Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Bent Høie (H) [11:46:17]: «I Kommunal Rapport 1. mars er statssekretær Inge Bartnes sitert fra et møte i Ålesund. Han uttaler at «vi kan ikke sitte i Oslo og tegne kart over hodet på lokale politikere. Prinsippet om frivillighet skal ligge til grunn når den geografiske inndelingen av regionene skal fastsettes».

Står statsråden fast ved dette prinsippet, og hvordan vil statsråden legge opp det videre arbeidet slik at ingen regionsgrenser blir fastsatt mot lokalpolitikernes vilje?»

Statsråd Åslaug Haga [11:47:03]: Regjeringa mener at det skal være tre folkevalgte nivå i Norge. Vi har satt i gang et omfattende arbeid med sikte på å etablere et fornyet og styrket regionalt forvaltningsnivå. Høsten 2006 vil det bli lagt fram en stortingsmelding som avklarer oppgave- og ansvarsfordelingen mellom nivåene.

Når oppgavefordelingen mellom de tre nivåene er avklart, vil det bli en prosess med sikte på å avklare den geografiske inndelingen. Jeg har ved flere anledninger gitt uttrykk for at når det gjelder regiongrenser, skal frivillighet tas som utgangspunkt. Etter at det er avklart hvilke oppgaver som skal legges til det regionale nivået, tror jeg de regionale aktørene sjøl kan finne gode og framtidsrettede løsninger, uten at vi trenger å bruke tvang. Skulle det imidlertid vise seg at det noen steder vil bli vanskelig å finne fram til enighet om inndelingen, har jeg tiltro til at vi, i samspill med de berørte partene, kan finne måter å løse dette på. Resultatet blir best dersom beslutninger i størst mulig grad er i overensstemmelse med lokale ønsker. Når dette er sagt, skal representanten Høie være helt trygg på at Regjeringa evner å skjære igjennom hvis det skulle bli nødvendig.

Den endelige beslutningen om fylkesgrenser er det ifølge inndelingsloven Stortinget som har.

Bent Høie (H) [11:48:35]: Statsrådens avslutning er i så fall en bekreftelse på at kanskje både statssekretæren og statsråden i innlegg i mer lokale forsamlinger har lagt større vekt på frivillighet enn det hun nå gjør i svaret.

Jeg registrerer at statsråden bruker begrepet regionale aktører, og da er mitt oppfølgingsspørsmål: Hvem er det som frivillig skal være enige om grensene? Er det lokalpolitikerne i de berørte kommunene, eller er det fylkespolitikerne som er på vei ut, som skal bli enige om det nye forvaltningsnivået og regiongrensene?

Statsråd Åslaug Haga [11:49:25] Regjeringa tar frivillighet som utgangspunkt. Når vi skal greie å bli enige om de framtidige grensene og vi sier at vi skal ha dialog med regionale aktører, betyr det sjølsagt for oss både det kommunale nivået, primærkommunenivået og fylkeskommunenivået. Vi bruker nå mye energi på dialog og konsultasjoner også når det gjelder oppgavefordeling, for det er det vi driver med nå. Vi har ennå ikke kommet til de geografiske grensene.

Det som er blitt veldig tydelig gjennom den prosessen vi har hatt, er at primærkommunen i altfor liten grad har vært involvert i diskusjonene om hvordan det framtidige regionnivået skal se ut. Den prosessen som vi har hatt omkring oppgavene, illustrerer for meg nettopp hvor viktig det er at man har en brei prosess, og at både kommuner og fylkeskommuner involveres.

Bent Høie (H) [11:50:33]: Innebærer dette svaret fra kommunalministeren at Regjeringen i en gitt situasjon kan foreslå å tvinge kommuner til å tilhøre regioner som de selv ikke ønsker å tilhøre? Og innebærer også dette svaret at Regjeringen vil komme med en standard for hvilken størrelse en region vil måtte ha? Jeg registrerer at statsråden sier at hun er en stor fan av den danske modellen, og den danske modellen innebærer både en beskrivelse av oppgaver og ikke minst en beskrivelse av en idealstat.

Jeg vil be om et klart svar på de to spørsmålene.

Statsråd Åslaug Haga [11:51:17]: Det er fascinerende at Høyre nå utviser så stor interesse for regionreformen. Jeg syns at det er veldig bra, for Høyre har altså sittet fire år i regjering og latt dette spørsmålet flyte fullstendig.

Nå har vi lagt opp til en prosess. Vi skal ha det nye regionnivået på plass 1. januar 2010, og vi har lagt opp til en prosess som innebærer at vi først tar oppgavene, og så skal vi ta geografien. Nå er vi der at vi diskuterer oppgavene. Det er det vi skal fokusere på nå. Når oppgavene er klarlagt, skal vi gå inn og se på regionene og hvordan de skal se ut. Vårt utgangspunkt er at vi gjennom dialog skal komme til forståelse med de ulike partene i dette. Hvis det ikke er mulig og det vil hindre en gjennomføring av en reform som Regjeringa mener er viktig og skal ha på plass, vil vi sjølsagt skjære igjennom. Til sjuende og sist er det, som jeg har sagt, Stortinget som avgjør.