Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:03:57]: Jeg har et spørsmål til olje- og energiministeren:

«Det er generell enighet om at Midt-Norge vil få en meget kritisk kraftsituasjon fra 2008/2009. Kraftunderskuddet vil være ca. 9 TWh i regionen, og maks importmulighet er ca. 5 TWh. Nye nettforsterkninger kan være på plass tidligst rundt 2012. Statoil og Shell har fremlagt en plan om en CO2-verdikjede, hvor gasskraftverk etter planene er operativt fra 2010, og trolig uten CO2-rensing første året.

Hvordan skal kraftunderskuddet dekkes i perioden fra 2008/2009 og frem til gasskraftverket er operativt?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:04:37]: Perspektivene for kraftsituasjonen i Midt-Norge er alvorlige. Særlig gjelder dette situasjonen i Møre og Romsdal. Vi har i dette området hatt en svært rask forbruksvekst, spesielt knyttet til utvidelsen av Hydro Aluminium på Sunndalsøra. Ut fra dette er Midt-Norge i dag det området i Norge som har størst utfordring i forhold til forsyningssikkerheten for strøm. Det må regnes med ytterligere en betydelig vekst i forbruket av elektrisitet i området i årene framover, bl.a. knyttet til Ormen Lange-utbyggingen. Uten å ta stilling til de konkrete tall som representanten benytter, deler jeg derfor hans vurdering av at situasjonen i området er meget alvorlig.

Jeg er svært positiv til at tunge industriaktører som Statoil og Shell nå går sammen om et storskalaprosjekt for bruk av CO2 fra gasskraftverk til økt oljeutvinning. Prosjektet viser at industrien tar Regjeringens politikk om CO2-rensing på alvor. Prosjektet vil være bra for miljøet. Samtidig vil vi få større verdier ut av olje- og gassfeltene Draugen og Heidrun, og feltene vil få lengre levetid. På sikt kan prosjektet også være med på å sikre kraftbehovet i Midt-Norge. Det er imidlertid riktig som representanten Solvik-Olsen påpeker, at dette prosjektet etter planen først er operativt i 2010.

Regjeringen har et sterkt fokus på kraftsituasjonen i Midt-Norge, og det er åpenbart behov for tiltak i dette området i tiden framover. Arbeidet gjøres i tett samarbeid med både Norges vassdrags- og energidirektorat, Statnett og de ulike aktørene i Midt-Norge. Vi vurderer nå tiltak på et bredt felt for å sikre en trygg energiforsyning også i perioden fram til det planlagte gasskraftverket på Tjeldbergodden er operativt.

Statnett har en viktig rolle i det arbeidet som nå gjøres. Statnetts analyser av situasjonen i området viser at nytten av nettforsterkninger vil være stor. Det vil også være store nettmessige besparelser knyttet til etablering av ny produksjon i den samme regionen. Økt overføringskapasitet mellom Norge og Sverige skal etter planen være på plass i 2009 og kan avhjelpe situasjonen noe. Statnett er også i ferd med å forberede andre nye overføringslinjer inn mot regionen, men det tar som kjent tid å realisere disse. Det synes klart at det er viktig å gjennomføre tiltak på både produksjons- og nettsiden.

Det kan bli nødvendig å iverksette ulike tiltak i regionen i perioden fram til man har en permanent produksjon på plass. Statnett disponerer flere virkemidler som kan benyttes i svært anstrengte kraftsituasjoner for å unngå å komme i en situasjon hvor rasjonering er nødvendig. En rekke av disse virkemidlene ble utredet allerede i 2002–2003. Energiopsjoner overfor industrien er et slikt tiltak. Mobile gasskraftverk, som har vært diskutert, er et tiltak. Informasjonstiltak overfor kraftmarkedet er også et annet virkemiddel – bare for å nevne noen av de virkemidlene Statnett har vurdert, og som det kan bli nødvendig å vurdere i en slik mellomperiode. Regjeringen har ikke tatt stilling til noen av disse, men det er Statnetts oppgave å sørge for at vi skal ha en sikker og trygg energiforsyning, også i en vanskelig forsyningssituasjon. Den jobben gjør Statnett på en tilfredsstillende måte. Vi vil få anledning til å komme tilbake til dette når det nærmer seg tiden da vi får et større gap mellom produksjon og forbruk.

