet.