Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Ola T. Lånke (KrF) [12:22:12]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Uværet i Trøndelag i vinter avslørte sårbarheten i den offentlige infrastrukturen. I Sørdalen i Åfjord, langs fylkesveg 55 i Åfjord ved Nord-Trøndelags grense, ble det brudd både i veg- og telefonsamband, og bygda manglet dekning for mobiltelefon fra før. En kan frykte at slike hendelser vil opptre hyppigere i framtida. Full mobildekning blir derfor stadig viktigere for å sikre beredskapen.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre en bedre mobildekning og derved tryggere beredskap?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:22:28]: Lat meg fyrst få uttrykkje forståing for dei problema som folket i Åfjord vart utsett for i samanheng med uvêret tidlegare i vinter. Eg kan veldig godt forstå den frustrasjonen som folk i Åfjord må kjenne når dei er blant dei 0,2 pst. i dette landet som ikkje har mobildekning der dei bur. I ein beredskapssituasjon vert dette opplevt som ekstra ille.

Generelt er det å seie at i tildelinga av frekvensar til GSM vert det stilt vilkår om ei viss minsteutbygging for å få løyve. Dei eksisterande utbyggingsvilkåra er dessverre ikkje omfattande nok til å påleggje verken Telenor eller NetCom ytterlegare utbygging. Dei har begge overoppfylt vilkåra. Vilkåra vart hausten 2005 fastsette under den førre regjeringa, som gjekk ut frå representanten Lånkes parti m.a., og gjeld for 12 år. Dei nye vilkåra stilte ingen krav i det heile til ytterlegare mobildekning for nokon av selskapa.

No ser det likevel ut til at situasjonen skal verte betre for folk i Åfjord. Telenor har informert meg om at dei har vore i kontakt med fylkeskommunen sitt beredskapskontor og ordføraren i Åfjord kommune om GSM-dekning i kommunen. Eg er informert om at Telenor tek sikte på å få på plass ein basestasjon i Sørdalen før sommaren. Denne stasjonen vil dekkje nesten all busetnad i Sørdalen. Det skal òg plasserast ein basestasjon i Lundfjorden til hausten.

Til slutt: I Soria Moria-erklæringa seier Regjeringa at ho skal leggje til rette for utbygging av mobilnettet i dei områda der dekninga i dag er for dårleg. Samferdselsdepartementet er no i gang med å vurdere korleis denne målformuleringa skal følgjast opp framover.

Ola T. Lånke (KrF) [12:23:25]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg synes også at svaret var veldig bra og konkret i forhold til utfordringen, i hvert fall når det gjelder Sørbygda i Åfjord. Jeg er også glad for at statsråden viser forståelse for den situasjonen som befolkningen der ute kom i i forbindelse med flomkatastrofen tidligere i vinter.

Nå ser vi jo at mobildekningen jevnt over er dårligst i Utkant-Norge og ikke minst langs mange veger. Jeg vet at i mitt fylke, Sør-Trøndelag, er det fortsatt flere fylkes- og riksveger hvor det ikke er god nok eller brukbar mobildekning. Jeg registrerte ikke i statsrådens svar at det ville bli tatt skritt for å se på de gjenstående strekningene i de fylkene som er aktuelle, for å rette det opp. Jeg ber i hvert fall statsråden om å presisere om det er planer om å se på disse områdene.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:26:02]: I det eg sa avslutningsvis, ligg det sjølvsagt nettopp det, for i Soria Moria-erklæringa har Regjeringa sagt at det å få full mobildekning er eit viktig mål for oss. Skal me oppnå det, må me kartleggje dei områda som ikkje har mobildekning i dag, og det gjer me.

Eg får òg stadig innspel frå ulike delar av landet som fell utafor dei områda som har dekning. Dessverre forlengde den førre regjeringa konsesjonsavtalen utan å gå inn på å vurdere – iallfall er det ikkje synlege resultat av ei slik vurdering – om ein kunne bruke konsesjonsvilkåra til å krevje ytterlegare dekningsgrad. Det me gjer no i Regjeringa, er sjølvsagt å vurdere om det er andre måtar me kan få dekning til desse områda på, og me samarbeider sjølvsagt òg med teleoperatørane på det området.

Ola T. Lånke (KrF) [12:26:59]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Nå er det jo de to selskapene Telenor og NetCom som er operatører for mobildekningen i Norge. Disse selskapene legger utelukkende bedriftsøkonomiske vurderinger til grunn for sine beslutninger. Konsekvensen av dette er at en del avskjæres fra bruk av mobiltelefon.

Statsråden nevnte også at den forrige regjeringen ikke har pålagt selskapene noe ansvar i forbindelse med disse gjenstående områdene. Det kan så være, men vi ser jo nå at det kan gå galt, at mobilen faktisk er det siste man kan stole på når alt annet svikter. Vi vet også at mobil redder liv i mange tilfeller.

Kunne det tenkes en ordning nå når vi har sett dette, uansett hva tidligere regjeringer har gjort, der myndighetene pålegger disse selskapene f.eks. å tilby dekning for hverandres kunder i de områdene der bare det ene selskapet har dekning, at man så å si selger samband til hverandres kunder? Det ville jo også redusere behovet (presidenten klubber) for installasjoner i de områdene hvor det mangler. Vil statsråden ta initiativ til et slikt overordnet pålegg til operatørselskapene?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:28:06]: Det viktigaste for statsråden er å sikre dei områda som ikkje har mobildekning. At ein kan få anten Telenor eller NetCom, kan nok skje i ein del område. Det er ikkje det vesentlege for statsråden i fyrste omgang. Det vesentlege er at det skal vere mogleg å få mobildekning. Så får ein akseptere at ikkje begge selskapa har dekning alle stader. Det er jo slik at NetCom har eit lågare krav til dekning enn Telenor har. Det er berre 0,2 pst. som gjenstår no, og det er sjølvsagt dei områda i landet der det er minst folk, spreidd befolkning, og der økonomien i dette ikkje er så god. Ergo må ein òg vurdere om det skal brukast økonomiske verkemiddel i dette biletet, eller om det er andre måtar me kan samhandle med selskapa på for å få dekt det resterande. Det er eit område statsråden er oppteken av. Ikkje minst avslørte det uvêret som me hadde i Trøndelag, kor viktig det er at me har mobildekning overalt.