Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10

Dato: 25.10.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Svein Flåtten (H) [11:19:10]: «I EF-domstolens nylig avsagte dom i Cadbury Schweppes-saken begrenses mulighetene for nasjonalt, avvikende skatteregelverk for utenlandsbaserte norskeide selskaper, de såkalte NOKUS-regler. Dommen regulerer forholdet til EU/EØS-regelverket.

Hvilken betydning mener statsråden denne dommen vil ha i forhold til våre gjeldende NOKUS-regler, og hva vil statsråden eventuelt gjøre for å bringe det norske regelverket i tråd med EØS-reglene?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:19:49]: For å bekjempe skatteunngåelse har Storbritannia regler om «Controlled Foreign Companies», såkalte CFC-regler. Etter disse reglene skal overskudd i et utenlandsk datterselskap som er kontrollert fra Storbritannia, på visse vilkår inkluderes i skattegrunnlaget for morselskapet som er hjemmehørende i Storbritannia. Dette gjelder selv om overskuddet ikke overføres som utbytte eller lignende til morselskapet.

Mange EØS-land har tilsvarende regelverk. En variant er de norske reglene om skattlegging av norske eiere av norskkontrollerte selskaper mv. hjemmehørende i lavskatteland, NOKUS-reglene.

I Cadbury Schweppes-dommen, avsagt 12. september 2006, slo EF-domstolen fast at de britiske CFC-reglene kun kan anvendes dersom en del nærmere angitte vilkår er oppfylt.

Myndighetene i alle EU/EØS-land med CFC-regelverk må nå vurdere hvilke følger denne domspraksisen skal ha for de nasjonale CFC-reglene. Departementet er i startfasen av en bred gjennomgang av de norske NOKUS-reglene, hvor vurderingen av virkningen av EF-domstolens avgjørelse i nettopp denne saken er gitt prioritet. Dersom det etter en slik vurdering avdekkes behov for å endre gjeldende rett for fortsatt å kunne ivareta våre EØS-forpliktelser på dette feltet, vil departementet så snart som mulig komme tilbake til Stortinget med forslag om nødvendige lovendringer.

Svein Flåtten (H) [11:21:31]: Jeg takker for svaret, som viser at statsråden og departementet følger opp dette.

Det er en del komplikasjoner ved disse tingene – jeg skal ikke gå altfor langt inn i de tekniske tingene her. Rent historisk har jo NOKUS-reglene sitt utspring ikke i EU/EØS-regelverket, men i de skatteavtalene som man har med de forskjellige land. Så her vil vi ha – og vi har i øyeblikket faktisk – to forskjellige regelsett å forholde oss til. Det kan ikke være slik i fremtiden at man skal ha ett regelverk i forholdet til USA, kanskje et annet i forholdet til EU/EØS.

Veldig mange næringer har virksomheter ute, ikke minst shipping, men også andre næringer, så fremdriften i dette fra departementets side er antakelig veldig, veldig viktig for norsk næringsliv. Jeg har lyst til å legge vekt på, som for så vidt også statsråden har sagt, at det er viktig at dette går så raskt som mulig, selv om det er ganske kompliserte forhold.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:22:44]: Representanten Flåtten har rett i at dette er kompliserte forhold, men jeg har egentlig nå bare lyst til å vise til svaret som jeg allerede har gitt, at vi ser nøye på denne dommen som er utgangspunktet for representantens spørsmål, og vil komme tilbake til Stortinget så raskt som mulig med hva vi mener er eventuelle nødvendige endringer i det norske lov- og regelverket. For dette er selvfølgelig viktig av mange grunner, men jeg ser jo også at norsk næringsliv trenger avklaringer og å få vite hva de skal forholde seg til. Så jeg er glad for at representanten har tatt opp dette spørsmålet, og vi skal ha trykk på saken.

Svein Flåtten (A) [11:23:21]: Takk for svaret!