Stortinget - Møte onsdag den 11. oktober 2006 kl. 10

Dato: 11.10.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Knut Arild Hareide (KrF) [11:33:44]: Eg har gleda av å stille følgjande spørsmål til miljøvernministeren:

«Lavutslippsutvalget la fram sin innstilling 4. oktober. Innstillingen har mange gode vurderinger og forslag. Det er viktig å komme raskt i gang med oppfølgingen. Klimautfordringen er godt dokumentert, men utvalget har i begrenset grad klarlagt de politiske virkemidlene for hvordan følge opp forslagene til utvalget. Det er viktig med en bred politisk forankring av tiltakene.

Vil statsråden legge fram en egen stortingsmelding med utgangspunkt i Lavutslippsutvalgets innstilling, og når vil denne komme?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:34:25]: Lavutslippsutvalgets innstilling ble, som også nevnt av representanten Hareide, levert til meg den 4. oktober. Det er ingen tvil om at denne rapporten vil bli et særdeles viktig innspill til Regjeringens langsiktige klimapolitikk. Vi er allerede godt i gang med å få utløst en rekke av de tiltakene som foreslås. Det gjelder bl.a. CO2-fangst og –lagring ved produksjon av gasskraft, sektorvise klimahandlingsplaner, ny klimakvotelov, bilavgifter og innfasing av biodrivstoff.

Lavutslippsutvalgets innstilling vil tjene som et underlag for en beslutning om en generasjonsmålsetting i klimapolitikken. Utvalgets anbefalinger om tiltak strekker seg framover mot 2050 og går således utover den kortsiktige klimapolitikken, rettet mot oppfyllelse av Kyotoprotokollens første forpliktelsesperiode fra 2008–2012. Likevel er det i stor grad samsvar mellom de langsiktige tiltakene utvalget anbefaler, og den virkemiddelbruk Regjeringen arbeider med.

Oppfølgingen av Lavutslippsutvalgets innstilling vil være et viktig grunnlag for tilretteleggingen av en mer ambisiøs klimapolitikk etter 2012, altså etter Kyotoprotokollens første forpliktelsesperiode. Regjeringen vurderer i disse dager hvordan Lavutslippsutvalgets innstilling skal følges opp, og jeg vil komme tilbake til Stortinget når det gjelder hvordan vi konkret skal gjøre det.

Knut Arild Hareide (KrF) [11:36:21]: Eg takkar for svaret. Eg er veldig glad for at miljøvernministeren viser engasjement nettopp på dette feltet og tek klimaspørsmålet på alvor. Eg forstår at Regjeringa må vurdere dette og komme tilbake til kva for form som er eigna for å leggja fram ei så stor og omfattande sak. Eg vil sterkt tilrå Regjeringa å leggje fram ei eiga stortingsmelding om ei så stor sak, som krev medverknad frå så mange departement. Og eg synest det er heilt naturleg at Miljøverndepartementet, med sin kompetanse, er leiar i eit slikt arbeid.

Eg har lyst til å stille eit konkret spørsmål: Statsråden var inne på generasjonsmålsetjinga. Vurderer statsråden å komme tilbake til Stortinget med konkrete mål for utslepp og reduksjon av utslepp i Noreg f.eks. fram mot 2020 og 2050?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:37:18]: Jeg har lyst til å understreke at jeg tar rådet som jeg nå har fått fra representanten Hareide, om å komme tilbake med en stortingsmelding, veldig alvorlig. Det er en vurdering vi er i gang med, og jeg vil absolutt legge stor vekt på de anbefalinger som stortingsrepresentanter gir meg.

Når det gjelder en generasjonsmålsetting, er det blant sakene vi i Soria Moria-erklæringen har sagt at vi skal få til, så det er også en del av den vurderingen vi nå gjør.

Knut Arild Hareide (KrF) [11:38:03]: Då Lavutsleppsutvalet blei sett ned, fekk det i oppdrag å få til reduksjonar på 50–80 pst. Dei har no levert ei innstilling der dei seier at dei kan redusere utsleppa med to tredelar, altså 66–67 pst., innan 2050. Det er veldig viktig at målsetjinga i alle fall ligg i den storleiken, og at Regjeringa ikkje signaliserer at ein vil dempe ambisjonsnivået når det gjeld eit problem som vi faktisk ser blir større og større for kvar dag som går. Eg forstår at ein er i gang med arbeidet, men det er eit omfattande arbeid. Den førre regjeringa kom òg med tiltak, som avtale med PIL og forbod mot deponering, og vi sette i gang eit kvotesystem. Eg meiner at eit så stort arbeid som Lavutsleppsutvalet no peikar på, krev noko meir enn den daglege oppfølginga, og difor vil eg på ny understreka at ei eiga stortingsmelding, frå Miljødepartementet, er nødvendig på dette feltet.

Statsråd Helen Bjørnøy [11:39:08]: Jeg skal som sagt vurdere det – og vi gjør det i disse dager – og jeg vil komme tilbake til Stortinget når vi har foretatt den vurderingen.

Jeg har lyst til å understreke at klimaspørsmålet – klimautfordringene – er et av verdens aller viktigste spørsmål innenfor miljøsektoren, og derfor har Regjeringen veldig store ambisjoner på dette området. Jeg kan forsikre Stortinget om at dette er et arbeid som har veldig høy prioritet i Regjeringen.