Regjeringen vil legge til rette for økt kraftproduksjon ved en aktiv satsing på nye miljøvennlige energiformer. Det innebærer også at potensialet som ligger i opprustning av eksisterende vannkraftverk, skal utnyttes. Vi vil stimulere til økt utbygging av små-, mini- og mikrokraftverk. Det er for tiden stor interesse for vindkraftutbygging i Norge. Vi har gode vindforhold langs kysten, og vi har store arealer der det er mulig med utbygging. Enova har identifisert prosjekter i dette området som kan realiseres innenfor relativt kort tid, som også vil være med på å avhjelpe en del av den forsyningssituasjonen vi har i dette området.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:09:05]: Det var hyggelig å høre at det er mange muligheter. Det som er beklagelig, er at det er ingen av disse mulige tiltakene man ønsker å framskynde. Hvis jeg ikke misforstod statsråden, sa han til og med at han ville vente litt, til det nærmer seg det tidspunktet da differansen mellom forbruk og etterspørsel blir litt større. Problemet er at da er det gjerne litt for sent for i det hele tatt å iverksette tiltak hvis man skal unngå en krise. Men det er gjerne tidsnok hvis krisen har oppstått og man bare vil avslutte den igjen.

Statsråden nevnte Statnett. Statnett har jo flere ganger sagt at de vil trenge egenkapitaltilførsel, med mindre de skal ut i markedet og låne penger, noe som vil fordyre prosjektene. Statnett har sagt at de ikke vil få kraftforsyningsnettet utbedret før i 2012. De har sagt at det er en dårlig løsning både miljømessig og kostnadsmessig i forhold til f.eks. å etablere et gasskraftverk uten CO2-rensing. Statnett har sagt at gasskraftverk er det eneste som kan løse krisen.

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:10:11]: Nettopp for å realisere en permanent produksjon så raskt som mulig er vi også i tette inngrep med aktørene, utbyggerne, i dette området for å sikre ny produksjon.

Statnett har ikke noen finansielle problemer. Statnett har investeringsplaner i størrelsesorden i overkant av 10 milliarder kr for de nærmeste årene. Det betyr at det nå planlegges omfattende investeringer i nettforsterkninger, og Statnett har i så måte ikke et finansielt problem med å realisere de planer man har. Imidlertid er størrelsen på egenkapitalen blant de ting som selvsagt er under vurdering, også fra eiers side, i forhold til de planer man har om investeringer.

Selvsagt ønsker jeg å framskynde ny produksjon så raskt som mulig og få den faset inn så tidlig som mulig. Men når det gjelder den situasjonen som representanten peker på for 2008/2009, må den muligens håndteres med midlertidige virkemidler. Det er ikke mulig å få på plass en produksjon så raskt.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:11:23]: Da energi- og miljøkomiteen var i Trøndelag – og for så vidt også da vi var i Møre og Romsdal uken før – ble det understreket at det eneste som kan gi et tilstrekkelig nytt kraftvolum til en akseptabel kostnad innenfor den tidshorisonten vi ser på, er gasskraftverk. Det er faktisk fysisk mulig å bygge et gasskraftverk på ca. tre år. Det betyr at begynner vi i dag, har man et gasskraftverk oppe før sommeren 2009. Men det vil være et gasskraftverk uten CO2-håndtering. Nå snakker statsråden om at man godt kan bruke midlertidige eller mobile gasskraftverk, som har halvparten så god virkningsgrad som et vanlig gasskraftverk, og som ikke har CO2-rensing. Det er altså en akseptabel løsning. Men å tillate at Tjeldbergodden bygges uten CO2-rensing fra dag én, har statsråden allerede sagt ikke er aktuelt, ifølge et intervju på NRK Dagsrevyen forrige onsdag. Da er spørsmålet: Burde man ikke se bort fra Soria Moria-erklæringen, hvor man krever CO2-rensing fra dag én, og tillate at det bygges, når alternativet er et mye dårligere mobilt gasskraftverk?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:12:29]: Problemstillingen er helt feil. Det er ingen av utbyggerne som har sagt at man er villig til å ta investeringsbeslutninger i løpet av de nærmeste månedene for å ha et gasskraftverk på plass i 2008, når den situasjonen som representanten peker på i sitt spørsmål, vil oppstå. Det er heller ingen av utbyggerne som har sagt at man er villig til å ta investeringsbeslutninger i dag, som gjør at man kan ha et gasskraftverk på plass i 2009. Statoil og Shell har lansert et nytt prosjekt på Tjeldbergodden, der man skal ta investeringsbeslutning i 2008, etter den planen de har framlagt. Vi legger til rette for å prøve å medvirke til at den beslutningen skal tas så raskt som mulig for å få produksjonen på plass så raskt som mulig. Det blir ikke mer riktig om representanten gjentar sin påstand utallige ganger. Vi jobber for å få ny permanent produksjon på plass så raskt som mulig. Så kan det bli nødvendig med midlertidige tiltak i en mellomfase. Vi vurderer også hvilke tiltak som er fornuftig å iverksette.